Отидете към основна версия

3 860 14

Обвинение: Турция експлоатира кризата

  • турция-
  • гърция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Мнозинството от хората, преминаващи границите, за да влязат в Европа през Гърция, са мигранти, а не бежанци

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Мнозинството от хората, преминаващи границите, за да влязат в Европа през Гърция, са мигранти, а не бежанци, за разлика от 2015 г., заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред парламента, предаде в. "Катимерини".

"Бежанците са едно нещо, а икономическите мигранти са съвсем друго", каза Мицотакис в отговор на въпрос на лидера на партия МеРА25 Янис Варуфакис, който призова за затваряне на пренаселения лагер Мория на остров Лесбос.

"Ние трябва да признаем, базирайки се на реалните данни, че проблемът, с който се сблъскваме сега, е миграционен проблем, а не толкова бежански проблем", посочи още премиерът.

Той отбеляза, че през 2015 г. сирийците са съставлявали около 75 процента от броя на пристигащите, докато сега делът им е спаднал до 20 на сто. Около половината от пристигащите са икономически мигранти от Афганистан и Пакистан, добави Мицотакис.

Премиерът също така обвини Турция, че "експлоатира" мигрантската криза в Европа за свои собствени цели и каза, че Анкара може и трябва да контролира миграционните потоци към континента.

"Искам да бъда абсолютно ясен: Турция също трябва да поеме своята отговорност", заяви Мицотакис по време на парламентарното заседание. "Тя е способна да контролира миграционните потоци в Егейско море. Тя не трябва да създава впечатление, че използва този въпрос за собствените си геополитически цели".

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: