Отидете към основна версия

13 216 76

МВФ предупреждава: Русия да вземе спешни мерки

  • международен валутен фонд-
  • русия-
  • икономика

Международният валутен фонд прогнозира забавяне на икономическия растеж на страната

Снимка: Shutterstock

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че по-ниските цени на петрола и по-високите данъци ще забавят икономическия растеж на Русия през 2019 година, предаде Ройтерс. Според Фонда средносрочната перспектива за растежа ще остане умерена, освен ако не бъдат започнати по-дълбоки структурни реформи.

"Руската икономика продължава да показва умерен растеж при стабилна макроикономическа политика, но със структурни ограничения и влияние на санкциите", сочи докладът на МВФ за руската икономика.
Според доклада нарастването на брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия ще се забави до 1,2 процента през 2019 година спрямо 2,3 на сто през 2018 година заради по-слабите оценки за първото тримесечие, по-ниските цени на петрола и влиянието на по-високата ставка на ДДС за частното потребление.

Очаква се икономическият растеж догодина да се ускори до 1,9%, като може да бъде стимулиран от държавните разходи за инфраструктурни проекти. В дългосрочен план обаче ще се установи на умерения темп от 1,8 процента, ако не бъдат извършени по-дълбоки структурни реформи, според МВФ.

Инфлацията, която се ускори през втората половина на 2018 година, след като достигна исторически минимум по-рано през годината, е започнала да се забавя и се очаква отново да достигне поставената цел от 4 процента в началото на 2020 година, се посочва в доклада на МВФ.

Ръководителите на МВФ призоваха Русия да работи за ускоряване на потенциалния растеж, да се заеме с институционалните слабости и проблемите в управлението, да засили финансовия сектор и да стимулира инвестициите и производителността.

"Амбициозни структурни реформи ще бъдат важни за увеличаване на растежа", твърдят директорите на Фонда, като призовават Москва да постави като приоритет създаването на по-жизнеспособен частен сектор и да намали влиянието на държавата.

Те призоваха Русия също така да предприеме стъпки за опростяване на данъчното облагане на петролния сектор и да премахне субсидиите за потреблението на горива в страната, като начин да стимулира предлагането на работна ръка и да привлече нови инвестиции.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.

Свързани новини