Отидете към основна версия

2 818 13

Спокойно! Истанбул не е под заплаха

  • земетресение-
  • истанбул-
  • рихтер

Известен турски сеизмолог отхвърля прогнозите за очаквано катастрофално земетресение край Босфора

Снимка: Shutterstock

Проф. д-р Шенер Юшюмезсой, известен турски сеизмолог, заявява, че не очаква силно разрушително земетресение с магнитуд 7 и или над 7 по Рихтер, което да удари Истанбул.

Изявлението на сеизмолога изненадва, тъй като трусът с магнитуд от 5,8 по Рихтер край Силиври, на около 70 км от Истанбул, който миналата седмица разлюля мегаполиса, се коментира от много учени, че може да е предвестник на по-силно земетресение. Посочват се различни интервали от време, през които Истанбул би бил разтърсен от унищожително земетресение.

"Причина за последния трус бе натрупаното напрежение в разлома край Силиври. Но ние очакваме голямото разкъсване да стане в района на Кумбургаз. Той е с дължина 40 км и понеже е на дълбочина 10 км в морето, може да произведе трус най-много с интензитет 6,5 по Рихтер. Тоест няма възможност да произведе трус с интензитет 7 или 7,5 по Рихтер. Няма риск от катастрофално земетресение, каквато уплаха цари в момента", казва ученият в интервю пред в. "Акшам".

По думите му в момента в Турция се върви в погрешна посока - всява се паника в обществото, като непрекъснато му се поднасят най-различни сценарии, и се подстрекават страхът и паниката, вместо хората да се просвещават и да се работи ефективно по укрепването на мегаполиса.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: