Last news in Fakti

30 Юни, 2019 08:54 3 058 10

Геноцид над деца в Йемен

  • йемен-
  • деца-
  • убити-
  • осакатени-
  • оон-
  • доклад

Над 7500 са убити или осакатени

Геноцид над деца в Йемен - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

За последните 5 години над 7500 деца в Йемен са били убити или осакатени в резултат на въздушни удари се посочва в доклад на ООН. Убийствата и нараняванията са извършени сред 11 779 тежки нарушения срещу деца в периода между 1 април 2013 г. и 31 декември 2018 г. Според доклада броят им може и да е повече, защото наблюдението на Йемен става все по-трудно.

Конфликтът в най-бедната арабска страна започна с превземането на йеменската столица Сана през 2014 г. от подкрепяните от Иран хусити шиитски бунтовници, които свалиха правителството на Абед Рабо Мансур Хади. Коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, съюзяваща се с международно признатото правителство на Йемен, се бори с хуситите от 2015 г. насам.

Саудитските въздушни удари са уцелвали училища, болници и сватбени тържества. Хуситите са използвали безпилотни самолети и ракети, за да атакуват Саудитска Арабия и са взимали на прицел кораби в Червено море. Цивилните са понесли тежестта на конфликта, който уби хиляди, създавайки най-тежката хуманитарна криза в света и доведоха Йемен до ръба на глада.

Виргиния Гамба, специалният представител на ООН за деца в конфликт, заяви, че макар някои от позитивните мерки да са били приети от воюващите страни, "страданието на децата в Йемен се е влошило през отчетния период, ставайки просто ужасяващо".

Според доклада, най-голям брой нарушения срещу деца през петте и половина години на конфликт пет и половина години се свързват с тези 7508 младежи, за които е потвърдено, че са били убити или осакатени. Второто най-голямо нарушение – и от двете страни в конфликта – е взимането на деца като войници. Хуситите са дали оръжие на 1940 деца, а правителството – на 274.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко и

    24 5 Отговор
    ГЕНОЦИД на българи с 219лв. пенсия принудени да оцеляват! :(

    Коментиран от #9

  • 2 среднощен

    29 0 Отговор
    Безумието човешко, произтичащо от алчност и властолюбие, няма край..!! В ООН какво "дремят"? Съвременната политика е израз на най-безочливо лицемерие..!!
  • 3 ООН

    23 2 Отговор
    Този геноцид е демократичен. Щото се извършва от приятели на сащ и израел. Не е като референдума в Крим.
  • 4 Гост

    18 0 Отговор
    А ООН защо не изпратят омиротворителни сили и да спрат това клане? Или и те са статистици?!

    Коментиран от #6

  • 5 666666

    19 0 Отговор
    От както американската демокрация винее в Африка,Ирак,Авганистан,Либия и Кувейт няма жертви на деца и граждани.Всичко е прекрасно, живота там е розов и безгрижен.Има убити деца само в Сирия ,където те не успяха да изградят Рая.
  • 6 аршинолог

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ал Сауд избива хиляди деца, разфасова журналисти, абсолютен монарх, халиф, жените с бурки, християнството забранено, секат глави, ръце, крака на мегданя... обаче, Асад е "диктатора" раиш ли.
  • 7 НАТО на Близкия изток

    17 1 Отговор
    За геноцида в Йемен "заслугата" е на Саудитите и техните приятели от Америка, които им продадоха оръжие за 300 милиарда долара!
  • 8 балама

    8 0 Отговор
    А, какво казва "Йеменската Обсерватория за Правата на Човека"?
  • 9 Джангър Джендем Джендъров

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Боко и":

    В Йемен ще ти отхапат ръката за 219 лева.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.