Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 06:30 4 363 32

Кокалите на Гоце: няма по-голям проблем от този!

  • гоце делчев-
  • северна македония-
  • зоран заев

Какво точно искаме от македонците?

Кокалите на Гоце: няма по-голям проблем от този! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво точно искаме от македонците? Да се закълнат, че оттук нататък ще смятат Гоце Делчев за българин? Парламентът им да гласува, че македонска нация не съществува? А вижте сега колко по-сериозни проблеми има наоколо:

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

България живее в състояние на обсада. Едва отблъснахме норвежците, които искаха да отвличат децата ни, а ето, че Северна Македония пак заплашва да ни вземе славната история.

„А дано, ама надали" - така посрещнаха мнозина заканата на Каракачанов да напусне правителството, ако подкрепим кандидатурата на комшиите за започване на преговори с ЕС. По-тревожното е, че в поредната истерия се включи и президентът, който се утвърди като говорител на основната опозиционна партия. Което пък значи, че македонската тема ще продължи да обслужва предизборни боричкания, наместо да изразява национален консенсус. И всичко това - защото техният племенен вожд казал нещо в някакво интервю.

Защо се обиждаме?

Слава Богу, от срещата при президента не излезе нищо. Щели сме да подкрепяме при някакви условия. Но не стана ясно при какви точно - явно ще зависи от политическата обстановка. Средният български телезрител обаче си отдъхна спокоен, че му се е разминала поредната национална катастрофа.

Замислете се само за медийната митология, с която живеем. Убеждават ни например, че Ердоган щял да „пусне“ милиони сирийци към Европа. И никой не се замисля как точно ще стане това (в клетки ли ги държи, със сопи ли ще ги подкара?). Обясняват ни също така, че ако приемем Истанбулската конвенция, българските учители ще се хвърлят да сменят пола на децата ни. Сега пък в унес повтаряме, че македонците трябвало да признаят някакви неща, свързани с историята. Как точно си го представяме? Два милиона души да се заклеват с ръка върху Библията (съответно - Корана), че оттук нататък ще смятат Гоце Делчев за българин? Парламентът им да гласува, че македонска нация не съществува?

Много от въпросите, по които водим безсмислени спорове, нямат еднозначни отговори. Роден през 1872 година, Гоце безспорно е част от групата на етническите българи. Тоест, православен е, но не е грък, нито пък сърбин. Тъй като обаче по това време няма българска държава, Гоце Делчев се води поданик на Османската империя - току-виж и турците се сетили да си го поискат. Какъв става после като революционер, за какво се бори - това са интерпретации, с които се занимават учените. А историята не е точна наука, нали сме наясно?

Няма спор, че македонските учебници трябва да се редактират. Но това си е държавна работа, която може да се изиска в хода на присъединяването. Неясно остава обаче какво точно е обидното в тях. Някъде пишело, че древните българи били представени като номадски народ от тюркско-монголски произход. Не знам какво е мнението на световната наука по този въпрос. Но знам, че и това е тема за научни диспути, а не за консултативни съвети при президента. И настоявам, че няма нищо обидно в това да си потомък на номадски народ, още по-малко пък на тюрки или монголи. Нещо повече: обидно е, че се обиждаме на тази тема.

Гърците искаха нещо съвсем конкретно: промяна на името, което съвпада с това на тяхната провинция. А ние какво точно ще сложим в променените изисквания - Република Северна Македония се задължава всеки път, когато споменава древните българи, да ги нарича „уседнал народ, при който не е открита тюркска ДНК“?

Уникален шанс

Научната проблематика може да се реши само в дългото академично време. Но днес сме в едно друго, бързо политическо време - и трябва да използваме уникалния шанс за присъединяване на тази наша съседка към ЕС, което завинаги ще премахне границите помежду ни. Да, в Западна Европа не я искат - в страни като Франция, Германия, Холандия и Австрия само около 10% подкрепят приемането на Западните Балкани. Симпатиите към Северна Македония са малко по-високи, но пак си остават много под 50-те процента. Темата се върна на дневен ред, след като отминаха финансовата и миграционната криза, а Брекзитът демонстрира нуждата отново да се легитимира привлекателността на Съюза. Този прозорец няма да стои дълго отворен. И ако в България все още има истински патриоти, те следва да се стремят тъкмо към обединяване на Балканския регион, а не да слушат жадните за власт националпопулисти, които се чудят с какво да замаскират политическата си безпомощност. Да не говорим за онези от тях, които се оказаха командвани от Москва.

Защото разширението към Западните Балкани е по-важно за нас, отколкото за западната част на континента. По време на европредседателството се представихме като първи поддръжници на съседите, успяхме май да убедим и общественото мнение в България, че приемането на комшиите е в наш интерес (към две трети от българите са „за“). И изведнъж - Гоце Делчев. Непреодолим проблем.

А вижте сега колко по-сериозни проблеми има наоколо. Първо, на европейската среща през октомври ще се решава дали за присъединяване да се покани не само Северна Македония, а и Албания. Добре е, че сме се съгласили двете страни да вървят в пакет - дано едната издърпа другата, както стана при нас и румънците. Албания е прекрасна, динамична страна с младо население и съответно със сериозен растеж. Проблемът е, че нито едни избори досега не са били приемани от съответната опозиция. Това сега действаща демокрация ли е или не - какво мислим по темата?

Или да вземем ключовата Сърбия. Може ли преговорите да продължат, без да има споразумение с Косово, което ние сме признали като държава, но сериозна част от русофилската общественост не приема това решение? Лично аз смятам, че е невъзможно Сърбия да бъде присъединена, преди да влезе в НАТО. Да, няма такова изискване - както знаем, в Съюза има и неутрални страни-членки. Но знаете ли за посткомунистическа страна, която да не е минала през Алианса? Минаха всички, включително колебаещата се навремето Словения. Не ме разбирайте погрешно - не съм милитаристично настроен. Опитвам се просто да бъда реалист. Защото членството в НАТО означава прочистване на армията - и гаранция, че топлите връзки с Русия ще поохладнеят. А в случая със Сърбия това май е задължително.

Да погледнем и към Черна гора - страна в преговорен процес. Харесва ли ни нашествието там на руски виладжии, които наскоро опитаха да направят преврат? Тревожат ли ни китайските капитали за строеж на магистрала?

Най-тежкият проблем на региона е особено ярко изразен в Босна: нуждата от помирение и преодоляване на миналото. Разкроена по най-безумен начин при Дейтънското споразумение, на тази територия днес съжителстват жертви и убийци, няма действаща централна власт, практически няма и икономика - наричат я най-голямата НПО в Европа. Какво мислим ние тук, в България? Да дадем автономия на Република Сръбска, да ѝ позволим да се присъедини към Сърбия? Да упорстваме с Дейтънското споразумение с надежда за възникване на босненско-херцеговинска нация? Да бяхме чули някои мисли по тези въпроси на Консултативния съвет…

Ако бях на мястото на управниците ни

Наскоро Заев призова Гърция да заеме лидерско място в интеграцията на Западните Балкани. И вероятно беше прав - нас очевидно не ни бива. Джафкаме се по темата за Северна Македония, даже не за цялата, а за двете трети славогласно население - тоест, към 1,3 милиона човека. А голямата тема за региона, която е от жизненоважно значение и за нас, и за Европа, просто не ни е интересна. Не влиза във фентъзи-визията ни за исторически драми и страсти.

Описвам тези трудности не защото съм песимист. Напротив: вярвам, че комшиите ще станат членове на Съюза до 10-20 години. И ако ние се опитваме да пречим, само ще си останем аутсайдери. Каквито сме, впрочем, и сега. Ако бях на мястото на управниците ни, бих подхванал още сега инициатива за създаване на регионална група - като държавите от Бенелюкс или от Вишеградската четворка. Група, която да отстоява регионалния интерес, събирайки както членове, така и кандидати. Дали това не е по-достойна битка за нашата политическа класа?

Ако погледнете региона през икономическите показатели, ще видите, че той е удивително хомогенен - средни заплати между 400 и 600 евро (с изключение на Гърция), икономика, обърната към подизпълнителството, селско стопанство, туризъм, неразвита инфраструктура. Регион, в който политиците наместо да решават проблемите на страните си, са заети с това да разпалват националистичеки страсти, та белким легитимират властта си.

Това е хватката, в която ни е заклещил медийно-партийният комплекс: подмяна на важните теми с емоционално натоварена символика. Наместо жп линия до Скопие - кокалите на Гоце.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ве

    34 9 Отговор
    Дичка, а аз мисля че на теб глобализЪма ти е размътил мозъка има все още шанс да се оправиш мдаа ?!
  • 2 ПД Габрово

    41 7 Отговор
    Да бе, какво сме се затюхкали, аман значи! Да се пише всички бивши поданици на Османската империя и всичко ще е цветя и рози. Авторчето, ако не знае - едно от малкото нещо , скоро можем да се гордеем и малко да си върнем българския дух о гордост е историята. Аз съм на мнение да не ги пускаме в ЕС, докато не редактират абсурдите в учебниците и историята си. Нека да не се правим за пореден път загрижени за всички други, но и за нас самите. Авторчето е прозападно соросоидна кюфте ...
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    23 0 Отговор
    Все едно САЩ да има претенции към Уилям Шекспир да е американец, при положение че американска нация по негово време изобщо не е имало.
  • 4 гларус кръстоносец

    38 4 Отговор
    Когато от Дойчово веле почнат да ми говорят за български национални интереси и за това " какво мислел средния българин" ,почвам да си търся пушката.
  • 5 Боже пази България

    10 1 Отговор
    Няма нищо лошо, че има срещи при президента. Въпроса за Северна Македония е много сериозен!
    Има обаче, една групичка националисти, които се добраха до властта и се дъжат като шопари в коприва!
  • 6 Лекар БГ

    48 2 Отговор
    "КОКАЛИТЕ на Гоце"....човек само като прочете заглавието,му става отвратително.Дичев,не те ли е срам,платен трол нещастен?!
  • 7 Тръмп

    10 16 Отговор
    Историята е точна наука,иначе нямаше да е наука, а приказки и легенди!!!:):):)Произхода на македонците е ясен и доказан с ДНК анализ,който е 100%-во доказателство за Истината пред всеки съд по света!!!:):):)А спекулата с кокалите на Гоцето е саботаж на комунистическа Русия,която заедно със Сърбия са основните виновници за разлома между българи и македонци!!!:):):)Северна Македония ще бъде част от ЕС ,а Русия и Сърбия ще си останат варвари-комунисти!!!:):):)
  • 8 Тръмп

    5 15 Отговор
    Великия СССР и Великата Югославия умряха от глад и загубиха завладените чрез Коминтерна територии!!!:):):)Те вече са назад в Историята и продължават разпада си!!!:):):)Науката История е наясно,че племе славяни никога не е имало и Историята се базира на Истината,а не на политиката и лъжите на дадена държава!!!:):):)
  • 9 Тръмп

    7 16 Отговор
    На Балканите всички държави сме от едно котило и близки роднини по ДНК,а е единствения чужд и вражески елемент,който мъти водата и ни разделя е Комунистическа Русия!!!:):):)Русия прави същото и в Куба,Венецуела и Сирия,та нищо ново по случая!!!:):):)
  • 10 Усмивката

    6 3 Отговор
    Темата е деликатна да.Този въпрос за териториални и историчрски кражби ,мисля, в Европа отдавна е решен.До некъде раьбира се.Чрез създаването на ЕС .Там граници почти не съществуват ,а населението не го е грижа с кого живеят .Дали холандец или шотландец.Така че нашите балкански тарикати , политиците ни,правилно казва ,че лигитимират присъствието си във власта с ненужни спорове.Темата за глобализацията е по трудната и по недостъпната за мозъчните ни тръстове и академици с пожарникарски дипломи.Защото заплаха има дори и в свободата.Но и това вече светът го е преживял преди хиляди години и е друга позабравена история....както и да е.Да си гледаме пенсийките че ,,числото" е далече още...
  • 11 Галъп

    10 0 Отговор
    Никой ли не е чувал че доста български пари се наляха в Скопие от нашите олигарси с цел когато Македониа влезе в ЕС да имат дял от европейските субсидии.Затова и всяка далавера в Скопие има българска следа .
  • 12 Врачанина

    30 1 Отговор
    Много се забавлявам, когато някой пишман манипулатор започне да разтегля дъъъъълги локуми, само и само да не каже истината. Какво искаме от Скопие, ли? Ами много просто, да не се насажда омраза към нас в учебниците им, да не посягат на нашите културните и исторически паметници, да признаят общата ни история и произход. Претенциите ни не са насочени към 1,3 млн българоговорящи македонци, а към шепата безполови майцепродавци от двете страни на Деве баир.
    Не "кокалите на Гоце", професоре, а името му!

    Коментиран от #14

  • 13 Умберто

    13 1 Отговор
    Първият човек се е казвал Адам Адамовски и е бил от македонска династия,живял е в Скопие.А жена му се е казвала Ева Евку,живяла е в Киев и е била украинка.Така се е създало човечеството.
  • 14 Усмивката

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Врачанина":

    Това е изкуствено създадена шизофрения.Докато червената агентура и наследство не бъде прочистена проблемите ще им бъдат същите като на Българската дтрана.Защото всички наши събратя сред бившите от Варшавския си ги изкараха досиетата им и бяха отстранени от възможността отново да управляват.Там е заровено кучето.Но нашите никога няма да отворят тази глава ,защото трябва и при тях да настъпят така нужните реформи.Андъстент?

    Коментиран от #15

  • 15 Врачанина

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Усмивката":

    Напълно съм съгласен. Никой от участвалите в съвета при президента няма смелостта да поиска блокиране на началото на преговори ЕС-Македония, поставяйки акцент върху коминтерновския произход на македонизма, който продължава да бъде водеща идеология в политиката на тази държава, както и върху зависимия от външни сили политически елит. Всъщност от безкритичното присъединяване на Македония към ЕС най-голяма полза биха имали Сърбия и Русия. Легитимиране на подкрепяната от Москва сръбска асимилационна политика и още един троянски кон на Русия в ЕС.
  • 16 681

    27 1 Отговор
    Първо не са кокали, а мощи. Второ, не сме номадски народ, нито сме чергари, а сме градили градове и цивилизации. И трето, достатъчно будни сме, че да четем тези глупости докрай, писани от соросоидно мекере.
  • 17 Патриоти агенти на Германия

    4 2 Отговор
    Зaщo мaкeдoнцитe мрaзят ВМРO? Тe ca бългaри и пoмнят тeрoрa нa aктивиcтитe нa Вaнчe Михaйлoв/ прoмeнил бългaрcкoтo cи имe Ивaн нa Вaнчe?/
    Нa 8 ceптeмври 1944 г. Вaнчe Михaйлoв oбявявa Нeзaвиcимa рeпубликa Мaкeдoния (НРМ) cлeд cрeщa c Хитлeр и укaзaния нa нeмcкoтo и итaлиaнcкoтo рaзузнaвaнe, c пoдкрeпaтa нa хървaтcкитe уcтaши и кocoвcкитe aлбaнcки нaциoнaлиcти. Тoecт Михaйлoв oфициaлнo oтдeля Мaкeдoния oт бългaрия пo гeрмaнcкa зaпoвeд. Инaчe зaщo „пaтриoтът“ Ивaн Михaйлoв , избягaл oт Бългaрия прeз 1934 гoдинa в брaтcкa Турция, дo cмърттa cи прeз 1990 г. живee в чужбинa, нe ce зaвръщa в Бългaрия?

    Коментиран от #29

  • 18 ВМРО история

    2 1 Отговор
    Нека да припомним, че през 30-те години на миналия век най-големите производители на опиум и хероин в Европа са Турция, Югославия и България. Количеството наркотици, произвеждани в "балканската Колумбия" - Македония, които са сред най-висококачествените в света, се настаняват и на пазара в САЩ. Едва тогава американски специалисти и журналисти започват да пишат по темата. Според тях става дума за хиляди тонове висококачествена стока. Има едно снизходително оправдание, че приходите от хероина са отивали за оръжие за ВМРО, но за тези почти 10 години, докато Ванчето е начело на организацията, не е известно нито едно въстание или какъвто и да е друг крупен сблъсък срещу сърби или гърци. Е, за стотиците жертви по софийските улици и за шумните атентати в чужбина също са трябвали немалко пари, но огромни са "спестяванията" му, които са намерени след разтурянето на ВМРО през 1934 г.
  • 19 Иван

    7 0 Отговор
    На човек му е необходимо само да види името на автора и просто да прескочи написаното. Пуста демокрация...всяко недоразумение може да развива тези и да прави анализи.
  • 20 ВМРО история

    5 0 Отговор
    2 ноември 1932 г. до министъра на вътрешните работи в София депутатите в българското Народно събрание Христо Трайков, Александър Мартулков, Трайко Христов и Стоян Иванов, и четиримата македонци, написали писмо, в което между другото било казано: „Няма да бъде пресилено, ако кажем, че България стана гробница за македонския народ. Защото убитите македонци в поробена Македония от сръбската и от гръцката диктатура не възлизат на една осма от убитите македонци от ВМРО (върховисти) в България и в „свободна Македония”. Масови избивания от последната са възможни само с подкрепата на властта. А подкрепата е повече от очевидна. Докато в поробена Македония от 1919 г. до днес избитите македонци от сръбската и от гръцката диктатура при провеждането на тяхната денационализаторска политика, заедно с жертвите от Търлис, Бучим и Гарван, не надминават 254 души, в „свободна Македония” и в България убити са над 2 300 души... Какви мерки смята да предприеме властта, за да сложи край на братоубийствата?”

    Наместо министъра, отговора дали Иван-Михайловите терористи. На 12 януари 1933 г. насред София било стреляно по Мартулков (за щастие останал жив), а дванадесет дни по-късно, пак в София и пак на улицата, бил убит Трайков!
  • 21 дон чичо

    10 0 Отговор
    А де сега , и истанбулска конвенция ,и Русия , и арменския поп, кокалите на Гоце, прав е оня дето си търси пушката, пиши и мене!
  • 22 Вуте

    12 0 Отговор
    Кокалите на Гоце : няма по-голям проблем от този ! Заглавие ли е ? Чудо ли е ? Да беше написано : костите или мощите ,сто пъти по-добър щешв да бъде! А и историята е точна наука ,която се базира на археологически данни и ДНК тестове ! А и е доказано чрез ДНК тестове че българите сме индоевропейски народ ! Не сме тюрки ,нито монголи ! Има огромна разлика ! А и има много "огромни проблеми за решаване, е е само проблема с мощите на Гоце Делчев !
  • 23 Поручик Балканец

    13 2 Отговор
    Искаме да променят учебниците си по история и да не произвеждат врагове на България, простако! Ако Европа е и НАШ дом, ние искаме да знаем със сигурност КОГО пускаме у дома си! Ей, гнусна медия стана това ДВ!
  • 24 Шопо

    10 0 Отговор
    Хелзинкския Комитет реве с крокодилски сълзи за това, че били били журналисти, ама има такива, които си заслужават боя!
  • 25 Кой68

    8 3 Отговор
    Професоре със какво САЩ са по-добри от Русия? Досега където янките са стъпвали за да посеят тяхна "демокрация" избухва конфликт, ако неим играеш по свирката-санкций. EU бе създаден за да прокарва политиката на америка? Преди бе Варшавски договор и СИВ, а сега НАТО и ЕвроСъюз дето се вика от трън та на бодил... За да си "професор" кой знае колко "комунистически"ръце си галил, а сега ни проповятваш евроАтлантически ценности... Грешка е че признахме една географска област за държава която бе създадена от Коминтерна/но признаването го дължим на "върлия антикомунист" И. Костов/......
  • 26 Явно му е тясна

    7 0 Отговор
    рамаката на този културен антрополог, професор-всичколог, та е започнал да се занимава и с политика. Абе тези всичколози, ще се окажат по-вредни от политиците... лансират налудничави идеи без никакви затруднения и последици. Президентът, Русия и Сърбия му пречели - стари манджи в които цинично забърка и "кокалите на Гоце" с извинение. Костите на Гоце Делчев са по-важни от жп линията до Скопие господине.
  • 27 Умно село

    7 0 Отговор
    Когато говорим за човек и не само са КОСТИ.
    Дори и македонци казват- коски.
    Публикувано във факти.бг: Кокалите на Гоце: няма по-голям проблем от този!
    Наистина сте отвратитерно зле.
  • 28 Персиан

    6 0 Отговор
    Тоя човек е едно голямо недоразумение!Тоя е срамза България!Професор???!!!
  • 29 А ти

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Патриоти агенти на Германия":

    Си селски манипулатор.
  • 30 Доктора до проф.

    6 0 Отговор
    Проф.- какво означава?Ако не означава профан ела да те лекувам.А! И вземи всички болшевишки паразити на които си близал г...за за титличката.
  • 31 Едо

    3 0 Отговор
    Пак ще кажа: ,,ДУХОВНОТО Е НЕСРАВНИМО ПО-ВАЖНО ОТ БИОЛОГИЧНОТО!" ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ПО СВЕТА СМЕ БРАТЯ И СЕСТРИ В ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА! Веднага проличава, кой е вярващ в Бога и кой е безбожник, особено модераторите, които според мен неправилно ,,седят на сянка"! Но това е друга тема! А ИНАЧЕ, СТАТИЯТА НЕ МИ СЕ ПОНРАВИ, ЗАЩОТО ГРУБО И НЕДОДЯЛАНО ИГНОРИРА НАЙ-ВАЖНОТО- БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО, ЗА КОЕТО СА ОТДАЛИ ЖИВОТА СИ МИЛИОНИ ПО МИЛИОНИ ЧЕСТНИ, ХРАБРИ И ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ! ,,Няма по-голяма любов от тази, да дадеш живота си за братята!" Йоан13:15! РЕКИ ОТ КРЪВ СЕ Е ПРОЛИВАЛО ЗА ТАЗИ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА НИ ИМА НАС СЕГА И ТУК! А НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ ГРАНИЦИТЕ НА ДЪЖАВАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ ПОЕТИТЕ И ДУХОВНИЦИТЕ! ИСТИНАТА Е ПО-ДЪЛБОКА! ,,Господна е Земята и всичко, що е на нея!" Псалом 24. ТОЕСТ, БОГ Е ОПРЕДЕЛИЛ ЗАСЕЛИЩАТА НА НАРОДИТЕ И Е ОЧЕРТАЛ ГРАНИЦИТЕ ИМ! ОТРЕДИЛ Е, ВСЕКИ НАРОД ДА ПАЗИ ДУХОВНО И ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКИ ТАЗИ СВЯТА ЗЕМЯ, ТОЧНО КАКТО ЗАПОВЯДА НА АДАМ И ЕВА, ДА ПАЗЯТ И ОБРАБОТВАТ ЕДЕМ! За всяко действие и бездействие, всеки от нас носи пряка отговорност пред Господа! Подкрепям Президент Радев във всичко, което върши!
  • 32 goni

    0 1 Отговор
    Човека е прав! А, това че на мен и на вас не ви изнася...! Истината винаги боли! Те така!:)