Отидете към основна версия

3 929 32

Ердоган: Искам нова ера в отношенията с Гърция

  • кириакос мицотакис-
  • мевлют чавушоглу-
  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море

Анкара се надява на промяна във връзките с новото гръцко правителство на Мицотакис

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция се надява "на нова ера" в отношенията с Гърция при управлението на правителството на новия премиер Кириакос Мицотакис, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Анкара се надява на нова ера във връзките с новото гръцко правителство и на нов период, в който да бъдат избегнати нови разногласия в Кипър и Егейско море, посочи пред журналисти турският президент.

Обадих се на Мицотакис в неделя и го поздравих. Желанието ми е от тук нататък с Гърция да действаме солидарно и с взаимно разбирателство. Имаме желание да не преминаваме през никакви разногласия в Средиземноморието и в Егейско море в предстоящия период, каза Ердоган преди да замине за Босна и Херцеговина.

Турция гледа позитивно на факта, че Мицотакис е новият премиер на Гърция с очаквания за нов положителен период в турско-гръцките отношения. В състава на бившето коалиционно правителство на Алексис Ципрас имаше крайнодесни политици, предизвиквали напрежение между Анкара и Атина, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Ердоган бе сред първите лидери, поздравили за победата на предсрочните парламентарни избори Мицотакис късно на 7 юли, което се разглежда като знак за добро ново начало.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поздрави Мицотакис в Тwitter, информира вестникът.
От сърце поздравявам лидера на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис за победата на изборите. Сигурен съм, че турско-гръцкото приятелство и двустранните отношения ще се закрепят още по време на управлението му, посочи Чавушоглу.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: