Отидете към основна версия

1 838 27

Румен Петков: България трябва да е мост между ЕС и Русия

  • румен петков-
  • русия-
  • българия-
  • аец белене-
  • абв

Българският интерес ни задължава да се борим за АЕЦ „Белене“ и за ключовото ни място в газовата сигурност на Европа, заяви в Москва председателят на АБВ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Българският интерес ни задължава да се борим за АЕЦ „Белене“ и за ключово място на България в газовата сигурност на Европа. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на ПП АБВ Румен Петков, който е в Москва за отбелязването на 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия.

Той подчерта, че България трябва да бъде активната страна за стопляне на отношенията Русия - ЕС.

„Ние имаме същностни интереси. Изграждането на атомна централа в Белене, което бавим три десетилетия, е нещо, за което мисля, че всеки средномислещ българин разбира, че е закъсняло и крайно необходимо. Боя се от действията, които правителството предприема за изграждането на тръбопровода „Турски поток“. Продължавам органически да не приемам факта, че ние ще взимаме руска газ от Турция. Всичките ми разговори ме карат да съм убеден, че Русия е готова, ако България има политическата воля да гарантира пряка доставка на руски газ за Европа, да ни подкрепи“, коментира Петков.

Според него сега страната ни има възможност с водещо държавно участие да направи проекта за атомната централа необратим и да заеме отново мястото на гарант на енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Балканския регион. Румен Петков каза още, че България губи стотици милиони само в селскостопанската си политика от санкциите на ЕС срещу Русия.

„Това безумие със санкциите трябва да намери своя край, ако искаме да направим крачката напред. На всички нива, на всички срещи казах, че надпреварата във въоръжаването и свалянето на договора от САЩ крие много опасности. Изразил съм сериозни притеснения от триъгълника Сърбия – Косово – Албания. Нима не виждаме, че Косово се въоръжава, че Косово изгражда своя армия, въпреки всички международни норми. Нито НАТО, нито ООН предприемат някакви действия. Нашето правителство също си мълчи“, добави Румен Петков.

Той подчерта, че в разговор с руския външен министър Сергей Лавров е представил идеята за изграждане на Балкански стратегически център за политически анализи и прогнози, който да се занимава със сигурността, с историята, с културните взаимоотношения и православието. Румен Петков съобщи, че в най-скоро време се очаква посещение на българския външен министър Екатерина Захариева в Москва, възможно е и скорошно посещение на българския министър-председател в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания