Отидете към основна версия

8 808 22

Турция готви силово решение за мигрантите

  • мевлют чавушголу-
  • турция-
  • ес-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • реадмисия-
  • истанбул

Южната ни съседка е готова на твърд отговор в случай на мигрантски протести

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че властите в страната ще предприемат всякакви мерки, включително силови, в случай на протестни прояви на сирийските мигранти. Вътрешният министър направи това изявление по повод подготвяната от сирийците голяма протестна демонстрация за 27 юли в Истанбул.

Гражданско сдружение Платформа на сирийските дружества с председател Мехди Давут призова сирийците да участват в протестната демонстрация срещу разпореждането на истанбулската окръжна управа нелегално пребиваващите в мегаполиса сирийци до 20 август да напуснат града. От сдружението информираха, че се очаква стотици мигранти да се включат в планираната за утре демонстрация в района на квартал "Фатих".

В огласеното съобщение се посочва, че демонстрацията се организира под наслов "Протестираме срещу политиката на заточение спрямо сирийските емигранти".

Валийството с писмо е уведомило сдружението, че забранява провеждането на демонстрацията.
"В никакъв случай няма да позволим на когото и да било да прави каквито и да било демонстрации. Ние сме длъжни да пазим реда и сигурността на обществото", заяви вътрешният министър пред медиите.

Турската страна води разговори във връзка със сирийските мигранти с всички ангажирани институции. Специално за арабските медии той е посочил, че е невъзможно статуквото да продължи.

"Обяснихме им, че положението е много сериозно и не може да продължават по този начин", каза Сойлу, като добави, че нараства нетърпимостта у местните хора към проявите на бежанците. "В бъдеще може да изникнат още по-големи проблеми. Поради това сме принудени да предприемем мерки", изтъкна още министърът.

Думите на Сойлу са сигнал, че мигрантският проблем към момента е много сериозен, като "заредена бомба, готова да избухне всеки момент", посочи близък до правителството анализатор, според когото правителството няма да отстъпи от взетите решения.

Наблюдатели очакват напрежение във връзка с мерките, които се планира да бъдат предприети срещу нелегалните сирийци за връщането им по местата на регистрация.

Към момента в лагерите в районите в близост до сирийската граница пребивават около 100 хиляди души. Според твърдения сирийските мигранти надхвърлят 4 на сто от населението на Турция, което създава сериозен риск за бъдещето на обществото, смятат специалисти по демографските проблеми. Оценки от демографски проучвания сочат, че в гранични градове като Газиантеп, Килис и др. броят на сирийците надхвърля този на местните жители.

По официални данни сирийските мигранти са около 3,5 млн., но се твърди, че реално те надхвърлят 5 млн. В страната навлязоха и много нелегални сирийци поради занижения контрол на властите. С нарастването на броя им, нараснаха и разходите по издръжката им, което се превърна в непосилно икономическо бреме за Турция. Наред с това се увеличиха криминалните случаи, както и сблъсъците между местните хора и придошлите, нарасна и негативното отношение сред турците.

Турският външен министър Мевлют Чавушголу обяви преди дни, че Анкара прекъсва споразумението си с ЕС за реадмисия на мигрантите, договорено с цел да бъде овладян мигрантският поток към Европа. Според европейски източници обаче въпреки твърденията на Анкара, няма промяна в досегашната миграционна политика.

Между Турция и България също бе подписано споразумение за реадмисия. Засега няма официална информация относно бъдещето на това споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: