Отидете към основна версия

2 728 20

САЩ готвят невиждано военно учение

  • учение-
  • сащ-
  • полша-
  • форум-
  • армия-
  • студена война-
  • русия

САЩ са готови за най-голямото военно учение в Европа след Студената война

Снимка: БГНЕС/ EPA

За пети път Варшава се превърна в глобален център за дискусии по сигурността за няколко дни. Варшавският форум за сигурност привлича експерти и политици от цял свят, пише "Дойче веле". Тази година, поради 70-годишнината на НАТО, дебатите във Варшавския форум за сигурност засягат състоянието и перспективите на съюза, но също така заплахите и широката международна сигурност.

Освен панели, разговорите се водят зад кулисите, можете да срещнете делегации от много страни, включително Германия. В областта на отбраната, настроението в полско-германските отношения изглежда по-добро, отколкото в други области. И това е въпреки факта, че не само Доналд Тръмп критикува Германия за твърде ниските разходи за отбрана. "Германия е заинтересована да участва в инициативата "Три морета". Според Крамп-Каренбауер, Североизточният корпус е добър пример за реално сътрудничество и дейности в НАТО, по-специално по отношение на източния фланг на Алианса, пише News.bg.

Сигналът от Германия, който също беше подчертан в един от панелите на Варшавския форум за сигурност е, че Германия е заинтересована от участие в Инициативата, германската страна също се интересува от интензивно сътрудничество. Експертите посочват, че отбранителната политика е една от ключовите области на полско-германските отношения поради геополитическото местоположение и сложната и трудна история на двете страни. Те също така подчертават, че трябва да се помни, че някои решения не се вземат по маршрута Варшава-Берлин, а като част от международните съюзи, включително преди всичко НАТО и Европейския съюз.

През 2016 г. по време на срещата на върха на ЕС в Братислава стартира координиран годишен преглед в областта на отбраната (CARD), създадена е организация на ЕС за планиране и провеждане на военни операции (MPCC) и са засилени инструментите за бързо реагиране, включително бойните групи. Създаването на Европейския фонд за отбрана също бе обявено през юни 2017 г. "Сигурността на Полша е повече в интерес на Германия, отколкото на САЩ", коментира Януш Онишкевич, министър на отбраната на Полша през 1992-1993 г. и 1997-2000 г. "Моят германски партньор Волкер Рюхе проправи пътя към нас в НАТО."

За съжаление сегашното правителство е правителство, което е толкова доминирано от проамериканската политика, че то напълно пренебрегва и понякога отблъсква нашите европейски партньори, за което трябва да се грижим, обяснява той. Волфганг Хелмич от СДП вярва, че "по-тясното сътрудничество между Полша и САЩ не трябва да означава нещо лошо, защото засилва партньорите в източния фланг на НАТО, които играят важна роля. Разбира се, ние също чувстваме дисонанси, които се появяват в отделни области, но не и в областта на сигурността и отбраната." Според Януш Онишкевич, пълното обръщане към САЩ "е резултат от напълно погрешно убеждение, че на ЕС не може да се разчита и че човек може да разчита само на САЩ по въпросите на сигурността, което не е вярно".

От друга страна той забелязва позитиви, "имам предвид изграждането на военно присъствие на НАТО и присъствие на САЩ в Полша. По този начин се изпраща сигнал, че евентуалната агресия срещу Полша, дори и с много ограничен обхват, означава конфликт не само с Полша". Следващата пролет е време за практически тест не само на полско-немското, но и на полско-американско-германското военно сътрудничество. "Както току-що научих, със значително германско участие ще има маневра за прехвърляне на американски подразделение в цяла Европа към Полша и балтийските държави", разкрива Волфганг Хелмич. САЩ са готови за най-голямото военно учение в Европа след Студената война. Това обяви демократът и конгресмен от Калифорния Джон Гараменди, член на комитета на представителите на камарата на въоръжените сили, изказвайки се на среща на Варшавския форум за сигурност, съобщава ТАСС.

"Съединените щати, в сътрудничество с други страни, ще проведат най-големите европейски военни учения след Студената война", обяснява той. "Целта на тези учения е да засилят нашата отбрана и взаимодействието на съюзниците", допълва конгресменът. "Конгресът смята, че НАТО е от ключово значение за нашата и вашата сигурност", обяснява той по време на форума и призовава Русия въобще "да не се съмнява в американския ангажимент към НАТО." Бившият литовски президент, Далия Грибаускайте коментира, че нации като нейната и Украйна са останали съседи на Русия, но това не означава, че трябва да се откажат или да се предадат на руската агресия.

Прибалтийският народ от 3 милиона души, член на НАТО от 2004 г., е подходящ пример, обясни тя, след като прие наградата "Рицар на свободата", присъдена на Варшавския форум за сигурност на 2 октомври. Тя обясни, че опасността от Кремъл се е преместила от Западна Европа, която получава най-голям дял от американските войски, "към нашия регион, особено след окупацията на Крим" през 2014 г. "Ние много добре осъзнахме, че източният фланг на НАТО е много важен и трябва да бъде инвестирано в нашата сигурност". Според нея, Русия и нейният президент Владимир Путин "ни помогнаха по начина, по който вече няма нужда да повтаряме на западните си партньори, че регионът ни е важен, оспорван и съседът все още е предвидимо агресивен и не само към Украйна, но предсказуемо към всеки, който не е в съответствие с тяхната визия или не е зависим."

Литва "винаги е била под натиск или икономическа блокада или енергийно агресивно поведение с цени от Русия. Днес сме изправени пред кибератаки, всяка година получаваме 65 000 кибератаки: електрически мрежи; правителствени, неправителствени организации, дори медии са подложени на кибератаки; по телевизията има идеологически атаки." "В действителност ние сме в неконвенционална война. Ние сме много ясни в декларацията си заедно с нашите партньори, че "по-добре не ни пипайте. Ние сме готови и сме готови с нашите партньори да се защитим". Тази декларация е много ясна и видима", обяснява тя. Грибаускайте цитира "фалшиви" твърдения от Русия през 2017 г., че немски войник, част от контингента на НАТО, служещ в Литва, е изнасилил непълнолетно литовско момиче, "проверихме името. В Литва изобщо няма такова име."

По думите ѝ, "победата срещу нетрадиционните тактика на Кремъл в тези военни действия изисква готовност. Необходим е ангажимент на хората да разпознават лъжата. Това е наше ежедневие. Ние го знаем. Знаем как да се справим. Това ни вдъхновява да бъдем по-сигурни и да инвестираме повече в нашата сигурност. " "Нашето историческо място е тук, което не можем да променим. И разбира се е жалко, че историческият ни съсед е все същият и се държи по същия начин. Нищо не се променя през вековете", допълва тя. "Ние непрекъснато се борим. Свободни сме. Ние сме демократични. Просперираме ... Знаем как да се борим. С подкрепата на трансатлантическите партньори всички оставаме заедно и сме силни заедно. Това е нашата декларация за свобода. Много съм щастлива, че сте толкова много тук. Вие познавате нашия регион. Знаете, че не се страхуваме, знаем къде живеем и се гордеем с нашите свободи, с нашите демокрации и се гордеем с нашия народ", коментира Грибаускайте.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания