Отидете към основна версия

2 801 18

Шефът на Пентагона: Китай дестабилизира района

  • китай-
  • пентагона-
  • сащ-
  • армия-
  • марк еспър

Остра критика към Пекин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Новоназначеният министър на отбраната на САЩ Марк Еспър по време на посещение в Япония отправи остра критика срещу Китай на фона на изострящата се търговска война между Пекин и Вашингтон. В Токио той заяви, че военната и икономическа стратегия на Пекин е в разрез с основания на правила международен ред, предаде DPA.

"Китай продължава да дестабилизира региона. Неговата военна агресия и внимателно обмислена стратегия за хищническа икономика противоречи на основания на правила международен ред, който се опитваме да запазим", каза Еспър при разговорите си с японския премиер Шиндзо Абе.

Еспър, който встъпи в длъжност през юли, е на първата си задгранична визита. Шефът на Пентагона добави, че правителството на президента Тръмп остава ангажирано с "пълното, необратимо и проверимо ядрено разоръжаване на Северна Корея".

Еспър ще разговаря по-късно днес и с японския си колега Такеши Ивая. Очаква се в тези разговори Еспър да призове Токио да запази споразумението за обмен на разузнавателни данни със Сеул въпреки влошените отношения между двете съседни страни заради търговски проблеми и исторически спорове.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: