Отидете към основна версия

3 701 28

Ердоган подготвя стратегическа среща за бъдещето на Сирия (СНИМКИ)

  • турция-
  • сирия-
  • идлиб-
  • реджеп ердоган-
  • доналд тръмп-
  • антониу гутериш

Форумът, в който ще участват Турция, Русия и Иран, ще се състои в началото на юли

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган посочи пред журналисти в Токио, че е обсъдил последните развития във връзка със Сирия и специално с региона на Идлиб на срещите с американския си колега Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин в Осака, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Вестникът припомня, че турски наблюдателни постове в провинция Идлиб бяха обстрелвани от сирийски правителствени сили.

Ние направихме нашите оценки за всички тези неща. Нашите мерки са предприети. Освен това обсъдихме провеждане на тристранна среща на върха Турция-Русия-Иран. Това ще бъде направено много скоро, в началото на юли, каза Ердоган.

Тази среща ще бъде последвана от четиристранна среща на върха между Турция, Русия, Франция и Германия, е посочил държавният глава.

Турция продължава да работи с Русия по въпроса за Идлиб с искане тя да използва влиянието си върху сирийския режим за спиране на нападенията в тази провинция, е заявил още Ердоган.

Един от въпросите, по който ние особено активно говорим, са сигналите за насочване на 300 000 души към нашите граници. Ние желаем този приток да бъде спрян. Около 330 000 сирийци се завърнаха в родината си. В момент, когато се надяваме, че този брой ще се увеличава, нов приток от Идлиб ще унищожи нашите усилия, подчерта силният човек в Анкара.

Той заяви още, че се е срещнал с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Осака и е поискал от него да играе водеща роля в отправянето на призив към всички страни да направят инвестиции в Северозападна Сирия, за да насърчат завръщането на сирийските бежанци.

Ердоган съобщи също, че на срещата с Тръмп е бил обсъден въпросът за официално посещение на американския президент в Турция.

Турският президент е посочил, че двамата са се договорили републиканецът да посети Анкара тази година. Ние ще организираме също заседание на бизнес съвет или бизнес среща като част от тази визита, добави Ердоган и потвърди общата цел за увеличаване на двустранната търговия до 75 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: