Last news in Fakti

23 Юни, 2019 11:37 6 006 33

7-дневен протест край американска база в Германия

  • рамщайн
7-дневен протест край американска база в Германия - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

В периода 23-30 юни в района на военната американската база „Рамщайн” ще бъдат проведени серия от протестни акции, съобщи германският адвокат Райнер Браун, цитиран от „РИА Новости”. По неговите думи хиляди активисти са обезпокоени от евентуална война в Иран и ролята, която базата може да има в нея.

Също така хората имат опасения, че в базата може да бъдат разположени ядрени ракети, особено на фона на разтрогването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. „Съществува голяма опасност, че ако се разположи ядрено оръжие в Европа, то то ще е именно в базата „Рамщайн””, уточнява Браун. Особено като се има предвид, че консерваторите, например министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен „в прав текст заявява, че след прекратяване действието на Договора е възможен всякакъв сценарии, а това може да включва и разполагането на ядрени бойни глави”, подчертава германският адвокат.

7-дневен протест край американска база в Германия

Браун допълва, че в САЩ също има привърженици „за по-нататъшното развитие на ядрената стратегия след приключването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и в частност ново разполагане на ядрено оръжие на Стария континент”, което Пентагонът подкрепя. В този случай Германия ще е „ключова страна за разполагане, тъй като тя има възможности за това, а и от географска гл.т. се намира на стратегическо място”, пояснява Браун.

По време на тазгодишните протести в близост до базата „Рамщайн”, се планира провеждането на международен конгрес, фестивал, посветен на мира и демонстрации. Цяла седмица активистите ще живеят в полеви лагер.

Участниците също така възнамеряват да образуват жив щит около базата. Както и през минали години и тази това се прави без разрешение от властите.

Военната американска база „Рамщайн” е най-големият опорен пункт на ВВС на САЩ в чужбина, щабквартира на САЩ в Европа и една от базите на НАТО. От разположеният през 2011 г. център за въздушни и космически операции САЩ осъществяват координация и управление на дронове си в Ирак, Афганистан, Сомалия, Йемен и Пакистан.

В Германия тече обществена дискусия за опасност от въвличането на страната в съмнителни от гл.т. на международното право „военни дронове”.

7-дневен протест край американска база в Германия


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    74 1 Отговор
    Немците дълго още ще се мъчат да поправят някои грешки.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Kcaniba

    63 2 Отговор
    сороснята е в траур!!
    Кравариге наритани навред по света!!!

    Коментиран от #30

  • 4 Анти милиционер

    51 1 Отговор
    Протест срещу Новия световен ред на Хазарската мафия, още известна в "медиите" на "свободните страни" като "международната демократична общност". Каква нагла пародия на демокрация.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 onq s konq

    1 14 Отговор
    Давъйтй тукъ ръкетити ниа сме наи путкудиаштуту миасту и повичи ут новити амери от унеа надаренити да пратити
  • 7 Госあ

    37 2 Отговор
    В Германия така и не се появи някой дьо Гол да ги изрита като мръсни котета тея нахалници. Всъщност, каква роля има тая огромна база в Германия ? При положение, че никой друг няма такава, точно германците ли са толкова слаби и беззащитни че да имат такава нужда от тая база ? Когато се ликвидират Инджирлик и Рамщайн може да настъпи някакъв мил в региона.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Bahti

    15 0 Отговор
    Аненербе е все още активно.
  • 10 Дориан

    38 0 Отговор
    Актьорчето президент явно показа, че обещанията му не струват нищо. Горбачов направи стъпка за демилитаризация и обединение на Германия, но лумпените отвъд океана не бяха коректни. 305 американски бази в Германия към момента. И някой ще ми каже, че това е суверенна страна? Сещате се, че при най малката проява на своеволие от властта в Германия ще има мерки - санкции, "протести", а защо не и преврат.
  • 11 no name no face no number

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "СМЕРШ":

    Fk you

    Коментиран от #22

  • 12 Bahti

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Ма ще мургавички и ще пейкат за ала.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 нормален

    29 4 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Базата няма да спре руския войник. Ако американците направят безумието да нападнат Русия.

    Коментиран от #17

  • 15 Bahti

    14 0 Отговор
    И когато се говори за антисемити. Трябва да си Припомним ШЕКСПИР с Венециския търговец.
  • 16 бат Рамбо е гей

    23 0 Отговор
    Нещо почна да им се дърпа фашкията ! Ма тъй , крайно време е да ги наритат краварите от там!
  • 17 onq s konq

    3 24 Отговор

    До коментар #14 от "нормален":

    Може и да не може да спре Руснака,но ЩО ПЪК ДА НЕ ОПИТА...особено като се има предвид че ще получи решителна помощ и от останалите 750 амер. бази по света!Между другото САЩ никога няма да нападнат Русия ако тя не прекрачи ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ.Защото винаги БЕДНИЯ се опитва да нападне БОГАТИЯ ЗА ДА МУ ЗАВЛАДЕЕ ИМУЩЕСТВОТО,А НЕ ОБРАТНОТО.

    Коментиран от #21, #32

  • 18 Zubar

    0 2 Отговор
    Не коменрирайте неща които не разбирате.....
  • 19 Явно от кремъл

    1 11 Отговор
    Са развързали кесията след поскъпването на петрола
  • 20 Гой кумитич

    26 1 Отговор
    Сега тези германци, които протестират, тук нашите дупедавци ще ни обяснят, че са комунисти и руски шпиони. То и във финландия всички са комунисти и руски шпиони, зашото не влизат в нато и не искат държавата им да се превърне мишена.
  • 21 Стамат

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Хаха ти чуваш ли бе вмирисан соросоид .Дай един пример за бедна държава нападнала богата такава за да и вземе ресурсите и богатствата.И да .прати една снимка ,как пазиш равновесие .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    АКО ИМА НАТЮ ,ЩЕ ИМА И "РАМЩАЙН" !!! ГЕРМАНИЯ Е ЗАВИСИМА ДЪРЖАВА ОТ ПАКТ ЗА КАПИТУЛАЦИЯ -ДНЕС ИЗПОЛЗВАН ОТ САЩ / РУСИЯ ИМА ДОСТОЙНСТВО ДА ДАДЕ НА ГЕРМАНИЯ ПЪЛНА СВОБОДА / ,НО САЩ / СПАСЕНИТЕ ОТ РУСИЯ НА ЗАПАДНИЯ ФРОНТ/ ИСКАТ БАЗИТЕ СИ И ПОЛЗВАТ ПАКТА КАТО МОТИВ ,А СЕ УСРАХА НА ЗАПАДНИЯ ФРОНТ / АКО СССР НЕ БЕШЕ АТАКУВАЛ НА ИЗТОК - ГЕРМАНЦИТЕ ЩЯХА ДА ГИ СМЕЛЯТ НА ЗАПАД / ,НО ПУ...А СИ Е ПУ...А !
  • 24 no name no face no number

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Путин":

    Ти не си Путин бе шебек....ти си обикновена вмирисана пут....а
  • 25 ???

    10 0 Отговор
    Прочетете " световната конспирация" от Никола М. Николов издадена 1990 г. , "протоколи на ционските мъдреци" помислете над прочетеното и над нещата които се случват в света.
  • 26 ???

    5 0 Отговор
    Пропуснах " толедското писмо" предшественик на протоколите
  • 27 дрхт

    13 1 Отговор
    Германия все още е под американска окупация...
  • 28 гост

    4 0 Отговор
    Много се притеснявам, че ако ги изгонят от Германия нашите управници каквито са любезни ще ги поканят у нас в Бг да се разположат. Е тогава надеждата ни ще е да се уплашат да не им ги отграднат мургавите ни сънародници иначе сме чао от картата.
  • 29 ело

    8 0 Отговор
    Ако ще цяла Германия да излезе на протести Американците няма да ги вземат под внимание.Повече 74 години както и Япония те не могат нищо да направят нищо без разрешение одобрение на американците . Европа като цяло е под "Амеиканско робство" и края не се вижда.
  • 30 НКВД

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Неграмотник, разходи се до Германия. От създаването на базата всеки божи ден по стотина хухавели като теб висят по ливадите и протестира срещу нещо. Можеш да влезеш спокойно в гей общността която е най отпред на всички протести. Защо според теб на шалчето, която е опънала лезбийката на снимката има цветовете на дъгата. А това, че червените боклуци в този форум ходите по гей паради го знаем всички. Още чичко Ленин го е измислил: Гейове от всички страни съединявайте се.

    Коментиран от #33

  • 31 5596

    1 1 Отговор
    Германия се държи като руска провинция, това е недопустимо, а упрекват нас че не сме достатъчно солидарни?
  • 32 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Нали разбра за сатаната, може да носи по 10 ядрени бойни глави. Една такава ракета И Германия я няма.. 1такава ракета, половината сащ си е на стъкло.. Приказвай простотии, не пречиш на никого..
  • 33 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "НКВД":

    Тази снимка с джендъри са си чиста правокация спрямо българите. Опирват се да манипулират мнението. Платените мисирки пак имат спусната заповед.
Новини по държави: