Отидете към основна версия

3 080 10

Геноцид над деца в Йемен

  • йемен-
  • деца-
  • убити-
  • осакатени-
  • оон-
  • доклад

Над 7500 са убити или осакатени

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За последните 5 години над 7500 деца в Йемен са били убити или осакатени в резултат на въздушни удари се посочва в доклад на ООН. Убийствата и нараняванията са извършени сред 11 779 тежки нарушения срещу деца в периода между 1 април 2013 г. и 31 декември 2018 г. Според доклада броят им може и да е повече, защото наблюдението на Йемен става все по-трудно.

Конфликтът в най-бедната арабска страна започна с превземането на йеменската столица Сана през 2014 г. от подкрепяните от Иран хусити шиитски бунтовници, които свалиха правителството на Абед Рабо Мансур Хади. Коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, съюзяваща се с международно признатото правителство на Йемен, се бори с хуситите от 2015 г. насам.

Саудитските въздушни удари са уцелвали училища, болници и сватбени тържества. Хуситите са използвали безпилотни самолети и ракети, за да атакуват Саудитска Арабия и са взимали на прицел кораби в Червено море. Цивилните са понесли тежестта на конфликта, който уби хиляди, създавайки най-тежката хуманитарна криза в света и доведоха Йемен до ръба на глада.

Виргиния Гамба, специалният представител на ООН за деца в конфликт, заяви, че макар някои от позитивните мерки да са били приети от воюващите страни, "страданието на децата в Йемен се е влошило през отчетния период, ставайки просто ужасяващо".

Според доклада, най-голям брой нарушения срещу деца през петте и половина години на конфликт пет и половина години се свързват с тези 7508 младежи, за които е потвърдено, че са били убити или осакатени. Второто най-голямо нарушение – и от двете страни в конфликта – е взимането на деца като войници. Хуситите са дали оръжие на 1940 деца, а правителството – на 274.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини