Last news in Fakti

28 Юни, 2019 08:38 3 681 29

Че Гевара предизвика грандиозен скандал зад Океана

  • бил де блазио-
  • фидел кастро-
  • че гевара

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио използва лозунг на революционера на среща с работници в Маями

Че Гевара предизвика грандиозен скандал зад Океана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Ню Йорк и кандидат за президент Бил де Блазио каза на митинг в Маями лозунг, свързван с кубинската комунистическа революция, с което си навлече критики в град, където живеят много хора, избягали от управлението на Фидел Кастро, съобщи Асошиейтед прес.

По-късно той се извини в Twitter и заяви, че не е знаел историята и значението на фразата "Винаги до победата!" (Аста ла виктория, сиемпре!/Hasta la victoria, siempre!).

След участието си в дебата на Демократическата партия в сряда вечерта, където кандидатите тенденциозно говориха на испански, за да се харесат на испаноезичните избиратели, Де Блазио се срещна със стачкуващи служители на Международното летище в Маями.

Де Блазио заяви, че ги подкрепя и извика Hasta la victoria, siempre! - девиз, свързван най-вече с революционера Че Гевара и с режима на Кастро.

"Това е напълно неприемливо! Как може някой, който иска да бъде лидер на свободния свят, може да цитира партизанин убиец и то в Маями", написа сенаторът демократ от законодателния орган на Флорида Анет Тадео.

"Ако някой се съмнява, че демократите, кандидатирали се за президент, са фенове на социализма, Бил де Блазио е в Маями и цитира. . . Че Гевара", написа сенатор Рик Скот, републиканец от Флорида.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винаги до победа

    43 9 Отговор
    Свободния свят, за който се бореше Че Гевара няма нищо общо с тази помия, наречена американска демокрация. Затова именно по разпореждане на "демократичното" американско ЦРУ, Че Гевара бе убит по най-бруталния и жесток начин. А сега убийците му го наричат убиец.

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Монгола

    28 4 Отговор
    И чистачките и наркоманите избягали от Куба се разсърдили!
  • 4 Карл Маркс

    32 3 Отговор
    Че Гевара е борец за равнство и справедливост което е противополижно на идеалите на капиталистите!
  • 5 Jeik

    25 3 Отговор
    Тези кубински роби от кога станаха такива капиталисти?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Borislav Popov

    4 17 Отговор

    До коментар #1 от "Винаги до победа":

    А бе да колега, ама съснявам се, че Команданте се е борил именно за такъв свободен свят, какъвто сега съществува в Куба, в Северна Корея, или във Венецуела да речем ! Не знам, но ми се струва, че не за такава свобода се е борил и загинал Че Гевара !

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Радо

    4 2 Отговор
    Серемос ком ел Че!!!
  • 11 плевен

    19 3 Отговор
    За да разберат защо Фидел и Че са обичани по целия свят, американците трябва да се вгледат в себе си. Как успяха от две заможни момчета да създадат две червени легенди? Първата страна към която Кастро се е обърнал за помощ е САЩ. Получили са колониално отношение и са станали насила комунисти. Докато Щатите отстояват своите интереси с наглостта на силния, ще се раждат и такива като Че. Замислете се какво ще представлява Мадуро, ако е приятел на САЩ. Бананов президент.
  • 12 Истинският Че Гевара

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Винаги до победа":

    Ти наясно ли си с личността на Че Гевара? Явно не си защото пишеш врели некипели. Има една книга "Истинският Че Гевара". Прочети и виж.
  • 13 Borislav Popov

    4 20 Отговор

    До коментар #8 от "СоцБоц":

    Ни една, руска, турска, или каквато и да е друга подлога, не можа да ми обясни - За какво се е борил Че Гевара и за какво е загинал, и да ми даде пример, в коя страна са осъществени неговите идеи и мечти ??? Само бълвате тук всекакви простотиики, от рода, ама той е герой, ама той е фигура и бла, бла.. щот немате акъл и за 2 стотитинки, дори и това да обясните.

    Коментиран от #16

  • 14 крадци

    5 2 Отговор
    Боко извади Че от пепелта. Всички да изказват първо благодарности преди да го използват и те.
  • 15 Майко мила

    13 1 Отговор
    В държава с единствен официален език американския английски, кмет и кандидат за президент говори на испански диалект думи, чието значение и произход дори не знае, пред избиратели, които не говорят английски. От това по-голям фалш къде?
  • 16 Батиста

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Дъщерята на Че Гевара: За Куба България е пример какво не бива да правим!..............БНТ: Някога съмнявали ли сте се в идеите на баща си? Вижте какво се случва във Венецуела, в Куба? .......- Алейда Гевара: „Не, нямам никакви съмнения. Защо е тази реакция във Венецуела днес?! Защото Щатите купуваха един барел петрол между 7 и 10 долара, а сега знаете ли за колко го купува на международния пазар! Да, има протести, има вътрешни проблеми, но зад всичко това стоят пари, с които ги провокират, защото на правителството на САЩ не му харесва, че за първи път в историята на тази страна, народът е господар, собственик на богатствата. А с парите от петрола се строят болници, университети за безплатно обучение за всички венецуелци, строят се жилищни сгради. Ето това правителството на САЩ не го иска!“

    Коментиран от #19

  • 17 Груйо

    3 23 Отговор
    Че Гевара е убиец и ръцете му са окървавени до лактите с кръв на политически опоненти на режима или обикновени хора, които са станали жертва на комунистическата параноя. Умрял е като страхливец междо другото, молел се е да го пощадят и разменят, но войниците не са се тръгнали много.

    Коментиран от #18

  • 18 Батиста

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Груйо":

    Алейда Гевара: „Да, настина сме бедни, но умираме сякаш сме богата страна. Това, което испанците не са успели да отнесат, го отнесоха грингосите – американците. Били сме ограбвани години наред. За първи път сме господари на собствените си богатства. Когато някой иска да има отношения с Куба – да зачита законите ни, идентичността, суверенитета. Само при равни условия и с уважение към народа на Куба! Винаги съм казвала - аз съм комунистка, но не съм глупачка. Живеем в блокадата на САЩ и икономически ни удрят всеки ден. Това е престъпление спрямо Куба.“
  • 19 Borislav Popov

    4 13 Отговор

    До коментар #16 от "Батиста":

    А бе, айде стига с тия тъпотии бе, каскетчо, за дъщерята на Ча Гевара, какво била казала и какво не била казала, че един барел нефт щял да струва толкова или на правителството на САЩ не му харесвало, че за първи път в историята на тази страна, народът е господар, собственик на богатствата. Това съсем не е отговор на моя въпрос и още нещо, я ми кажи, в тойта Рашка с прашка, народа ли е собственик на народните богатства или една шепа руско-еврейски олигарсчета, които само за 5-10 години след руската приватизация станаха милиардери ??! За това ли са се "борили" Ленин, Сталин, Че Гевара и другите ваште, кумири-идоли-герой на които вие се поклонявате ??

    Коментиран от #22

  • 20 Бесен Язовец

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "СоцБоц":

    Незнам защо ми се струва, че точно Руска подлога като теб е по добре да не коментира Че Гевара, виж там облизвай топките на Путен и крадците около него, които са бетер и от американските чифути дори ! Ко ша прайм ?

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Опа тролчо

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    А в западния демократичен модел да не би народа да е собственик на нац.богатства? Гледай си в собствената паничка първо, преди да говориш за другите.

    Коментиран от #27

  • 23 Kasapina

    1 1 Отговор
    Браво Анатоли Стайков намери начин да избршиш срания задник на Борисов добре ти плашта дано свешти да си купиш със тях долни продажни журналисти
  • 24 Батиста

    5 2 Отговор
    Алейда Гевара: „Да, настина сме бедни, но умираме сякаш сме богата страна. Това, което испанците не са успели да отнесат, го отнесоха грингосите – американците. Били сме ограбвани години наред. За първи път сме господари на собствените си богатства. Когато някой иска да има отношения с Куба – да зачита законите ни, идентичността, суверенитета. Само при равни условия и с уважение към народа на Куба! Винаги съм казвала - аз съм комунистка, но не съм глупачка. Живеем в блокадата на САЩ и икономически ни удрят всеки ден. Това е престъпление спрямо Куба.“

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бесен Язовец

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "СоцБоц":

    Шшшшшт казало айното и паднало в краката на Квичащите Русофили , Вие БГ слугите стенах-големите национални предатели и безродници!! Ко ша прайм ?
  • 27 Borislav Popov

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Опа тролчо":

    Е, ха кажи де, отворко, в кой свят народа е собственик на националните богатства и защо ти тогава гледаш в чужда паничка ??
    Всъщност в западния демократичен свят, наистина има страни в които, народа наистина е стопанин на собствените си богатства, например в скандинавските страни ! Мога и още много примери да ти дам, но се съмнявам, че ти с твоя промит русофилски мозък, ще ме разбереш.
  • 28 Borislav Popov

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Батиста":

    Е, добре, значи за това ли са се борили Касрто и Че - Да са господари на собствените си богатства, ама да са бедни, с 20-30 долара заплата ! Да им зачитали законите, идентичността, суверенитета, ама пак да са бедни с 10-20 долара пенсия ! За равни условия и с уважение към народа на Куба и бла, бла, ама пак да сме бедни ! За да живеели в блокадата на САЩ и икономически ги удряли всеки ден и те да отвръщали на удара, но пак да си живеели бедни, но свободни ! Заради това ли беше цялата тази дандания свързана с "великата" кубинска ркволюция, за това ли умря Че ?? За един приятел питам !
  • 29 ПетровДругарят Петров

    0 1 Отговор
    За четящите и грамотните!-извън романтиката и пушенето на пури или зомбиращите лозунги , д-р Че Гевара е един най-обикновен масов убиец.Подхожда му много нашенският лаф: Каквото търсило/практикувало/ , това намерило .Като министър в "свободна" Куба , разпорежда избиването на мноооого хора.