Отидете към основна версия

3 683 29

Че Гевара предизвика грандиозен скандал зад Океана

  • бил де блазио-
  • фидел кастро-
  • че гевара

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио използва лозунг на революционера на среща с работници в Маями

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Ню Йорк и кандидат за президент Бил де Блазио каза на митинг в Маями лозунг, свързван с кубинската комунистическа революция, с което си навлече критики в град, където живеят много хора, избягали от управлението на Фидел Кастро, съобщи Асошиейтед прес.

По-късно той се извини в Twitter и заяви, че не е знаел историята и значението на фразата "Винаги до победата!" (Аста ла виктория, сиемпре!/Hasta la victoria, siempre!).

След участието си в дебата на Демократическата партия в сряда вечерта, където кандидатите тенденциозно говориха на испански, за да се харесат на испаноезичните избиратели, Де Блазио се срещна със стачкуващи служители на Международното летище в Маями.

Де Блазио заяви, че ги подкрепя и извика Hasta la victoria, siempre! - девиз, свързван най-вече с революционера Че Гевара и с режима на Кастро.

"Това е напълно неприемливо! Как може някой, който иска да бъде лидер на свободния свят, може да цитира партизанин убиец и то в Маями", написа сенаторът демократ от законодателния орган на Флорида Анет Тадео.

"Ако някой се съмнява, че демократите, кандидатирали се за президент, са фенове на социализма, Бил де Блазио е в Маями и цитира. . . Че Гевара", написа сенатор Рик Скот, републиканец от Флорида.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини