Отидете към основна версия

31 608 125

От Македония: Как България смее да чества 3-ти март

  • северна македония-
  • 3 март-
  • българия

Ристо Никовски смята датата за противоречива

Снимка: Shutterstock

Избирането на 3-ти март за национален празник на България е провокация към съседните страни. Това заяви македонският дипломат Ристо Никовски, цитиран от Нова Македония.

Според него агресията на България и Гърция към Северна Македония никога не е била по-изразена. Той заяви, че и двете страни атакуват македонската национална идентичност.

„Българите открито ни казаха, че Македония може да се присъедини към ЕС, но не и македонизма и по-точно македонците. Там водят война, която няма как да е по-студена.

От 1990 г. България отбелязва 3-ти март като национален празник. Тогава се подписва Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. Това е предварителен договор, който никога не влиза в сила. Според този договор се създава Велика България, която обхваща цяла Македония, части от Сърбия, части от Гърция и части от Албания.

Според споразумението България е трябвало да има територия от 170 000 кв. км., а днес е 110 000 кв. км. Русия искаше да създаде Велика България като васална държава, противоречаща на интересите на западните сили.

България все още празнува 3-ти март като ден на освобождението, което е много спорно и провокативно за съседните страни. Този въпрос трябва да бъде повдигнат на преговорите между двете страни“, заяви Никовски.

Той заявява, че няма основания датата да бъде третирана като национален празник. Коментарът идва след последните спорове между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: