Отидете към основна версия

3 850 24

Косово: Сърбия купува ново оръжие, страхуваме се от война

  • косово-
  • сърбия-
  • нато-
  • рамуш харадинай

Подходът на една част от международната общност към диалога с Белград налага необходимостта и Прищина да се въоръжава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че се страхува, че Сърбия купува ново оръжие и че се бои от нова война, съобщават сръбската държавна телевизия РТС и радио Б-92.

Харадинай каза, че подходът на една част от международната общност към диалога с Белград налага необходимостта и Косово да се въоръжава.

Сърбия купува оръжие от Русия, Франция също постигна договор с Белград за ракетна система. Същевременно те ни казват, че не може да сключим споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Какво да правим тогава, заявил Харадинай, цитиран от прищински медии.

Ние сме независима държава. Не искаме нищо друго от диалога освен взаимно признаване. Ако не сте готови за това, дали това е послание за нас, че и ние трябва да купим оръжие, попитал Харадинай.

И заместник-председателят на косовското правителство Енвер Ходжай твърди, че милитаризацията на Сърбия е заплаха за региона. Макар да се провъзгласява за военно неутрална, тя показва обратното. Кой заплашва Белград толкова, че трябва да купува ново оръжие от Франция и други и да подсилва своята система за противовъздушна отбрана, попита Ходжай и определи милитаризацията като нова заплаха за региона.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини