Отидете към основна версия

2 809 8

Гърция взе спешни мерки срещу мигрантите

  • лесбос-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • гърция-
  • кириакос мицотакис

Правителствен съвет за външни отношения и отбрана прие мерки за справяне с увеличените миграционни потоци към страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за външни отношения и отбрана към гръцкото правителство беше свикан спешно днес, за да обсъди рязко увеличения поток бежанци и мигранти към страната, съобщи АНА-МПА.

Повод за заседанието беше рекордният брой мигранти, които достигнаха до остров Лесбос само за един ден в четвъртък - над 500. Вчера гръцкият външен министър Никос Дендиас извика турския посланик в Атина, за да изрази пред него силното недоволство на Атина от засиления миграционен поток от Турция.

Под председателството на премиера Кириакос Мицотакис съветът е решил да прехвърли 1002 мигранти от лагера Мория на остров Лесбос в бежански лагер в селището Неа Кавала северно от Солун. Очаква се транспортирането им да бъде извършено с два военни кораба на 3 септември.

Целта на прехвърлянето на мигрантите е да бъде облекчено положението в центъра за настаняване на остров Лесбос, където броят на мигрантите днес достигна до 10 241 - най-висок от създаването на бежанския лагер. Според ръководството на центъра той вече е най-големият бежански лагер в Европа.

Според информация на телевизия Скай общият брой на кандидатите за убежище, които ще бъдат прехвърлени от остров Лесбос, е 1500. Те ще бъдат настанени първоначално в действащи военни бази, след което ще бъдат разпределени в съществуващи и вероятно в новосъздадени центрове. Набелязани са били и мерки за подобряване на охраната на границите.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: