2 Октомври, 2019 11:00 2 807 13

Спокойно! Истанбул не е под заплаха

  • земетресение-
  • истанбул-
  • рихтер

Известен турски сеизмолог отхвърля прогнозите за очаквано катастрофално земетресение край Босфора

Спокойно! Истанбул не е под заплаха - 1
Снимка: Shutterstock

Проф. д-р Шенер Юшюмезсой, известен турски сеизмолог, заявява, че не очаква силно разрушително земетресение с магнитуд 7 и или над 7 по Рихтер, което да удари Истанбул.

Изявлението на сеизмолога изненадва, тъй като трусът с магнитуд от 5,8 по Рихтер край Силиври, на около 70 км от Истанбул, който миналата седмица разлюля мегаполиса, се коментира от много учени, че може да е предвестник на по-силно земетресение. Посочват се различни интервали от време, през които Истанбул би бил разтърсен от унищожително земетресение.

"Причина за последния трус бе натрупаното напрежение в разлома край Силиври. Но ние очакваме голямото разкъсване да стане в района на Кумбургаз. Той е с дължина 40 км и понеже е на дълбочина 10 км в морето, може да произведе трус най-много с интензитет 6,5 по Рихтер. Тоест няма възможност да произведе трус с интензитет 7 или 7,5 по Рихтер. Няма риск от катастрофално земетресение, каквато уплаха цари в момента", казва ученият в интервю пред в. "Акшам".

По думите му в момента в Турция се върви в погрешна посока - всява се паника в обществото, като непрекъснато му се поднасят най-различни сценарии, и се подстрекават страхът и паниката, вместо хората да се просвещават и да се работи ефективно по укрепването на мегаполиса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИГГГ-БАН

    6 10 Отговор
    Така е.Това се доказва и от снимката-Истанбул не е под заплаха.
  • 2 Врач.

    11 14 Отговор
    Аз пък сънувах голямо земетресение в Турция с епицентър Истанбул почти няма да остане жив циганин след него и камък върху камък .

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 3 гост

    8 3 Отговор
    Е ами какво да кажат , просто успокояват духовете което според мен не е правилно. По добре е хората да знаят истината и да са нащрек. Преди години в Мраморно море бе френски кораб с учени и французите предрекоха трус между 8 и 10 по Рихтер .След няколко години японски кораб също направи проучвания и те дадоха катастрофална прогноза м/у 10 и 11 по Рихтер .

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 това е само сън

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Врач.":

    Странно.И аз сънувах същия сън?!Само,че разликата е в това,че на фона на всичко порутено СТЪРЧЕШЕ само заводът на ''VW'',а до него сИдеше,сИдеше и рИвеше Матиас Мюлер ефенди.
  • 6 Вярвам.

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Вярвам и се моля да стане това което са установили френските и особено японските учени ще се моля всеки ден това да се случи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния софиянец

    6 3 Отговор
    Турците са превзели Галиполи след земетресение разрушило стените и от там са нахлули в Европа. Дано сега друго земетресение ги върне в Азия.
  • 10 Циганин

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Врач.":

    Значи да се местим в България

    Коментиран от #11

  • 11 Чакащ

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Циганин":

    Ще ви чакаме на границата с заредено оръжие както през комунизма манго.

    Коментиран от #13

  • 12 Мехмед

    2 1 Отговор
    Тъпи гяури! Измийте си лайняните задници и тогава коментирайте!
  • 13 Циганин

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чакащ":

    Пише се СЪС заредено оръжие неграмотник, срамно е за теб, че неможеш да пишеш грамотно собствения си език
Новини по държави: