Last news in Fakti

31 Август, 2019 18:30 2 751 8

Гърция взе спешни мерки срещу мигрантите

  • лесбос-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • гърция-
  • кириакос мицотакис

Правителствен съвет за външни отношения и отбрана прие мерки за справяне с увеличените миграционни потоци към страната

Гърция взе спешни мерки срещу мигрантите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за външни отношения и отбрана към гръцкото правителство беше свикан спешно днес, за да обсъди рязко увеличения поток бежанци и мигранти към страната, съобщи АНА-МПА.

Повод за заседанието беше рекордният брой мигранти, които достигнаха до остров Лесбос само за един ден в четвъртък - над 500. Вчера гръцкият външен министър Никос Дендиас извика турския посланик в Атина, за да изрази пред него силното недоволство на Атина от засиления миграционен поток от Турция.

Под председателството на премиера Кириакос Мицотакис съветът е решил да прехвърли 1002 мигранти от лагера Мория на остров Лесбос в бежански лагер в селището Неа Кавала северно от Солун. Очаква се транспортирането им да бъде извършено с два военни кораба на 3 септември.

Целта на прехвърлянето на мигрантите е да бъде облекчено положението в центъра за настаняване на остров Лесбос, където броят на мигрантите днес достигна до 10 241 - най-висок от създаването на бежанския лагер. Според ръководството на центъра той вече е най-големият бежански лагер в Европа.

Според информация на телевизия Скай общият брой на кандидатите за убежище, които ще бъдат прехвърлени от остров Лесбос, е 1500. Те ще бъдат настанени първоначално в действащи военни бази, след което ще бъдат разпределени в съществуващи и вероятно в новосъздадени центрове. Набелязани са били и мерки за подобряване на охраната на границите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пуснете мигрантите

    2 3 Отговор
    Да ги ограбим и да ги заколим за нова година. Чакай аз се чудя как карат нова година бежанците. Никога по телевизията не ги дадоха за нова година. Сигурно са страдали много. Оооооо горките те серийци. Направо ми е жал да съм на тяхното място и да живея техния мизерен живот. Иначе имат пари но да ви кажа не са работили никога. Но да ви кажа тези които имаха късмет и са влезнали в бг са късметлии. Пазаруват си от хранителни магазини а другите им другари извън оградата на България немогат да си пазаруват стока.

    Коментиран от #3

  • 3 мюслита

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пуснете мигрантите":

    Е как къде празнуват? При баба Меркел на площада плющят германки.
  • 4 Ердоган

    1 5 Отговор
    Не се притеснявайте братя гърци. Ще ви пратя три пъти по толкова следващия път. Имам изненади и за българите скоро
  • 5 Гърците

    11 2 Отговор
    сами прибират мигрантите от островите към континенталната част и ги пускат към Европа, а правят циркове пред ЕС за да им отпускат пари и логистична помощ.

    Коментиран от #8

  • 6 Бай Яни

    10 0 Отговор
    Много сте прости. За какво ви са тези оръжия, само за красота ли. Думкайте всяка лодка без жал, нахранете рибите. Светът няма да тъжи за бежанци. Всеки вече сам трябва да се оправя, затова ги избивайте още в морето.
  • 7 Dir

    8 0 Отговор
    Кви сирийци , 90% са Афганистан, Пакистан, Ирак и Африка. Връщай това от дето е дошло или яко пуцане по границата. Идват с по 10-15 000 долара кеш, а били бежанци...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: