Last news in Fakti

10 Юли, 2019 20:30 12 060 124

Черни турци, бели турци: скоро Турция на Ердоган ще е история

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул-
  • партия на справедливостта и развитието

Нито една друга страна в Европа и в нейната периферия не е претърпяла толкова големи промени през последните десетилетия

Черни турци, бели турци: скоро Турция на Ердоган ще е история - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган. Защото неговите "черни турци" изгубиха връзката с родните си анадолски села и с мирогледа на предишните поколения, четем в статия на ФАЦ.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) направо се сгромоляса на местните избори в Турция, пише в началото авторът и припомня, че през 2014 партията на Ердоган спечели в девет от десетте големи града, а сега ѝ останаха само четири. Тази партия запазва влиянието си в консервативните части от Анадола, но тези региони постепенно се обезлюдяват и вече не играят решаваща роля за политическото бъдеще на страната, четем в анализа на Райнер Херман. Авторът припомня концепцията на Ердоган за „Новата Турция“, която навън действа като влиятелна регионална сила, а вътрешният ѝ облик се предопределя от младите, религиозни поколения. Всъщност обаче Ердоган вече не може да бъде политическото лице на новата, градска Турция - неин естествен лидер е новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който се надява да стане и президент през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на републиката.

Три причини за провала на ПСР

Дали през четирите години дотогава ПСР ще извлече поуки от поражението си в Истанбул? Според автора на статията, това ще бъде трудно, защото Ердоган сякаш вече не слуша никого: заобиколил се е с конформисти, които му спестяват неудобните истини.

По-нататък авторът припомня, че повечето големи политически промени в Турция започват тъкмо на местни избори: та нали самият Ердоган тръгна нагоре през 1994 година, когато беше избран за кмет на Истанбул. Защо обаче на тези местни избори ПСР тръгна надолу? За това, според ФАЦ, има три причини:

„Рецесията, която повечето турци усещат на гърба си. Кюрдите извън кюрдските региони в Югоизточна Турция, които твърдо гласуват за Републиканската народна партия. И най-вече обратът в обществените нагласи. И ако първите два фактора може отново да се променят, то третият още дълго ще оставя своя отпечатък върху Турция", смята германският журналист.

Голямото преселение

Нито една друга страна в Европа и в нейната периферия не е претърпяла толкова големи промени през последните десетилетия, колкото Турция, пише авторът и припомня, че навремето над 75% от турците са живеели в села и малки градчета. „После обаче започна голямата миграция. Бедните анадолци тръгнаха да търсят работа в големите градове. Обикновено се заселваха в периферията на градове като Истанбул, Анкара или Измир, където струпваха незаконни къщички - съвсем прости, обикновено с по две стаички. Нямаха нито вода, нито ток, (…) а градското население гледаше арогантно и с презрение на тези пришълци от Анадола.“

В тази връзка авторът припомня крилатата формулировка на социоложката Нилюфер Гьоле: добре образованите, материално осигурени и неособено религиозни градски елити са „белите турци“, докато необразованите, бедни и набожни пришълци от Анадола са „черните турци“. През последните две десетилетия на 20 век културният сблъсък между тези две групи беше особено ожесточен, пише Райнер Херман и добавя: „Пробивът бе осъществен на изборите през 2002 година, когато категоричната победа на новооснованата ПСР доведе до смяна на елитите. Старият градски елит, който се кълнеше в принципите на основателя на републиката Ататюрк, постепенно беше подменен от новия анадолски елит“.

ПСР стана тяхната партия, а Ердоган винаги се представяше като лидер тъкмо на „черните турци“, пише авторът и припомня, че самият Ердоган е прототип именно на онова поколение турци, подгонено от бедността към големите градове. „Той израства в един от най-проблемните квартали на Истанбул и познава добре мизерията на мигрантите. Говори на техния език и възхвалява техните ценности. Освен това Ердоган е първият турски лидер, който не идва от редиците на държавната бюрокрация. И както никой друг олицетворява възхода на дълго потисканите анадолци.“

Краят на една ера

След като се връща към поляризиращите предизборни кампании на Ердоган, които обикновено преминават под мотото „Ние срещу тях“, авторът стига до извода, че с усядането на все повече „черни турци“ в големите градове привържениците на Ердоган намаляват. Просто защото част от тези хора вече са станали граждани и са изгубили връзката с родните анадолски села и с мирогледа на предишните поколения.

Днес процесът на вътрешната миграция в Турция почти е приключил, но е в ход друг процес: възникването на нова градска идентичност. Защото къщурките в покрайнините на големите градове постепенно са отстъпили място на модерни жилищни квартали, Анадолът опустява, а 80% от турците вече живеят в градовете. Решаваща е ролята на младите, които вече не познават селския живот, а това се отразява и върху политическите им предпочитания. Проектът на Ердоган за възпитаването на едно консервативно и набожно младо поколение се провали, констатира авторът и аргументира с проучване на реномирания истанбулски институт „Конда“ сред младите турци на възраст между 15 и 29 години. Според това изследване, днес те са по-образовани, по-модерни, по-отворени към света и по-малко набожни, отколкото преди десет години. И искат да се наслаждават на живот в свобода. „Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган - в момента, в който приключи процесът на урбанизация", гласи заключението на германския журналист Райнер Херман.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синан

    24 53 Отговор
    Поредната глупост..

    Коментиран от #19, #34

  • 2 125 000

    37 68 Отговор
    Айде, оправихте България, че всеки ден пишете за Турция по 100 пъти... Да живее Велика Турция!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    36 41 Отговор
    Малееее...Европа съвсем изкуфя с Ердоган ..бая ги настъпи по мазола ..квичат като свине ..Дойче Веле уж е независима медия а дава само анти Ердоган новини

    Коментиран от #9, #31, #113, #121, #124

  • 8 Биоробот

    34 20 Отговор
    Само още малко да падне лирата и ще стане гражданска война. Бели срещу черни турци, мюсюлмани срещу невярващи, селяни срещу граждани. Края на Туркия наближава. Ке падне 2019 година, щом дойдат С400 и Тръмпи им наложи санкциите.
  • 9 А защо като?

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Какво са ти направили симпатичните грухтящи бозайници, че ги обиждаш така?
  • 10 Гост

    20 24 Отговор
    Хахахаха..не Турция на Ердоган, а по-точно Турция със Ердоган ще са история..Айде честито на кюрдите,на гърците, пък и за нас ще има парче от баницата....айде скаридите на амбразурата, чабук !!!

    Коментиран от #14

  • 11 Долу радикалния ислям

    22 8 Отговор
    Тези се отекоха в канала.
    Ай дърпайте им синджира, че вече се наиграха на "велики" тези малките.
    Дойде времето на изтрезняване.

    Коментиран от #16

  • 12 Рьоне Артоа

    25 11 Отговор
    Скоро ще ходим на пазар в Константинопол.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Булгаристан аркадаш

    60 10 Отговор
    Нямам нищо против Турция и турците, но в статията има доста логика. Младите хора вече не се интересуват от остарели виждания и норми на поведение, нито от т.нар. "селски живот" както се изказва авторът на статията. У нас в България наблюдаваме горе-долу същото нещо. Младите масово бягат от селата, големите градове се препълват с хора от малките населени места търсещи работа и по-добър живот. Като излезеш от селото или от малкия град като цяло някак се отчуждаваш от битовизмът и от традиционното. Другото което е е именно това, че със смъртта на старото поколение си отиват и доста едновремешни виждания, а с това малко или много им се слага край и остават забравени. Щем, не щем имаме доста общи неща с комшиите, като започнете от мурафетите на по-възрастните, до желанието на младите за по-"разюздан" живот така да се изкажа. Наблюдаваме смесени двойки - българки с български турци и българи с български туркини. Бабите и дядовците и на едните и на другите, едва ли са много съгласни, но за сметка на това родителите приемат нещата доста по-спокойно. Ето един нагледен пример как с всяко ново поколение нещата се променят. Само времето ще покаже накъде ще се развият нещата. Успех на Турция в навлизането в един свят на млади и широко скроени хора (тук не визирам еднополови двойки и други такива)!

    Коментиран от #18, #20, #114

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    25 11 Отговор
    Само се пише в медиите статии против Турция. Нараства населението с 1 милион на година, а Дойчето пише, че са много зле и се обезлюдява Турция.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    46 10 Отговор

    До коментар #15 от "Булгаристан аркадаш":

    Като бях малък живеех в малък град ...на всеки Великден баба Ванче правеше козунак само за нас без свинска мас ...а на Байряма баба Айше правеше за тяхното семейство баклава ..седяха си двете старици и си говореха на българотурски ...всеки си знаеше границите и уважаваше

    Коментиран от #116

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Долу радикалния ислям

    19 14 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Първо вие нямате държава, която да е поне на 100 години. Чак през 2023 г. ще направите 100 години, за толкова кратко време, под какво чуждо владичество в буквалния смисъл да бъдете. Та вие сте още в бебешка възраст.
    Ако говорим сериозно сте толкова зависими и сте на каишка и от ЕС и от САЩ, а сега и от Русия, а икономическата зависимост също не е никак безобидна. Вие сте кукла на конци и ще правите каквото решат господарите ви, защото в противен случай ще ви фалират и вие самите ще си спретнете една гражданска война, а господарите ви ще гледат цирка отстрани. После, който от вас оцелее ще слушка, защото ако пак надигне квадратната си главичка ще ви дадат на кюрдите, които ще ви яздят докато свят светува и никой няма да ви жали. Както е казано няма вечни приятели има вечни интереси и до вчера Запада и САЩ имаха интерес от вас и за това ви поддържаха, но днес нещата вече са променени и кюрдите могат да излязат на преден план, а вие какви ще им бъдете тогава ...

    Коментиран от #32, #122

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Долу радикалния ислям

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    Това в кой сектор на библиотеката го прочете? Може би във фантастика? Или си гледал някой комикс?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "Долу радикалния ислям":

    Какъв ти е бекграунда?..бивш военен ,комуняга?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Долу радикалния ислям

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    И къде видя заплаха? За да има заплаха то тя трябва да е отправена директно като такава, а това, че правиш изводи си е твой проблем. Така, че плаши гаргите.

    Коментиран от #59, #65

  • 59 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #58 от "Долу радикалния ислям":

    Религията е за всеки по отделно ..ти си правиславен християнин аз съм си мпсюлманин ...ти си вярваш по свой начин ,а по свой

    Коментиран от #60, #63

  • 60 Долу радикалния ислям

    7 9 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    Ти си ислямски радикалист, който постоянно реве за държава, която не му е Родина. За какъв да те имаме тогава за български гражданин, защото очевидно ти българин не си или за османски кон в България?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Въпрос към Хасан

    11 6 Отговор
    Хасане къде си роден? Родолюбец е този който защитава родината си. Коя е твоята?
  • 63 Долу радикалния ислям

    14 6 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    И още един въпрос като си мюсюлманин това автоматично ли те прави турчин?
    Питам, защото има и други мюсюлмани, които са иранци, иракчани, палестинци и какви ли не още?
    Аз като съм християнин прави ли ме това руснак, чех, словак, сърбин, немец, французин или примерно британец? Отговорът естествено е не.
    Вярата и националността са две съвсем различни неща, но вие, които се имате за мюсюлмани незнайно, защо се причислявате към турците.

    Коментиран от #70, #112

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ти случайно

    3 2 Отговор

    До коментар #58 от "Долу радикалния ислям":

    имаш ли автовишка ?
  • 66 Мохамед

    14 3 Отговор

    До коментар #41 от "Хасан":

    В корана ако си го чел е забранен алкохола Асене ,но за мюслите в Бг е съвсем нормално дори по време на рамазана да плющят мазни кюфтета и смучат ракиика.

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Джанер

    16 6 Отговор

    До коментар #68 от "И български булки оправят":

    В Германия е всеизвестно че мюсулманите от България не спазват свещенния рамазан и си хапват свински кебапчета през деня и си пият ракията и бирата преди да залезе слънцето.Аз лично по рамазан когато съм на работа и когато огладнея през деня ,си вземам торбичката в която си нося три кюфтета и хляб и се заключвам в кенефа да си ги хапна за да не ме гледат другите колеги мюсулмани..

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 То така е много лесно

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "Долу радикалния ислям":

    Аз как знам ти къде се намираш, постарай се малко, ако не ти стига умствен багаж попитай някой по-умен, поне това няма да ти е трудно. Вероятността да попаднеш на по-умен от тебе е мнооого голяма хахаха

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 аааа

    15 10 Отговор
    Турците не ги мислете!!!Още по-малко обсъждайте!Доказали са с историята си ,че са достатъчно адекватни и прагматични !Това с черните и белите турци "анализаторите" да ги разправят на старата ми лятна шапка,макар че я хвърлих в коша и си купих нова!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Джанер

    18 5 Отговор

    До коментар #78 от "Ти значи си от":

    Аз съм от Ардино и съм бял турчин.В петък след като идем на джамия сядаме с приятелите също турци като мене в кръчмата и се напиваме като прасета ,а то ходжата човека сто пъти ама на арабски проповядва че алкохола е харам ама кой да го разбере кви ги плещи .А че то без мастикя живее ли се..

    Коментиран от #88, #115, #117

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Долу радикалния ислям

    0 2 Отговор

    До коментар #92 от "Ще ти дойде реда":

    И кога да го чакам този ред? Хайде, ако ще идвате идвайте, че докато се наканите току виж съм остарял.

    Коментиран от #96

  • 96 че ти и сега

    2 1 Отговор

    До коментар #95 от "Долу радикалния ислям":

    Да не се имаш за млад хахаха
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Mustafa

    8 7 Отговор
    Еи Тия Турци незнам какво са ви направили ама все още не можете да Ги забравите.Гледаите си вашите чернилки.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Явно си трепач

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "Трепач":

    Колко омраза лъха от теб? Тази омраза ще те погуби, иди на лекар, пий си хапчетата! Увеличи си тревата и ще си по-спокойно!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Руснак

    2 3 Отговор
    Да така е няма такова приселение скоро ще се изселват от Турция за България обаче завинаги не само за гласуване защото сте дупедавци долни Българи и няма да има държава за вас като циганите.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "Кацата🍺":

    А какво ще кажеш за педофилската партия в Холандия?..изповядва секс с непълнолетни
  • 112 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Долу радикалния ислям":

    Дай да ти обясня ..не всеки мюсюлманин е турчин и не всеки турчин е мюсюлманин ...пример помаците ..това са славяни които са мюсюлмани ..като бошняци и гагаузи ...в Турция има етничемски турци които са християни или евреи
  • 113 Morgoth

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ердоган отдавна вреди на себе си и на Турция. Европа просто гледа отстрани и ако се чувства настъпена, това е заради загубата на ценен патрньор и съюзник в лицето на Турция. А ДВ може да е независима, но това не значи, че няма собствено мнение. Виждаме и по българските въпроси, че поддържат една и съща про-либерална политика.
  • 114 Morgoth

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Булгаристан аркадаш":

    Няма нужда да си против Турция или турците за да се съгласиш със статията. Тя реално казва, че Турция удържа модернизирането и осъвременяването си, дори срещу дългогодишното управление на Ердоган, който се опитва да я върне в миналото. Статията очертава скорошна и положителна промяна за Турция. Дано да познаят.
  • 115 Вюхккк

    0 4 Отговор

    До коментар #87 от "Джанер":

    Какъв бял турчин си бе помак, какви са тези бели и черни турци всички знаем как изглеждат турците а вие бг сте помаци без да се обиждате
  • 116 До хадан

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Така трябва да бъде, уважение а не омраза. С омраза нищо добро не се постига.
  • 117 Гмо

    1 2 Отговор

    До коментар #87 от "Джанер":

    До ДЖАНЕР.ТИ НЕ МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ДЖАНЕР-Турчин.тия ги разправяй на абдалите
  • 118 999

    1 3 Отговор
    ВЪЗМОЖНО НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВИЦ НА НЕМСКАТА ПРЕСА ЗА ТАЗИ ГОДИНА!
  • 119 етем в статия на ФАЦ

    0 0 Отговор
    ............................................
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 MalkomX

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Прав си Хасане. По пет новини на ден, за оплюване на Ердоган, и по пет против икономиката на Турция.Всякаква сган и паплач се насабрало и немогат да го оборят,въпреки че нападат с целия си възможен арсенал и антураж. През 1992 г. "белите турци" казваха, че Ердоган кмет неможе да стане, но той се доказа като световен лидер. Дори Тръмпи неможа да му надвие ръката. То не бяха преврати, то не бяха удари под кръста. Кучето си лае, кервана си върви!....
  • 122 MalkomX

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Долу радикалния ислям":

    Щом е нямало турци преди 100 години, как аджаба България е била 500 години под турско робство?!?
  • 123 Мемет

    0 0 Отговор
    Всички ние, които коментираме тук, сме или черни турци или агенти. Сред нас няма бели турци.
  • 124 Гледач

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ердоган няма никаква възможност за Реакция ако ЕС РЕШИ ДА СРИНЕ ИКОНОМИКАТА ТА ТУРЦИЯ