Last news in Fakti

6 Юли, 2019 08:53 1 835 27

Румен Петков: България трябва да е мост между ЕС и Русия

  • румен петков-
  • русия-
  • българия-
  • аец белене-
  • абв

Българският интерес ни задължава да се борим за АЕЦ „Белене“ и за ключовото ни място в газовата сигурност на Европа, заяви в Москва председателят на АБВ

Румен Петков: България трябва да е мост между ЕС и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Българският интерес ни задължава да се борим за АЕЦ „Белене“ и за ключово място на България в газовата сигурност на Европа. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на ПП АБВ Румен Петков, който е в Москва за отбелязването на 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия.

Той подчерта, че България трябва да бъде активната страна за стопляне на отношенията Русия - ЕС.

„Ние имаме същностни интереси. Изграждането на атомна централа в Белене, което бавим три десетилетия, е нещо, за което мисля, че всеки средномислещ българин разбира, че е закъсняло и крайно необходимо. Боя се от действията, които правителството предприема за изграждането на тръбопровода „Турски поток“. Продължавам органически да не приемам факта, че ние ще взимаме руска газ от Турция. Всичките ми разговори ме карат да съм убеден, че Русия е готова, ако България има политическата воля да гарантира пряка доставка на руски газ за Европа, да ни подкрепи“, коментира Петков.

Според него сега страната ни има възможност с водещо държавно участие да направи проекта за атомната централа необратим и да заеме отново мястото на гарант на енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Балканския регион. Румен Петков каза още, че България губи стотици милиони само в селскостопанската си политика от санкциите на ЕС срещу Русия.

„Това безумие със санкциите трябва да намери своя край, ако искаме да направим крачката напред. На всички нива, на всички срещи казах, че надпреварата във въоръжаването и свалянето на договора от САЩ крие много опасности. Изразил съм сериозни притеснения от триъгълника Сърбия – Косово – Албания. Нима не виждаме, че Косово се въоръжава, че Косово изгражда своя армия, въпреки всички международни норми. Нито НАТО, нито ООН предприемат някакви действия. Нашето правителство също си мълчи“, добави Румен Петков.

Той подчерта, че в разговор с руския външен министър Сергей Лавров е представил идеята за изграждане на Балкански стратегически център за политически анализи и прогнози, който да се занимава със сигурността, с историята, с културните взаимоотношения и православието. Румен Петков съобщи, че в най-скоро време се очаква посещение на българския външен министър Екатерина Захариева в Москва, възможно е и скорошно посещение на българския министър-председател в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    16 26 Отговор
    Този път си много прав, Румене. За най-голямо съжаление, България пусна питомното и хукна да гони дивото. Поне моето скромно мнение е такова.

    Коментиран от #12

  • 2 Първанката

    26 11 Отговор
    Тоя за 100 рубли е готоФ на всичко
  • 3 Русофили тук няма

    14 13 Отговор
    Турците в България, бяха смачкани и избити от Русия преди 140 години, и прогонени повечето. Техните потомци, не всичките разбира се, има си и нормални обикновени турци, добри граждани на България, са финансирани от протурска организация за създаването на Велика Турция /няма да ви кажа как се казва, за сега/ и тук представяйки се за ''русофили'', ''мачкат, колят и бесят'' наивните коментиращи. Целта е дискредитирането на Русия и успяват, създават русофоби по изключително хитър начин. На практика, сайтът е изключително мощна и добре смазана от доста години машина, за създаване на русофоби. Дори русофил може да се подлъже /толкова са хитри/ и да стане русофоб, за няколко дни само. Толкова са хитри, че дори руснак от руското посолство ако влезе тук, за 3 дни ще стане русофоб, спорейки с ''вездесъщите русофили'' тук и ще намрази всичко руско, а и себе си, и накрая русофилите тук ще го изкарат агент на Сорос. Аз знам перфектен руски и успях в няколко разговора тук, на руски, да установя, че нито един русофил тук не знае руски, а ползват онлайн преводачи, които знаете, меко казано, правят смешни преводи. Сайтът ги толерира, но защо и на какъв принцип, и дали е на захранка към същата организация, предстои да бъде разследвано. Ако някой тук, в коментарите, упорито защитава Русия и политиката и, а тя знаете няма нужда от защита, да знаете че не е русофил, а още по-малко руснак и няма каквито и да било руски корени.Просто това не никакъв русофил, а платен трол от таз
  • 4 999

    20 6 Отговор
    Тоя боклук пак е препил...а дали е намерил в Московията ,фонтан ,дето да уринира.Гиди серсемина той!!!
  • 5 Хрониките на Евразия

    18 4 Отговор
    Този , заедно с Първанов , докато се правиха на мост , взеха някоя и друга копейка и си мислиха , че това ще продължи вечно .
    А сега отишъл в Москва да се моли за още ..

    Коментиран от #9

  • 6 Истината

    22 5 Отговор
    Колкото по далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията! Русоидите е най-добре да се изселят при Путин.
  • 7 калпин

    11 2 Отговор
    А Русия защо не се затопля сама, бе кратуне, бива ли да си такъв идиот,?
  • 8 Borislav Popov

    13 3 Отговор
    Я па тоя, мост искал да става е гаси и олигофрена !
  • 9 Сталинчук

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хрониките на Евразия":

    Тя и Пекинската патица Караянчева поиска да сме "мост" преди една седмица, аман от рублофили и майцепродажници...заради тях Бг е на това дередже...
  • 10 Николов

    10 0 Отговор
    Вие по тоя мост, прекарахте няколко реактора, изкарахте няколко милиарда...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рубладжия

    13 0 Отговор
    Абе боклук Стига с тези мостове Цял живот ще ни тъпчат ли и минават отгоре
  • 14 brooklyn

    5 1 Отговор
    Как можеш да бъдеш мост между себе си и някой друг !?
  • 15 Сивият кардинал

    8 1 Отговор
    Е ти този е най - големия мафиот на прехода.......... Няма да забравя какъв наглец беше като вътрешен министър.
  • 16 Кирил

    5 0 Отговор
    При война най напред удрят мостовете,ама де толкоз акъл от пикаещия във фонтаните
  • 17 Диамантената ръка

    6 1 Отговор
    Другарю, стига с тия мостове, стига с тия клишета...
  • 18 АЙ СТИГА БЕ

    7 1 Отговор
    РУСКА ПОДЛОГО , НА ОКУПАТОРИТЕ СИ ЩЕ СТАВАМЕ ПОСРЕДНИК !
  • 19 500 лет турки трахали болгар и болгарок

    0 5 Отговор
    Вот так! Скоро ещё 500 лет секса будет.

    Коментиран от #23

  • 20 Сесесере

    5 1 Отговор
    Днес русофилските подлоги го няма сигурно почиват събота.
  • 21 дела

    3 0 Отговор
    Това ми напомня на Дългия трибагреник, ушит в Първомай. Първо трябват деца ! на България, 4 пъти повече, отколкото се раждат сега. На трима починали се ражда 1 дете. Та и с моста - Не мост трябва да дела трябват. Пустите приказки са като знамето - гордост, ефект, но само поза. Т.е. Парата на локомотива отива в свирката, а не в колелата му.
  • 22 Граничар

    3 0 Отговор
    Съгласен съм но на моста трябва да има солидна бариера
  • 23 Амиии

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "500 лет турки трахали болгар и болгарок":

    Какво ли правят рускините в Турция, мхм? Сигур играят шах по без гащи!
  • 24 Саша

    3 0 Отговор
    Този терорист Румен Петков трябва да е в затвора за много години!
  • 25 Обективен

    3 0 Отговор
    А Румен Петков трябва да бъде мост между КГБ и ДС.
  • 26 Станислав

    0 0 Отговор
    Направо да си иде тоя скапан продажник в Русия! Да легне на земята, да можем да стъпваме по него като по мост, докато вървим към Русия, по препоръката му!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания