17 Юли, 2019 13:26 13 200 76

МВФ предупреждава: Русия да вземе спешни мерки

  • международен валутен фонд-
  • русия-
  • икономика

Международният валутен фонд прогнозира забавяне на икономическия растеж на страната

МВФ предупреждава: Русия да вземе спешни мерки - 1
Снимка: Shutterstock

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че по-ниските цени на петрола и по-високите данъци ще забавят икономическия растеж на Русия през 2019 година, предаде Ройтерс. Според Фонда средносрочната перспектива за растежа ще остане умерена, освен ако не бъдат започнати по-дълбоки структурни реформи.

"Руската икономика продължава да показва умерен растеж при стабилна макроикономическа политика, но със структурни ограничения и влияние на санкциите", сочи докладът на МВФ за руската икономика.
Според доклада нарастването на брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия ще се забави до 1,2 процента през 2019 година спрямо 2,3 на сто през 2018 година заради по-слабите оценки за първото тримесечие, по-ниските цени на петрола и влиянието на по-високата ставка на ДДС за частното потребление.

Очаква се икономическият растеж догодина да се ускори до 1,9%, като може да бъде стимулиран от държавните разходи за инфраструктурни проекти. В дългосрочен план обаче ще се установи на умерения темп от 1,8 процента, ако не бъдат извършени по-дълбоки структурни реформи, според МВФ.

Инфлацията, която се ускори през втората половина на 2018 година, след като достигна исторически минимум по-рано през годината, е започнала да се забавя и се очаква отново да достигне поставената цел от 4 процента в началото на 2020 година, се посочва в доклада на МВФ.

Ръководителите на МВФ призоваха Русия да работи за ускоряване на потенциалния растеж, да се заеме с институционалните слабости и проблемите в управлението, да засили финансовия сектор и да стимулира инвестициите и производителността.

"Амбициозни структурни реформи ще бъдат важни за увеличаване на растежа", твърдят директорите на Фонда, като призовават Москва да постави като приоритет създаването на по-жизнеспособен частен сектор и да намали влиянието на държавата.

Те призоваха Русия също така да предприеме стъпки за опростяване на данъчното облагане на петролния сектор и да премахне субсидиите за потреблението на горива в страната, като начин да стимулира предлагането на работна ръка и да привлече нови инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Boxer

    61 20 Отговор
    Обама 2014г : "Руската икономика е в руини"...

    Коментиран от #12, #29, #71, #72

  • 3 Юрий

    36 71 Отговор
    Взели са . Печатат рубли. Миналата седмица са одпечатали 128 милиарда за да спасяват банка в Чечня. Но печатането на пари има тежки последствия ,както знаем.

    Коментиран от #7, #47, #75

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А стига бе

    97 19 Отговор
    Я как са се загрижили мошЕниците от МВФ за руснаците--ти да видиш...Дали пьк не се натискат да дадьт кредит--ама май не им врьзва...Когато МВФ даде на някой пари-яко му дупе ....-а руснаците са една от малкото дьржави с изключително ниськ дьржавен дьлг--това ги тормози лихварите от МВФ...
  • 6 Шабан

    68 16 Отговор
    Брей, че от кога Мафиотският Валутен Фонд се е загрижил за донорите си! Аз все си мисля че, целта му е само да заробва! А може би, е изгодно за него донора да живее по-дълго! Но на донора дали му е добре!? Ааааа??????
  • 7 Федерален резерв

    27 11 Отговор

    До коментар #3 от "Юрий":

    И какви са последиците от печатането та пари?
  • 8 Да си знаете -1,3,4

    63 19 Отговор

    До коментар #1 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    За САЩ ли говориш-че септември ги чака фалит ако не си в час-и дьлгьт им нара ства лавинообразно-няма спиране.Ако не са комунистическите пари от Китай-са свалили гащите-фалит.

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    19 53 Отговор
    Сега обяснение за русколизците !!! Тия процентчета "растеж" дето са ги написали са в РУБЛИ и са резултат главно на инфлацията !!!!! Да не си помислите , че "икономиката" на батя наистина расте !!! Расте , ама до следващата девалвация на рубличките , която ще се случи още преди края на тази година , след новия срив на петрола , в който всички експерти вече са сигурни в резултат от забавянето на Китай !!! Та така , растеж , ама само в мечтите на някои , хахахха !!!!

    Коментиран от #33

  • 10 гост

    19 33 Отговор

    До коментар #8 от "Да си знаете -1,3,4":

    А ако няма никакъв "фалит" и в края на годината пак отчетат над 4% ръст и то в ДОЛАРИ , а не в тоалетната хартия наречена рубли , както и миналата година , ще си метнеш ли въженцето да не досаждаш с простотии ???

    Коментиран от #46, #62

  • 11 ****

    43 8 Отговор
    Много ясно,че при наложените санкции,че ще има забавяне в икономиката.Докато се преорентират да търсят нови пазари и доставчици тока ще е,но ЕС да му мисли,че загубиха руския пазар и на тяхно място се наместиха други.

    Коментиран от #15

  • 12 гост

    17 31 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    А да не би да не е ??? Хахаххахах !!!! БВП на Русия 2013 г - 2,3 трилиона долара !!! БВП на Русия 2017 г - 1,6 трилиона !!!! Хахахаххахахах !!!!!

    Коментиран от #30

  • 13 Петро

    12 10 Отговор
    Швабската кочина с толкова се свива втора година поред
  • 14 Centurion

    50 14 Отговор
    Русия в условия на санкции,увеличава златните си резерви за сметка на доларовите позиции и Американски акции.Трескаво се отърват от тях защото са кухи,а това го знаят и децата.Страна със 130%задшъжнялост спрямо БВП който според мен е изкуствено завишени за да изглежда по малък дългът им.Всичко това на фона на бруталният Начи на ограбване на света.Те сами ме са в състояние да живеят и да се издържат.Само от бедна и малка България крадът през Златото,Мариците и базите ,няколко милиарда годишно.За разлика от тях Русия си е самодостатъчна ,и може да живее без останалият свят.

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    10 40 Отговор

    До коментар #11 от "****":

    Оууууу , не думай , хахахаххах !!!! Загубили били !!!!! "Необятния" пазар от има няма 1 трилион със зор , хахахах !!!! А случайно да си чул , че преди месец сключиха безмитен договор със пазари за над 5 трилиона със най-големите южноамерикански държави ???? Включително със уж дружката на Путя Бразилия , която всъщност вече задмина почти два пъти умрялата Раша ?? Хахахахха !!!!

    Коментиран от #21

  • 16 Хрониките на Евразия

    14 37 Отговор

    До коментар #14 от "Centurion":

    Само 27% от руският златен резерв се намира в Русия .
    Останалият е в САЩ и Великобритания , но там е блокиран заради делото Скрипал

    Коментиран от #20

  • 17 Българина

    37 7 Отговор
    Интересно че не съм чувал мвф или сб да отправят загрижени съобщения към ФЕД всяка година по два пъти, преди да си гласуват поредното печатане на пари под формата ТАВАН НА ДЪЛГА! А напоследък държавната администрация в сащ стояха и без заплати.... Отделен е въпроса, че фед печата и без позволение... Като се замисля МВФ не предупреди и ЕЦБ за печатането вече 5 г на количествени улеснения по 60 млрд на месец! Западното лицемерие му идва края както си мислят че са недосегаеми. То и рим така е мислил ама сега е музей на открито
  • 18 Цанко

    25 5 Отговор
    А колко е икономическия ръст в Европа ? ......... тeмпa нa pъcтa нa БBΠ нa Гepмaния пpeз 2019 г. щe дocтигнe eдвa 1 пpoцeнт в cpaвнeниe c пpeдишнaтa пpoгнoзa нa пpaвитeлcтвoтo зa pacтeж нa иĸoнoмиĸaтa oт 1,8 нa cтo???!!!........... фpeнcĸaтa иĸoнoмиĸa e peгиcтpиpaлa 0.3-пpoцeнтoв pъcт зa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2019 гoдинa ??!!!!.............................Tpeтaтa пo-гoлeминa иĸoнoмиĸa в eвpoзoнaтa - Итaлия e нa пpaгa нa peцecиятa.. италианската икономика отчете спад на БВП с 0,1%.???!!!!...............
  • 19 Centurion

    30 6 Отговор
    Чакам времето когато Китай ще започне да се освобождава от Американските дългови книжа,да ги видя тогава. Балона ще се спука скоро,тогава ще видите реалната им избушена икономика и не само обема а и нейната структура.
  • 20 Батиста

    32 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хрониките на Евразия":

    Нещо не си улучил тоя път ! Русия не използва услуги за съхранение на златото си извън граница, както това правят някои други държави, и цялото ѝ злато е страната. Русия, между другото, си няма свой Форт Нокс и около 67% от запасите се съхраняват от РЦБ в Москва, останалото количество е в Санкт Петербург и Екатеринбург. Златото е в кюлчета от 100 грама до 14 килограма.
  • 21 Точи и Меси

    31 7 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Сега Русия изнася предимно пшеница в Египет, Турция, Бангладеш и Индонезия, но в последната държава тя надминава и потиска Съединените щати, Канада и Австралия!!.."Ние изнасяме пшеницата си в Субсахарска Африка, вместо европейците и дори вместо американците. Това са Нигерия, Судан, Танзания, Южна Африка и други.Тази година Русия увеличи износа си и за Мароко, чийто пазар традиционно е доминиран от французите, както и в Югоизточна Азия, където преди това доминираше австралийската пшеница.!!....Освен това Руската федерация няма конкуренция при износа на ечемик за Саудитска Арабия, а по отношение на пшеницата вече има споразумение за доставка на две тестови партиди за проверка на зърното. Русия има големи шансове да спечели част от пазара, който понастоящем принадлежи на Европейския съюз, Съединените щати и Австралия..........................."Русия изнася своята пшеница по целия свят, дори и в Мексико, която е съседна Америка, и до всички страни в Африка, до всички страни от Близкия изток, Мала Азия и Индийския океан и дори в източните страни като Южна Корея. По-лесно е да се изброи къде не изнасяме зърно. Ето защо ние сме конкуренция за европейските и всички останали производители на зърно, и то буквално на всички пазари"
  • 22 Товарищ Путкин

    10 27 Отговор
    Мужици - рубли няма - действайте !
  • 23 ПЕНКО

    29 3 Отговор
    КЪДЕ Е ЦЕНТРАЛАТА НА МВФ И КОЙ ГО КОНТРОЛИРА -РЪКОВОДИ - И МУ ОПРЕДЕЛЯ ПОСОКАТА ????????? ЦИОНИСТОС- ЕВРЕУС -СЕМИТОС-РОДШИЛОВЦИ И МАЙЕРЦИ -----НЯМА СВЕТЛИНА ВЪВ ВАШИЯ ТУНЕЛ !!!
  • 24 Си Дзинпин

    10 25 Отговор
    Ха ха ха ! Ми защо не станеш финансов съветник в Китай . Единственото ,което трябва да направиш е да посочиш по сигурен и с по голяма доходност начин на вложение и те веднага ще се отърват от американските ДЦК. Ако не можеш ще те разстрелят на площада заради малоумие.

    Русия като се отърва какво се случи помниш ли ? Рублата загуби 24% от стойността си . И там са точно на твоя акъл-не повече
  • 25 ВДВ

    29 9 Отговор
    Абе много са се загрижири за Русия???Значи Русия е на прав път!
  • 26 Фридман

    25 7 Отговор
    МВФ няма думата в РФ!

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Boxer

    19 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ами, не знам, увеличаването на златният резерва и намаляването на дълга е признак на упадък, може би? И държавата е Русия, България или САЩ?

    Коментиран от #35

  • 31 Boxer

    4 10 Отговор

    До коментар #29 от "Borislav Popov":

    Нали това повтарят по цял ден по ВВС и FOX , а щом те го казват, аз им вервам ;)
  • 32 Boxer

    19 6 Отговор

    До коментар #29 от "Borislav Popov":

    Понеже, често пишеш от подобна позиция. Вместо Путин, кой ,според теб, би бил правилният президент? Някой като нашият мистър Бийн,може би?
  • 33 Боа

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Мълк,пърдня!
  • 34 Станчо

    16 5 Отговор
    Тоя МВФ що не се изнесе на Марс погубиха целия свят..
  • 35 гост

    8 19 Отговор

    До коментар #30 от "Boxer":

    Ама разбира се , кой ти гледа , че икономиката се е свила почти два пъти , важното е , че били купили някое килце злато , хахахаххахах !!! И като му падне догодина пак цената на "суперсигурното" ти злато кой ще е на печалба , хахахха !!! Май продавачите , а ??? Или те са го взели да си го гледат и да се успокояват !!!! Отделно дето не могат си покри и половината бюджет с него , ама имали златоооооо , райш , хахаххахах !!!! Чувстваш ли какво изкопаемо си с това злато в 21 век , дето НИТО ЕДНА цена на стока или услуга НЕ зависи от злато ??? Те хората дето управляват фондове десет пъти колкото цяла Раша са глупаци , та не трупат злато , райш , хахаххахах !!!!! Пенсионерииииии изкуфели , къде се бутате в шамарите да ви гледат сеира , хаххахах !!!!

    Коментиран от #38

  • 36 гост

    14 9 Отговор
    Ами френските командоси ги биха двама братя от Коиловци....какво да очакваме от американските спец части???...те приеха закон да служат в армията им п.дерасти ???...кой може да се противовопостави срещу Руските военновъздушни сили,подводния им флот или Спецназ ???
  • 37 лЪчо

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "Фридман":

    Няма ве, докато не се стигне до нужда от хуманитарна помощ
  • 38 Boxer

    12 6 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    ГАРАНТИРАМ ТИ, че ако ти знаеше, какво ще стане с цената на златото , нямаше да пишеш тук ;)
    А, колкото до икономиката на Русия, опасност би имало само ако има разнобой между руснаците и ако съзнанието им е размътено от алкохол и наркотици. Ясно е, че има опити за външна намеса и че всеки хвали своите "ябълки" докато плюе по останалите. Също като на пазара...

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Рубладжийче

    8 7 Отговор
    Трябва още санкции за да се укрепи руската икономика.
  • 40 Гербер

    10 3 Отговор
    A българската икономика расте ли, расте, благодарение не генерала и екипа му от ГЕРБ! Нещо да кажете, а? Това е, България е сила, най-хубавото място за живеене. Факт!
  • 41 гост

    5 9 Отговор

    До коментар #38 от "Boxer":

    Аз пък ти гарантирам , че даже си нямаш идея от всичко което плещиш и четенето на ТАСС значи само пълно невежество !!!!! Haй-гoлeмият cyвepeнeн пpитeжaтeл нa злaтo в cвeтa ocтaвaт CAЩ, чийтo peзepви oт cĸъпoцeнния мeтaл ca в paзмep нa 8134 тoнa.

    Ha втopo мяcтo e Гepмaния cъc злaтни зaпacи oт 3374 тoнa.

    Tpeти и чeтвъpти в ĸлacaциятa ca Цeнтpaлнитe бaнĸи нa Итaлия c 2452 тoнa злaтни peзepви и нa Фpaнция c 2436 тoнa зaпacи oт жълтия мeтaл.

    Гoлям пpитeжaтeл нa злaтo e Meждyнapoдният вaлyтeн фoнд, чийтo зaпacи ce oцeнявaт нa 2814 тoнa oт дpaгoцeнния мeтaл.

    Pycĸaтa фeдepaция зaeмa пeтo мяcтo в тaзи ĸлacaция пo дъpжaви, измecтвaйĸи Kитaй, oтбeлязвa Вlооmbеrg. Aгeнциятa, пoзoвaвaйĸи ce нa дaнни oт Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Pycия, cъoбщaвa, чe в ĸpaя нa янyapи зaпacитe oт злaтo в мeждyнapoднитe вaлyтни peзepви нa Mocĸвa ca 1,857 тoнa. B cъщoтo вpeмe Hapoднaтa бaнĸa нa Kитaй oтчитa в peзepвитe cи злaтo в paзмep нa 1843 тoнa.

    Pycия вceĸи мeceц cлeд мapт 2015 гoдинa e yвeличaвaлa зaпacитe cи oт злaтo, дoĸaтo Kитaй зa пocлeдeн път cъoбщaвa зa ĸyпeнo злaтo пpeз oĸтoмвpи 2016 гoдинa пocoчвa Вlооmbеrg.

    Πpeз пocлeднo вpeмe, oтбeлязвa aгeнциятa, caмo тpи cтpaни oт пъpвaтa дeceтĸa нa нaй0гoлeмитe пpитeжaтeли нa злaтo yвeличaвaт peзepвитe cи. Cpeд тяx c нaмиpa Typция.

    Коментиран от #43, #49

  • 42 гост

    6 12 Отговор

    До коментар #38 от "Boxer":

    Та да ти обясня , щото със сигурност не вдяваш !!!! От 3-4 години поне НИКОЯ голяма икономика не трупа злато , защото са сметнали , че е безсмислено !!!!!! Дори Китай се отказа от него и даже продава , макар и малки количества !!!!! Единствените "умници" дето са натискат са Русия , Турция и Индия !!!! Само дето в Индия не го трупат в държавен резерв , а го ползват за техните цигански привички !!!! Та така , икономисте , руснаци и турци ще правят нова икономика , хахахаххахахахахахах !!!! То всички виждат резултатите и на двете !!!!!

    Коментиран от #45

  • 43 Centurion

    13 4 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Германците злато нямат,то е откраднато под формата на съхранение от САЩ .Същото е било и с Френското но шейсетте години успяват да си го приберат,от лапите на световният крадец.Даже излизат за от НАТО.А данните които цитираш не са константни,така ,че Русия има всички предпоставки да стане лидер ,въпрос на време.

    Коментиран от #44

  • 44 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #43 от "Centurion":

    Честно , бива ли толкова профанщина и неграмотност накуп , че и напъва да дава акъл ???!!! Направо се чудя за какво си губя времето да отговарям !!!!! Значи не били "констатни" , а ??!!!!! Колко ли да са константни , само едни 50-60 години , ахахаххахахахах !!!! И "разликата " от 1857 тона до 8134 тона (!!!!!!!!!) била "предпоставка , хахахаххахахахаххаха !!!! Абе неграмотнико , че това е цялата икономика на Раша за 50 години напред , бе , кой ще стигаш , голишарче недорасло , хахахаххаха !!!! И то при положение , че е сегашната , а кочината до 5-10 години ще загуби над 50% от приходите си от петрол и газ , те ВЕЧЕ загубиха над 30% през последните 5 години , той тръгнал да "настига" , хахаххахах !!!!!!

    Коментиран от #56

  • 45 Boxer

    8 4 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    С горният си коментар, по-скоро потвърждаваш, моя. Така, че какво има да вдявам аз? Колкото до златото, при непрестанното печатане на пари от водещатата икономика в света и нарастващата опасност от голям военен конфликт, идеята за придобиването му изобщо не е безпочвена. Въпрос на финансови възможности...

    Коментиран от #50, #51, #52, #53, #54, #55

  • 46 Ами ти го мятай

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    още от сега,защото краварите печелят от оръжия и заробване,както между другото и нас заробиха с едни 3 млрд. за тъпите им стари каруци на космическа цена. Те понеже не могат в космоса ,за това в изнудването и в цените са в други измерения. А крезятя в краваристан и техните долари също са без покритие и струват по малко от хартията за обикновенна салфетка.
  • 47 Юрий нучи правописа

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Юрий":

    оТпечатали,това се учи в първи клас. Амн от неграмотни.
  • 48 Като им

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Свещенник с висок ранг в православието":

    гледам джиповете,като камиони големи и луксозни,като яхти се ми се иска да съм толкова зле и аз. А, като знам,че тези не са и най-богатите направо ми се реве. Ей с високия духлев сан,не си мисли,че живеем със затворени очи,и не виждаме настрани.
  • 49 Към месец май

    3 5 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    златният резерв на Рисуя сната най-гмолеия куваупч на злато в света перз потвръо тримчсееие на 2019 г., падерде ТАСС. По дннаи на Севоинтвя сеъвт за зтотало (WGC) от яуанри до март Рисуя се е слибода на мутдироднжнаее прзааи с 55,3 тона зтлао и по тзои начин е увеличила заптисае си до 2168 тона. Дълет на злаотто в ркиусте втулани рзеерви влизъза в мнемтоа на 18%

    https://www.segabg.com/node/70429
    © Segabg.com 2019
    Това е копирано и правописните грешки не са мои.

    Коментиран от #57

  • 50 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #45 от "Boxer":

    Пазарите отказват руския петрол
    от 3e-news 16.7.2019 | 10:00 Изминаха два месеца от откриването на увеличено съдържание на органохлорни съединения в тръбопровода Дружба. Властите на Руската федерация уверяват: петролната криза е преодоляна. Но това е далеч от истината. Москва понесе значителни загуби в имиджа. „Черното злато“ от Русия се отказва дори като се предлага с отстъпка. "Всичко това прехвърля търсенето към други доставчици", предупреждават експертите.



    Руските компании „Транснефть" и "Казтрансойл" се съгласиха да компенсират щетите на казахстанските производители за транспортирането на нестандартен петрол до пристанище Усть-Луга, съобщиха от пресслужбата на казахстанската компания. Според "Казтрансройл" "Транснефт" „е предложил компенсационен механизъм, който значително ще опрости изчисленията и плащанията за нестандартния петрол". От компанията не уточняват какъв ще бъде механизма за компенсации.

    Трябва да се отбележи, че съдържанието на органохлор в петрола, изнасян от Усть-Луга, който също получава транзитни суровини от Казахстан, значително надвишава стандарта, а купувачите отказват да приемат тези стоки или изискват допълнителни отстъпки за пратките. Според оценки, обемът на замърсения казахстански петрол е 700 хил. тона.
  • 51 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Boxer":

    Руските власти се опитват да гарантират, че проблемът със замърсения петрол е решен. Въпреки това, ако се съди по поведението на пазара, това все още далеч не е така. Например, чешката петролна фабрика Unipetrol, собственост на полската PKN Orlen, спря да приема петрол през тръбопровода Дружба поради замърсяването с органохлор.

    Между другото, Чешката информационна агенция съобщи, че в южния клон на тръбопровода Дружба „е регистрирано повишено ниво на замърсен петрол. От 19 юни до 20 юни изпомпването през тръбопровода в участъка Мозир-Адамово временно е спряно поради резултатите от точкови проби, които показват повишаване на хлорорганични съединения През следващата година петролопроводът "Дружба" ще работи не в пълен капацитет, докато тръбопроводите на "Транснефт" не бъдат напълно почистени от замърсения с хлориди петрол, което отнема поне осем месеца, каза Андрей Вериго, първи заместник-генерален директор на ОАО "Гомельтранснефть Дружба".

    В допълнение, около 1 милион тона руски замърсен петрол на стойност от $ 500 милиона продължава да пътува по света в търсене на купувачи, съобщава Reuters. "Танкерните пратки на руския сорт Урал с общ обем над 1 млн. тона не успяха да намерят купувачи вече два месеца", отбелязва медията.
  • 52 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Boxer":

    Купувачите отказват руски петрол дори при значителна отстъпка. По този начин, отстъпка от $ 10-15 за барел или $ 10-15 млн. за танкер, при сегашната пазарна цена на барел от $ 65, остава незабелязана. Русия разчита на Китай - предлагайки сериозна отстъпка. По-специално, тя трябваше да изпрати над 800 хиляди тона замърсен петрол в Поднебесната империя. Този план се проваля. Според Ройтерс, цитирайки свои източници, китайските митници са препоръчали на своите рафинерии да не приемат рускипетрол със съдържание на органохлор повече от 10 милионни части (ppm), или 0,001%. Съдържанието на органохлор в някои товари, предназначени за Китай, надхвърля 200 ppm, според медиите В Европа само няколко купувача в крайна сметка вземат петрола за рафиниране: испанската Repsol, шведската Preem и финландската компания Neste Oil, посочва Reuters. Целият обем на приетия петрол е около 600 хил. тона, но преработвателите се оплакват, че процесът на рафиниране на на този петрол е доста дълъг. "Взехме партида за една от нашите рафинерии в Европа преди около месец, тя все още се обработва и вероятно ще бъде обработана още няколко месеца", казва търговец в голяма европейска компания.



    Експертите от сектора знаят, че понякога, за да се изчисти 1 барел замърсен петрол, трябва да се вложат до 20 барела чисти суровини. Грубо казано, за да се разреди 600 хиляди тона замърсен петрол, европейските преработватели ще трябва да използват за това до 80 милиона барела чист петрол.
  • 53 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Boxer":

    В резултат на това, над дузина танкери със замърсен руски петрол никога не са доставили пратка на потребителите. В същото време цената на престоя само на един танкер за два месеца е повече от 1 милион долара и всеки нов ден може да струва до 25 000 долара, пишат медиите.

    И като резултат - петрол за 500 милиона долара пътува по света в търсене на купувачи. Един обикновен танкер, който носи такъв товар, струва около 10 милиона долара, а тук не са сумите, които засегнатите страни претендират за вреди. Прогнозите за тези суми варират. Оценката на ръководителят на Министерството на енергетиката, Александър Новак за общата щета от замърсения петрол в района е 100 млн. долара, като същата цифра, но като загуба само на беларуската страна, съобщава президентът на Беларус Александър Лукашенко. Тази сума включва загубените приходи от спиране на износа на петролни продукти.



    По-късно Минск съобщава, че само цената на повреденото оборудване в рафинерията е на стойност $30 млн. В резултат, Беларус оценява обема на замърсения петрол на 9 млн. барела, което обикновено струва около $500 млн. Според експерти загубите на руската страна в крайна сметка могат да достигнат милиони, дори милиарди долари. Александър Пасечник, ръководител на аналитичния отдел на Националния фонд за енергийна сигурност, заяви, че за един месец около 4 милиона тона суровини са били изпомпвани през „Дружба“. Това е около 2,5 милиарда долара.

    "И това не включва компенсациите за повреденит
  • 54 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Boxer":

    "И това не включва компенсациите за повредените съоръжения, повредените тръби и загубените суми от транзита", твърдят експерти.

    "Ако започнем от добре познатата встъпителна информация, се оказва, че до края на годината ще има около 5 млрд. долара загубени приходи от износ", каза Дмитрий Долгин, главен икономист на ING за Руската федерация и ОНД. Друг въпрос е отношението към потребителите на руския петрол.

    „Изпомпването на замърсен петрол отново постави на дневен ред въпроса за качеството на енергийните ресурси, изнасяни от Русия“, смята директорът на експертната формация Veta Дмитрий Жарский, припомняйки, че преди година подобни изявления вече са чувани от вносителите. "Качеството на руския петрол в условията на ограничен достъп до развитие на добива в нови области и наличието на бариери, свързани със санкциите върху привличане на чуждестранни компании за развитие и добив, може допълнително да падне, което на конкурентния пазар може да доведе търсенето да се пренасочи към други доставчици", предупреждава Жарски.
  • 55 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #45 от "Boxer":

    Ситуацията със замърсяването с петрол в петролопровода "Дружба" не може да не окаже отрицателно въздействие върху износа на руски петрол, смята Алексей Калачев, анализатор в Инвестиционен холдинг ФИНАМ /най-големият брокер на дребно в Русия/. "Технически все още има възможност до края на годината да се запълнят нереализираните обеми. Освен това, някои потребители, които вече са получили замърсено петрол, сега са дори заинтересовани да получат нови обеми от чистпетрол , за да разреждат замърсените в пропорция от 20 към 1. Но възниква въпросът, как да се поправи необходимостта от осигуряване на засилено снабдяване с допълнителни количества петрол през оставащите шест месеца със задълженията на Руската федерация да ограничи добива на петрол по споразумението ОПЕК+,разсъждава той.



    Ольга Соловьев, lawtek.ru

    Коментиран от #60, #61

  • 56 Centurion

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Тези крадци чиито задници ближеш не могат да платят лихвите по главницата на Руският император, авоарите на когото са откраднали след Революцията. И знаеш ли колко им е лихвата към 1991г-по 21милоина на час,а сумата внесени към с1917,г са 503милиона ,които към момента са няколко трилиона. За това не признават наследници на императора."Богатата " САЩ е задлъжняла 130%спрямо БВП. Те са във фактически фалит защото златото което имат е за 2.5 трилиона.

    Коментиран от #59

  • 57 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #49 от "Към месец май":

    Де да бяха само правописните грешки , хахаххахах !!!! Ти четеш ли какво пише или сънуваш каквото ти се ще ?????? От половин час ти обяснявам , че никой друг не купува злато , защото е тъпня , ти си тръгнал да ми се хвалиш , че "към месец май" Русия била "най-големия купувач " , хахаххахахах !!!! Ами като никой друг не купува , ясно , че ще е !!! И каква полза от това ??? Дори да са станали 2168 , до 8134 колко още години ще им трябват , бе "оптимисте" наакан , хахаххаха !!!! И най-вече за какво ???? Ще ядат злато или ще го пият ??? И колко години още ще купуват , преди да се наложи да продават и то на колкото дадат купувачите , щото никой не е приритал като гледам !!!! Еееех , едно си дедо знае , едно си бае , злато , райш , хахахха !!!! Дръж си го и му се любувай , за друго не става !!!! До 10 години даже книжни пари няма да има , той още със злато ще забогатява , хахаххахахха !!!!!

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Centurion":

    Специално за тебе още една "добра" новина , хахах !!! Pycия щe бъдe cтpaнaтa, ĸoятo щe oтчeтe нaй-гoлeми зaгyби oт въвeждaнeтo нa нoвитe пpaвилa зa пo-чиcти гopивa зa мopcĸия тpaнcпopт, ĸoитo тpябвa дa влязaт в cилa oт 2020 гoдинa. A пpичинaтa зa тoвa e, чe pycĸaтa индycтpия нe e гoтoвa зa тaзи пpoмянa, пишe Вlооmbеrg.

    Paфинepиитe в paзличнитe чacти нa cвeтa вeчe ca ycпeли дa въвeдaт измeнeния в пpoизвoдcтвoтo cи, c ĸoeтo дa oтгoвopят нa нoвитe oгpaничeния нa зaмъpcявaнeтo, пpичинeнo oт ĸopaбитe. И дoĸaтo тeзи в Eвpoпa и CAЩ изглeждaт дoбpe пoзициoниpaни, pycĸитe ĸoмпaнии вce oщe нe oтгoвapят нa вcичĸи изиcĸвaния.

    "Pycĸaтa пeтpoлнa индycтpия вepoятнo щe бъдe нaй-гoлeмият гyбeщ в тaзи cитyaция", cмятa cтapшият aнaлизaтop в ІНЅ Маrkіt Aлeĸcaндъp Шepбaĸoв.

    "Hямa шaнc зa тяx дa бъдaт гoтoви нa 100%, ĸoгaтo нoвитe пpaвилa влязaт в cилa, a тoвa щe пpинyди pycĸитe ĸoмпaнии дa пpoдaвaт пpoдyĸциятa cи нa мнoгo пo-ниcĸи цeни", дoпълвa тoй.

    Cпopeд изчиcлeниятa нa инвecтициoннaтa бaнĸa Wооd & Со. Fіnаnсіаl Ѕеrvісеѕ зaгyбaтa мoжe дa дocтигнe 3,5 милиapдa дoлapa пpeз 2020 гoдинa. Toвa e пoвeчe oт eднa тpeтa oт пpиxoдитe нa pycĸитe дocтaвчици, ĸoитo зa пocлeднaтa гoдинa ce paвнявaт нa 9 милиapдa дoлapa.

    Коментиран от #63

  • 60 Boxer

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "гост":

    Това е безспорно огромна издънка от страна на Русия. С огромни последствия... Цифрите са под въпрос на тълкувание и преценка, която даже и сега, не е окончателна. Колкото щетите са по-големи, толкова по-голяма е вероятността от външна намеса(диверсия). В случая, никога няма да разберем истината. Тези цитати, които пускаш, са най-смисленият довод за проблем с руската икономика. Този проблем, ще бъде раздухван и преповтарян при всеки удобен случай. Ще видим, да ли ще си вземат поука?
  • 61 Boxer

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "гост":

    Относно поуката : имаше един случай,преди почти година, в Крим, при който ученик запука съчениците си в американски стил. За мен, официалната реакция, беше голямо разочарование. Едва ли не, обвиниха американците че са пдкукуросали ученика и той, по техен пример, ги разстрелял. Т.е. вместо да вземат.серьозни мерки , заметоха проблема под килима. Може да им е добре за гордостта, но опитът показва, че това само ще спомогне на проблема да се разраства...Т.е. прекалената гордост,.възпрепятства решаването на проблемите и това може да повлияе негативно на икономиката им...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Centurion

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Импотентните ти напъни с копиране на тенденциозно написана и поднесена информация не ти помагат нито ме впечатляват!!!Русия се стабилизира и времето на Елцин по което лелеете няма да се върне.

    Коментиран от #64

  • 64 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #63 от "Centurion":

    Ахахаххахах !!!! "Времето на Елцин" ще бъде розова приказка за райски времена в сравнение с това , което чака Путинландия в близките години !!!!!

    Коментиран от #65

  • 65 Centurion

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "гост":

    Не ме разсмивай!!
  • 66 333

    1 0 Отговор
    Любопитно ми е защо никой от колегите коментиращи не си задава въпроса какъв е тоя свят и каква е тая система, в която всеки ден, всеки час трябва да има "растеж"? Що за душеяд??? Какво ще стане ако тази година произведем толкова коли например, колкото миналата, а не повече? И колко и докъде ще "расте" светът?
    За мен това е идиотизъм.

    Коментиран от #67, #68, #69, #70

  • 67 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "333":

    В неразтяща икономика, не може да има лихви, т.е. парите за лихвите няма откъде да дойдат. За това ни учат, че ръстът на икономиката е хубаво нещо, даже задължително; същото и относно заемте. А, това всъщност е робия, но малко хора го осъзнават. Интересното е, че колкото по-бързо се развива икономиката, толкова по-бързо идва краят на нашата цивилизация, понеже градим разтяща икономика върху неразтяща планета...
  • 68 Boxer

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "333":

    Човекът винаги е разширявал своите граници. Което е един вид война. Сегашната световна икономика е война против планетата. Ако хората не са заети с унищожаването на планетата, тогава ще се насочат едни към други. Т.е. когато единият процес бъде изчерпан, ще започне другият...Нещо което е ясно на големите бели мъже, без паспорти, които управляват нашият свят. Т.е. те могат да се подготвят за краят на нашата цивилизация и началото на нова, тяхна...
  • 69 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "333":

    Кога ще стане този "преход"? Когато учените открият как да не стареем. Ясно е, че се работи много по този въпрос, под предлог човешкото благо : клониране, трансплантации, отглеждане и принтиране на човешки органи... Желанието за вечен живот и младост е основен човешки блян, който е цел на власт имащите още от древността... Когато бъде открит "елексира на младостта и вечният живот", ние обикновените простосмъртни, ставаме излишни...
  • 70 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "333":

    За това и никой не говори за устойчивост, а за устойчиво развитие... Никой не говори за Числото на Мира, което е 2,2 ( брой раждания на жена ). Ако се придържаме към това число, няла да има топящи се или свръхвъзпроизвеждащи се общества и етноси. Няма да има толкова големи промени и несигурност, борба за ресурси и войни...
  • 71 Хуилото

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Тя е в руини.. Иди за една седмица там,, Вземи си хотел и разгледай заводите и жилищните квартали. Където си поискаш.
  • 72 Хуилото

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Тя е в руини.. Иди за една седмица там,, Вземи си хотел и разгледай заводите и жилищните квартали. Където си поискаш.
  • 73 Ватник

    3 1 Отговор
    Колко идиотия има в русоробските кухи кратуни, Боже! Фактите: БВП на Щатите на глава от населението и заплатите са около 6 пъти по-големи от руските......а в Щатите, много цени са по-ниски от руските......
  • 74 Бъз

    1 1 Отговор
    Хайде стига !
    МВФ ( САЩ) са се загрижили за Руската икономика ? Достатъчно да погледнат България и нейните достижения под диктата на Фонда и да си правят изводите.
  • 75 Ако баба ти беше мъжка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юрий":

    А какво казва баба ти за Федералния резерв.Комикси ли печата или уол дисни картички??!!
  • 76 Стария

    0 1 Отговор
    - Кат Русия няма втора тъй-велика на света.. дядо Вазов.
    - Русия ке я бъде и кат орлица ще бди над света- баба Ванга.
    - Не забравяйте, че на света има една страна, която може да ни унищожи три пъти..- Роналд Рейгън.
    - Е, кво искаме тогаз, ний голите охлюви...