Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 12:05 954 2

Тръмп: Преговорите с Китай вървят много добре

  • китай-
  • преговори-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • търговия-
  • лю хъ

Позитивни сигнали от Вашингтон и Пекин

Тръмп: Преговорите с Китай вървят много добре - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът Доналд Тръмп даде оптимистична оценка на първия ден от търговските преговори между САЩ и Китай и потвърди, че ще се срещне в Белия дом с главния китайски преговарящ - вицепремиера Лю Хъ, предаде БНР.

Преди тяхното начало очакванията, че ще се стигне до разрешаване на 15-месечната търговска война, която се отразява негативно и на световната икономика, бяха ниски. Но след приключването на първия ден от планираните двудневни разговори на високо ниво американският президент заяви пред репортери в Белия дом: "Ние се справяме много добре. Имахме много, много добри преговори с Китай... Ще се видим с тях (с Лю Хъ), точно тук, като нещата вървят много добре", посочи Тръмп, потвърждавайки по този начин, че в петък ще се срещне с китайския вицепремиер Лю Хъ (около 21:45 ч. наше време), което се тълкува като добър знак за хода на преговорите.

В 13-ия кръг от разговорите, които се провеждат във Вашингтон, участват от американската страна търговския представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин, а водач на китайската делегация и главен преговарящ е вицепремиерът Лю Хъ. Неназован официален представител от Белия дом също посочи, че разговорите вървят много добре и "вероятно по-добре от очакваното". След края на първия ден от преговорите усмихнатият Лю Хъ махна на репортерите, преди да напусне Търговското представителство на САЩ в четвъртък в черен кадилак, без да отговаря на въпроси. Двете преговарящи страни трябва да се срещнат за последно в петък.

По-рано в четвъртък представител на Търговската камара на САЩ посочи, че преговарящите биха могли да се споразумеят за частична сделка по въпроси като валутите и защитата на авторските права въпреки засиленото напрежение между двете най-големи икономики в света, Майрън Брилянт, ръководител на отдела по международни въпроси към Търговската камара, каза пред репортери, че преговарящите се "опитват да намерят път към по-голяма сделка", като е постигнат напредък по въпроса за достъпа до пазарите и в по-малка степен по отношение на интелектуалната собственост и други въпроси.

"Смятам, че дори има възможност за постигане на валутно споразумение тази седмица. Мисля, че това би могло да доведе до решение от страна на администрацията на САЩ да не въвежда планираното за 15-и октомври повишение на митата върху китайските стоки", отбеляза той. Брилянт, който разговаряше с двете делегации преди преговорите на високо ниво, звучеше оптимистично по отношение на шансовете за напредък, отбелязвайки, че Пекин е засилил покупките на американска соя като жест на добра воля. Той също така се надява продуктивни разговори, които да убедят администрацията на Тръмп да отмени или поне да отложи плановете за следващия вторник за повишаване на тарифите върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара година от 25% на 30%.

"Всички знаем, че не можем да си позволим по-нататъшна ескалация на търговската война“, посочи той. Белият дом планира да увеличи на 15-и октомври митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара годишно до 30% от досегашните 25%, след което да въведе на 15-и декември високи тарифи върху вноса на китайски стоки за още 160 млрд. долара. Тръмп започна търговската война срещу Китай с искане за задълбочени структурни реформи, но Пекин заяви, че не желае коренно да промени начина, по който контролира китайската икономика. Попитан от репортери в четвъртък дали е готов да приеме "по-малка сделка", Доналд Тръмп не отговори и се отдалечи. Преди това той многократно заявяваше, че не иска да има по-ограничена сделка, предпочитайки да продължи с тарифната война, докато не се постигне едно по-всеобхватно търговско споразумение с Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Grotto

    1 0 Отговор
    Китаеца излязал усмихнат, а Тръмп решил да не отгваря на въпроса... Нвоюваха се !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания