Отидете към основна версия

2 558 45

Бразилия призна: Не можем да спрем огъня (СНИМКИ)

  • амазония-
  • джунгла-
  • бразилия-
  • жаир болсонаро

В Амазония продължават да избухват нови и нови пожари, въпреки че правителството забрани всякакви палежи в тропическата гора

Снимки: БГНЕС/ЕРА

В Амазония продължават да избухват нови и нови пожари, въпреки че правителството на Бразилия забрани всякакви палежи в тропическата гора, съобщи АФП.

В първите 48 часа от налагането на забраната сателитни снимки показаха почти 4 хил. нови пожара в Бразилия - половината от които в амазонската гора.

От януари до сега в Амазония са избухнали почти 50 хиляди пожара, нещо което експертите наричат драматично директно последствие от обезлесяването, инициирано от местните фермери.

Амазонският регион се намира в сухия си сезон на този етап, но експертите отбелязват, че той все пак е по-влажен от други години и подчертават, че пожарите в тропическата гора не са с естествен произход.

Забраната на правителството на президента Жаир Болсонаро може и да идва твърде късно, и според много анализатори е по-скоро политически, отколкото практически жест.

Болсонаро често е поставял под съмнение промените в климата. Той твърди, че фермерите имат нужда от повече земя за да се издържат, като този начин на практика оправдава умишленото обезлесяване на амазонската гора.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: