Отидете към основна версия

1 153 1

Преговорите за председател на ЕК напредват

  • доналд туск-
  • ек-
  • ес

Доналд Туск очаква решение на срещата на върха

Снимка: БГНЕС/EPA

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС е по-близо до намирането на компромис за висшите постове в групата, съобщи Eu Observer.

Според него не трябва да се очаква реален резултат преди срещата на върха на 30-ти юни. Тогава лидерите на ЕС ще изберат председателят на ЕК, директорът на ЕЦБ и върховният представител по външните въпроси на ЕС.

В момента европейските представители не могат да постигнат споразумение за човекът, който да получи поста на председател на ЕК. Смята се, че преговори се водят и на срещата на Г-20 в Япония.

„Мисля, че сме близо до решение, но и все още има работа за вършене. Не очаквам решението да бъде взето на срещата на Г-20“, заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел вече призна, че процесът е твърде сложен. Тя настоява за издигането на кандидата на водещата в ЕС ЕНП Манфред Вебер, който обаче не е одобряван от либералите в ЕП.

Самата Меркел вече обяви, че е готова на компромис, ако така ще се стигне до решение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС: Путин да не ни учи на демокрация

    Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази категоричното си несъгласие с твърдението на руския президент Владимир Путин, че прогресивните и ...
    28.06.2019
    3 037
    37
  • Меркел може да направи компромис за ЕК

    Канцлерът на Германия призна, че е готова да се откаже от избора на председател на ЕК в името на компромиса, съобщи Дойче Веле. Ангела Меркел говор ...
    26.06.2019
    2 888
    8
Новини по държави: