Отидете към основна версия

4 215 13

Дачич: Изяснихме недоразумението с Борисов

  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • бойко борисов

Той призна, че не е разбрал думите на българския премиер

Снимка: БГНЕС/EPA

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич обяви, че на недоразумението между него и българския премиер Бойко Борисов е сложена точка, съобщи Танюг.

Според Дачич става въпрос на неправилна интерпретация на думи на Борисов. Той призна, че е реагирал остро, когато медиите са съобщили, че Борисов е заявил пред следващия върховен представител по външните въпроси и сигурността на ЕС Жозеф Дол, че трябва да представя позициите на ЕС за независимо Косово, а не тези на Испания.

Дачич смята, че това е значело, че ЕС е признал независимостта на Косово. Тогава и българският външен министър Екатерина Захариева му е обяснила, че Борисов е заявил, че Дол трябва да представя позициите на всички страни от ЕС по въпроса, а не само тази на Испания.

„Изявлението се разбираше така, сякаш ЕС е признал независимостта на Косово, а там няма консенсус за това. Аз бях длъжен да реагирам на подобно изявление.

Ние искаме да имаме добри отношения с България, но ако тя е наш приятел, трябва да има на предвид нашата позиция за Косово. Все пак тук говорим за териториалната цялост на нашата страна“, заяви Дачич.

Според него следващият представител на ЕС по външните въпроси трябва да се придържа към общата позиция на неутралитет.

Европа очаква споразумение между Сърбия и Косово, за да могат двете страни да започнат преговори за членство в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: