Отидете към основна версия

1 408 4

САЩ удрят Китай с визови ограничения

  • синдзян-
  • китай-
  • сащ-
  • мюсюлмани-
  • малцинство-
  • визи-
  • уйгури

Вашингтон призова китайците да спрат с репресиите срещу мюсюлманите

Снимка: Shutterstock

Държавният департамент на САЩ обяви, че е взел решение да наложи визови ограничения на китайски висши служители в резултат на предполагаемото лошо отношение на Пекин спрямо мюсюлмани в района на Синдзян, съобщи БНР.

"Китайското правителство започна силно репресивна кампания срещу уйгури, етнически казахи, киргизи и други членове на мюсюлманските малцинствени групи в автономния регион Синдзян-Уйгур", се посочва в изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

"Наложените визови ограничения са за служители на китайското правителство и на Комунистическата партия на страната, за които се смята, че са отговорни или са съучастници в задържането или малтретирането на уйгури, казахи или други членове на мюсюлманските малцинствени групи в Синдзян", подчерта той и добави, че ограниченията също могат да се прилагат на членове на семействата на визираните длъжностни лица.

"Съединените щати призовават Китайската народна република незабавно да прекрати кампанията си за репресия в Синдзян, да освободи всички произволно задържани и да преустанови усилията да принуди членове на китайските мюсюлмански малцинствени групи, пребиваващи в чужбина, да се върнат в Китай, за да се изправят пред несигурна съдба", подчерта държавният секретар Майк Помпео.

Този ход на Държавния департамент идва само ден, след като Министерство на търговията на САЩ включи в своя търговски "черния списък" още осем китайски технологични компании заради предполагаемото им участие в злоупотреба с мюсюлмански малцинства в северозападен Китай. Решението за налагане на визови ограничения не изглежда от полза за предстоящия в четвъртък нов важен кръг от търговските преговори между Вашингтон и Пекин,.

В свое изявление китайското посолство във Вашингтон обвини САЩ, че се намесва в китайските вътрешни работи с последното въвеждане на визови ограничения. Китай добави, че политиката за ограничаване на визовия режим "нарушава сериозно основните норми, регулиращи международните отношения“ и подчерта, че този ход "подкопава интересите на Китай".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • САЩ застанаха зад мюсюлманите в Китай

    Камарата на представителите на Съединените щати гласува в подкрепа на закона от 2019 година за защита на правата на уйгурите, обитаваща Северозападен ...
    04.12.2019
    2 382
    25
  • Тръмп: Преговорите с Китай вървят много добре

    Президентът Доналд Тръмп даде оптимистична оценка на първия ден от търговските преговори между САЩ и Китай и потвърди, че ще се срещне в Белия дом с г ...
    11.10.2019
    962
    2
  • Тежки преговори в Белия дом

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че утре ще се срещне в Белия дом с китайския вицепремиер Лю Хъ, предаде Франс прес. Лю Хъ е във Вашингтон, з ...
    10.10.2019
    2 148
    7