Last news in Fakti

9 Юли, 2019 10:55 2 404 13

Белград: Борисов, ЕС не е признал Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • бойко борисов-
  • ивица дачич

Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това, се казва в съобщението

Белград: Борисов, ЕС не е признал Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Временно управляващата българското посолство в Белград Ива Крулева бе извикана вчера в сръбското външно министерство по искане на министър Ивица Дачич за изясняване на ситуацията, възникнала след изказването на премиера Бойко Борисов във връзка с Косово, предаде Танюг.

Пред Крулева още веднъж бе заявено, че изявлението на премиера Борисов е "неприемливо, защото не е вярно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна, въпроса за териториалния интегритет", съобщи министерството.

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще.

"Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това", се казва в съобщението.

В открития разговор от сръбска страна е изразена изненада от това, че по този повод посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство.

Повторена е готовността на Белград да продължи да развива и задълбочава добросъседските отношения с България и още веднъж е изразена благодарност за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя към ЕС.

От сръбското външно министерство съобщават, че Дачич ще се срещне с българския външен министър Екатерина Захариева на неформалната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Словакия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румпела

    34 6 Отговор
    А Боко от де да знае тия работи.
  • 2 El chochone

    6 27 Отговор
    Браво Бойко народа е с теб
  • 3 Borislav Popov

    7 10 Отговор
    А бе то ЕС и Крим не е признал, но на кой му дреме, никой не им обръща внимания на тези признания, щот това са само формалности. Гледам даже, Косово участва на Универсиадата в Неапол под свой флаг и хич не ги е еня косоварите, че някой си там не ги бил признал.

    Коментиран от #7

  • 4 Joe Black

    8 11 Отговор
    В това, че нямаме политици и дипломати нямаме никакво съмнение, обаче точно по въпроса с "териториалния интегритет" Сърбия да си мълчи!
  • 5 Бачо Киро

    9 6 Отговор
    А стига се пънахте бе комшу, 23 от 28 страни в ЕС са го признали шибаното Косово, то си е де факто признато от ЕС, колкото и да е тъпо ... Нали виждате Северен Кипър от колко десетилетия си седи, по-добре си разменете териториите сърби за сърби и резаци за резаци и приключвайте ...
  • 6 Centurion

    4 16 Отговор
    Истински държавник , признат и в европа.!
  • 7 Бачо Киро

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Много обичате с Крим да си чешете езиците, ма за Кипър ни дума ... За Каталуния също ... С Косово се създаде прецедент, но пак всичко си е избирателно - интереса клати феса както винаги ...

    Коментиран от #10

  • 8 Жоро

    13 4 Отговор
    Ееее и тия па сърби нашия си е тъпичък не му забелязвайте толкова той не може без да изръси някоя простотия
  • 9 гошо

    8 5 Отговор
    Отворко, връщай западните покрайнини и тогава коментирай!
  • 10 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Не си чеша езика с твоя Крим бе, каскет, споко, що тъй веднага се впрягаш и заставаш на амбразурата !? Просто констатирам факта, че Крим не е признат от ЕС, но на никой в Русия не му дреме за това признание и от това Крим не е станал по малко руски, също както и Косово, не е станало по вече сръбско, за дет не го били признали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Васил

    2 1 Отговор
    Борисов е мижитурка никой не го бръсне за слива
  • 13 Танев

    1 0 Отговор
    Албанците и турците са заплаха за християнските държави от балканите
Новини по държави: