19 Август, 2022 17:00 3 210 7

"Аз, Алина": историята на извънбрачната дъщеря на Фидел Кастро

  • фидел кастро-
  • раул кастро-
  • куба-
  • алина-
  • дъщеря-
  • история-
  • хавана-
  • алина фернандес

В началото тя се възхищава искрено на баща си, но впоследствие бяга от Куба

"Аз, Алина": историята на извънбрачната дъщеря на Фидел Кастро - 1
Снимка: Shutterstock

Името ѝ е Алина Фернандес, а историята на нейния живот ще бъде разказана във филм. Малко преди началото на снимките Алина споделя, че очаква този филм да бъде нещо повече от обикновена биографична творба: "Много би ми харесало, ако публиката усети, че е научила нещо ново от филма", казва Алина Фернандес пред онлайн изданието на живеещите в изгнание кубинци "CiberCuba".

"Най-важното за мен е да разказвам за Куба", добавя тя, имайки предвид всъщност нещо друго. Да разказва за Куба означава за нея да дава глас на недоволството си - Алина Фернандес е сред най-острите критици на утвърдената от баща ѝ Фидел Кастро политическа система.

"Защо се обърнах срещу баща си"

При това в началото Алина се възхищава искрено на героя от революцията. Майка ѝ Наталия (Нати) произхожда от заможно семейство и е известна с красотата и интелигентността си. Нати и Фидел Кастро се срещат за пръв път през ноември 1952 по време на мероприятие в университета в Хавана. По онова време Фидел е все още напълно неизвестен, но само няколко месеца по-късно това се променя радикално: на 26 юли 1953 година той организира заедно със съмишленици първия бунт срещу диктатора Батиста.

Опитът за преврат пропада, но Кастро моментално се прочува. Заедно с други бунтовници той попада в затвора, откъдето излиза няколко години по-късно по силата на всеобща амнистия. След като възобновява контакта си с Нати, двамата започват интимни отношения, макар да имат брачни партньори. От тази връзка на 19 март 1956 се ражда Алина. По това време Фидел Кастро е вече в Мексико, където се запознава с Че Гевара. Кастро вижда за пръв път малката си дъщеря - единственото момиче сред неговите осем деца - чак след свалянето на режима на Батиста през януари 1959 и триумфалното си завръщане в Хавана. Алина е 10-годишна, когато за пръв път научава, че съпругът на майка ѝ - известният сърдечен хирург Орландо Фернандес - не е истинският ѝ баща.

Първоначално новината предизвиква истински възторг у Алина, но постепенно чувствата ѝ към прочутия революционер охладняват. Като дете Алина се бори да носи фамилното име на Кастро, но когато той най-сетне се съгласява, тя вече е променила мнението си. Кастро признава бащинството, но момичето му остава чуждо. Според "Foreign Policy" отношенията на Алина с брата на Фидел Кастро - Раул - са по-близки, отколкото със собствения ѝ баща: "Чичо ѝ Раул е човекът, към когото тя винаги е можела да се обърне за помощ, когато е имала някакъв проблем. Фидел Кастро никога не е бил склонен да помага". Нещо повече: Алина се чувства командвана и потискана от истинския си баща и с времето страда все повече от радикалния режим на острова.

Опитите ѝ за професионална кариера в Куба се провалят, особено след като става ясна критичната ѝ позиция спрямо политическата система. Алина постоянно подава молби да напусне Куба, които обаче са отхвърлени лично от баща ѝ. През 1993 година най-сетне ѝ се удава да избяга - под прикритие и с испански паспорт тя се качва незабелязано на самолет за Мадрид, откъдето по-късно се прехвърля в Маями в Съединените американски щати. Оттам тя ревностно се ангажира за правата на своите сънародници и редовно демонстрира срещу режима на Кастро. Алина стъпва отново на кубинска земя чак 21 години след бягството си - през 2014, когато посещава тежко болната си майка.

"Моят живот като дъщеря на Кастро"

Филмът, който ще бъде заснет в Колумбия, следва в общи линии мемоарите на Алина Фернандес, излезли през 1997 година под заглавие "Аз, Алина. Моят живот като дъщеря на Кастро.". Режисьор е Мигел Бардем - братовчед на световно известния актьор Хавиер Бардем. Филмът ще се появи по кината през 2023 - точно 30 години след бягството на Алина от Хавана. Дъщерята на Кастро и до днес живее в Маями.

Автор: Сузане Кордс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 стоян георгиев

    8 2 Отговор
    И тя като дъщерята на сталин сина на хрушчов и внука на живков избягаха в сащ щото при комунягите е много хубаво!
  • 3 Джо

    2 1 Отговор
    Историята е твърде лична за да я коментираме. Наистина Кастро е бил голям кръшкач,и безотговорен родител. Но жената е избрала по-доброто място на океана. Прекрасната Куба от цвете на революцията сега е като поле с бурени.И онова лайненце от СОС КарлитоКонтрата да си наляга парцалките за да не иде при тати си!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гоуем демократ

    4 1 Отговор
    Дойчовци, спрете да плачете на чужди гробове! Много ви е плитка логиката-ако е избягала и плюе Куба добре ще разказваме и правим филми, но виж ако беше си останала в страната нулев интерес!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Роза

    3 0 Отговор
    Ами Алина и биологичният и баща са били почти непознати,затова не е чудно,че не са се обичали!А и Фидел малко го е било грижа с колко жени е спал и колко са извънбрачните му деца,пръснати по цял свят!
  • 7 До тъпчо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гоуем демократ":

    Филма -снимки-Колумбия!Анадъм?