3 Октомври, 2019 18:06 2 712 20

САЩ готвят невиждано военно учение

  • учение-
  • сащ-
  • полша-
  • форум-
  • армия-
  • студена война-
  • русия

САЩ са готови за най-голямото военно учение в Европа след Студената война

САЩ готвят невиждано военно учение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За пети път Варшава се превърна в глобален център за дискусии по сигурността за няколко дни. Варшавският форум за сигурност привлича експерти и политици от цял свят, пише "Дойче веле". Тази година, поради 70-годишнината на НАТО, дебатите във Варшавския форум за сигурност засягат състоянието и перспективите на съюза, но също така заплахите и широката международна сигурност.

Освен панели, разговорите се водят зад кулисите, можете да срещнете делегации от много страни, включително Германия. В областта на отбраната, настроението в полско-германските отношения изглежда по-добро, отколкото в други области. И това е въпреки факта, че не само Доналд Тръмп критикува Германия за твърде ниските разходи за отбрана. "Германия е заинтересована да участва в инициативата "Три морета". Според Крамп-Каренбауер, Североизточният корпус е добър пример за реално сътрудничество и дейности в НАТО, по-специално по отношение на източния фланг на Алианса, пише News.bg.

Сигналът от Германия, който също беше подчертан в един от панелите на Варшавския форум за сигурност е, че Германия е заинтересована от участие в Инициативата, германската страна също се интересува от интензивно сътрудничество. Експертите посочват, че отбранителната политика е една от ключовите области на полско-германските отношения поради геополитическото местоположение и сложната и трудна история на двете страни. Те също така подчертават, че трябва да се помни, че някои решения не се вземат по маршрута Варшава-Берлин, а като част от международните съюзи, включително преди всичко НАТО и Европейския съюз.

През 2016 г. по време на срещата на върха на ЕС в Братислава стартира координиран годишен преглед в областта на отбраната (CARD), създадена е организация на ЕС за планиране и провеждане на военни операции (MPCC) и са засилени инструментите за бързо реагиране, включително бойните групи. Създаването на Европейския фонд за отбрана също бе обявено през юни 2017 г. "Сигурността на Полша е повече в интерес на Германия, отколкото на САЩ", коментира Януш Онишкевич, министър на отбраната на Полша през 1992-1993 г. и 1997-2000 г. "Моят германски партньор Волкер Рюхе проправи пътя към нас в НАТО."

За съжаление сегашното правителство е правителство, което е толкова доминирано от проамериканската политика, че то напълно пренебрегва и понякога отблъсква нашите европейски партньори, за което трябва да се грижим, обяснява той. Волфганг Хелмич от СДП вярва, че "по-тясното сътрудничество между Полша и САЩ не трябва да означава нещо лошо, защото засилва партньорите в източния фланг на НАТО, които играят важна роля. Разбира се, ние също чувстваме дисонанси, които се появяват в отделни области, но не и в областта на сигурността и отбраната." Според Януш Онишкевич, пълното обръщане към САЩ "е резултат от напълно погрешно убеждение, че на ЕС не може да се разчита и че човек може да разчита само на САЩ по въпросите на сигурността, което не е вярно".

От друга страна той забелязва позитиви, "имам предвид изграждането на военно присъствие на НАТО и присъствие на САЩ в Полша. По този начин се изпраща сигнал, че евентуалната агресия срещу Полша, дори и с много ограничен обхват, означава конфликт не само с Полша". Следващата пролет е време за практически тест не само на полско-немското, но и на полско-американско-германското военно сътрудничество. "Както току-що научих, със значително германско участие ще има маневра за прехвърляне на американски подразделение в цяла Европа към Полша и балтийските държави", разкрива Волфганг Хелмич. САЩ са готови за най-голямото военно учение в Европа след Студената война. Това обяви демократът и конгресмен от Калифорния Джон Гараменди, член на комитета на представителите на камарата на въоръжените сили, изказвайки се на среща на Варшавския форум за сигурност, съобщава ТАСС.

"Съединените щати, в сътрудничество с други страни, ще проведат най-големите европейски военни учения след Студената война", обяснява той. "Целта на тези учения е да засилят нашата отбрана и взаимодействието на съюзниците", допълва конгресменът. "Конгресът смята, че НАТО е от ключово значение за нашата и вашата сигурност", обяснява той по време на форума и призовава Русия въобще "да не се съмнява в американския ангажимент към НАТО." Бившият литовски президент, Далия Грибаускайте коментира, че нации като нейната и Украйна са останали съседи на Русия, но това не означава, че трябва да се откажат или да се предадат на руската агресия.

Прибалтийският народ от 3 милиона души, член на НАТО от 2004 г., е подходящ пример, обясни тя, след като прие наградата "Рицар на свободата", присъдена на Варшавския форум за сигурност на 2 октомври. Тя обясни, че опасността от Кремъл се е преместила от Западна Европа, която получава най-голям дял от американските войски, "към нашия регион, особено след окупацията на Крим" през 2014 г. "Ние много добре осъзнахме, че източният фланг на НАТО е много важен и трябва да бъде инвестирано в нашата сигурност". Според нея, Русия и нейният президент Владимир Путин "ни помогнаха по начина, по който вече няма нужда да повтаряме на западните си партньори, че регионът ни е важен, оспорван и съседът все още е предвидимо агресивен и не само към Украйна, но предсказуемо към всеки, който не е в съответствие с тяхната визия или не е зависим."

Литва "винаги е била под натиск или икономическа блокада или енергийно агресивно поведение с цени от Русия. Днес сме изправени пред кибератаки, всяка година получаваме 65 000 кибератаки: електрически мрежи; правителствени, неправителствени организации, дори медии са подложени на кибератаки; по телевизията има идеологически атаки." "В действителност ние сме в неконвенционална война. Ние сме много ясни в декларацията си заедно с нашите партньори, че "по-добре не ни пипайте. Ние сме готови и сме готови с нашите партньори да се защитим". Тази декларация е много ясна и видима", обяснява тя. Грибаускайте цитира "фалшиви" твърдения от Русия през 2017 г., че немски войник, част от контингента на НАТО, служещ в Литва, е изнасилил непълнолетно литовско момиче, "проверихме името. В Литва изобщо няма такова име."

По думите ѝ, "победата срещу нетрадиционните тактика на Кремъл в тези военни действия изисква готовност. Необходим е ангажимент на хората да разпознават лъжата. Това е наше ежедневие. Ние го знаем. Знаем как да се справим. Това ни вдъхновява да бъдем по-сигурни и да инвестираме повече в нашата сигурност. " "Нашето историческо място е тук, което не можем да променим. И разбира се е жалко, че историческият ни съсед е все същият и се държи по същия начин. Нищо не се променя през вековете", допълва тя. "Ние непрекъснато се борим. Свободни сме. Ние сме демократични. Просперираме ... Знаем как да се борим. С подкрепата на трансатлантическите партньори всички оставаме заедно и сме силни заедно. Това е нашата декларация за свобода. Много съм щастлива, че сте толкова много тук. Вие познавате нашия регион. Знаете, че не се страхуваме, знаем къде живеем и се гордеем с нашите свободи, с нашите демокрации и се гордеем с нашия народ", коментира Грибаускайте.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    39 5 Отговор
    Америка - 200 години са в непрестанна война, но още не са се научили как да правят война. Все едно руснаците да ходят на курсове по пиене.

    Коментиран от #2

  • 2 Патриот

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Ще хвърлят Хамъри без парашут от по-голяма височина ли?

    Коментиран от #6

  • 3 СссереМ

    7 21 Отговор
    Затова ли покафеня морето около просия.
  • 4 ТОЧКАТА

    30 3 Отговор
    Щом Америка отиде някъде и враговете почват да никнат като гъби.
  • 5 СссереМ

    5 16 Отговор
    США США УЕЕЕЕЕ УЕЕЕЕЕ ДА ЖЕВЕ США США И АС С КУЛБОЙСКОТО ШАПО ОТ ПРЕДЕ С КОНЯ И УЕЕЕЕ УЕЕЕЕЕЕЕ
  • 6 да ааа

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    Това ``Бисовете``ще събират на края програмата ......
  • 7 Идиоти

    22 2 Отговор
    САЩ са идиоти...
  • 8 Пилотът Гошу

    14 2 Отговор
    Е ко па ша направят? Аз викам да почнат пак да оповестяват резултати от Cope India, че откакто ги осраха заради 90% успеваемостта на индийците със старите Су 30 и при това с хендикап, вече не обявяват резултати 😂😂😂😂😂 А германците да не се сърдят, ма Варшава се притеснява, да не да забравят да си тръгнат от ученията, та затова кани американците повечко 😂😂😂😂😂
  • 9 4567890

    17 2 Отговор
    ТЕ НАВРЕМЕТО ОТКАЗАХА ВИЗИ НА ЕНИ ХОРА - БЪЛГАРИ ДА СИ ВИДЯТ УНУЧЕТО У ФАЩ. А ДАДОХА ВИЗИ НА БРАТЯТА ЧЕЧЕНЦИ ДЕТО ЗРИВИХА МАРАТОНА У БОСТЪН!..МНОО УМНИ ОРА НЕКА СЕ ТЪЙ ДА СТАВА
  • 10 Само питам

    17 1 Отговор
    Там дето ще правят ученията някой знае ли дали има високи дървета.ако няма добре ще да е,ноооо ако има ба си майтапа дето ще падне.
    Щото ако някой си спомня преди години наште всичо ореваха ко голямо учение в пловдивско бе.и колко се бяха отклонили елитните им парашутисти и колко клони изпочупиха по дърветата та се налижи да гу свалят от някои тополи с хеликоптер. Голям смях падна.
    Явно тия са свикнали да бомбят от високо и да бегат.

    Коментиран от #14, #19

  • 11 Стефан Стефанов

    5 1 Отговор
    правителството на ГЕРБ е на път да се разпадне във кметските избори а така също ГЕРБ ще загуби и парламентарните избори във близко бъдеще то ще дойде защото България върви към рецесия а само спекулират гражданите със лъжи и обещания за увеличаване на заплатите във всички свери на работа и така също увеличават пенсиите със малки проценти всяка година те нямат срам и милост за народа те си мислят за техните интереси и голями заплати но баба Ванга ще познае че България ще сполетят природни бедствия и това ще края на една бандитска групировка която е създадена от 25 години от предишни правителства като НДСВ, СДС, БСП,ГЕРБ през 2009 година която беше създадена от мафиотските структури на държавата България.Кръв ще се лее във България заради всичко това което върши правителството на ГЕРБ Бойко Борисов .
  • 12 Кой68

    12 1 Отговор
    Парадокс::::САЩ правят учения на хил.километри от Вашингтон-урааааа,а Русия на собствена територия-агресори😱......
  • 13 Стефан Стефанов

    5 1 Отговор
    правителството на ГЕРБ е на път да се разпадне във кметските избори а така също ГЕРБ ще загуби и парламентарните избори във близко бъдеще то ще дойде защото България върви към рецесия а само спекулират гражданите със лъжи и обещания за увеличаване на заплатите във всички свери на работа и така също увеличават пенсиите със малки проценти всяка година те нямат срам и милост за народа те си мислят за техните интереси и голями заплати но баба Ванга ще познае че България ще сполетят природни бедствия и това ще края на една бандитска групировка която е създадена от 25 години от предишни правителства като НДСВ, СДС, БСП,ГЕРБ през 2009 година която беше създадена от мафиотските структури на държавата България.Кръв ще се лее във България заради всичко това което върши правителството на ГЕРБ Бойко Борисов за това че Америка обяви война на Европа със мита за милиарди долари и Бог да благослови Америка и дано да се размине на Европа иначе България ще бъде заличена като държава и нация

    Коментиран от #18

  • 14 Лален

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Брат помня го това учение един беше паднал на борищата и весеше като дропче горе, умрях да се смея ама трябваше да го сваляме. Капеха като презрели круши много смешни бяха.

    Коментиран от #16

  • 15 Стефан Стефанов

    8 0 Отговор
    Мафиотските структури вътре във управлението на ГЕРБ на Бойко Борисов и неговите приближени трябва да бъдат унищожени на смърт както е във Америка там законите са сурови и лабаво няма но дай боже до десет петнадесет години да стане и във България същото като във Америка и пази боже България от управляващи бандити корумпирани мошеници.
  • 16 Само питам

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Лален":

    Знам и аз бях там за да видя елитните хамерикански десантчици поне така ги представиха.
  • 17 Повторение

    7 1 Отговор
    Историята се повтаря и Полша и Прибалтика се съюзяват с Германия. Германия ги прегазва и пълни с тях концлагерите. И пак ще чакат руснаците да спасява Европа. Преминахте границата в прекрояване на историческата истина.
  • 18 Важно.

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Стефан Стефанов":

    Детските ще бъдат ли спрени, ако евентуално фалира държавата? Питам от любопитство.
  • 19 даже

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    единият скочи без отворен парашут!Карназ момче ........
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания