Отидете към основна версия

3 600 12

Тръмп избухна: Банкерите се държат като деца

  • доналд тръмп-
  • сащ

Президентът на САЩ обвини централната банка в отказ да свали лихвите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп остро порица централната банка на САЩ, обвинявайки я, че се държи като "дете инат", защото отказва да свали лихвите, за да стимулира икономическия растеж и да даде отпор на конкурентите на САЩ, предаде АФП.

В два туита с оскърбителен тон президентът на САЩ критикува Управлението за федерален растеж (УФР), че "не знае какво прави", че е "дете инат", и "че е пропуснало всичко"!.

Той обвинява централната банка, че е повишила "прекалено бързо" лихвите и твърди, че ако тя бе взела правилните решения, борсовият индекс Дау Джоунс "щеше да е натрупал хиляди пункта повече, а брутният вътрешен продукт (щеше да е скочил) с 4 дори с 5 процента".

УФР вдигна лихвите девет пъти между 2015 и декември 2018 година за голямо съжаление на президента, но и на някои икономисти, които упрекват банката, че е действала ненавременно, след като най-голямата икономика в света е показвала признаци на забавяне, а световната конюнктура е влошила.

При все това УФР посочи миналата седмица след заседанието си, че не отхвърля идеята за смекчаване на паричната си политика, особено ако инфлацията остане на ниско равнище и ако търговската война с Китай се разпали още повече.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.

Свързани новини