Отидете към основна версия

1 226 8

Споразумението с Великобритания може да се приеме до 31 октомври

  • ес-
  • мишел барние-
  • великобритания

Мишел Барние разкри подробности за договореното между страните

Снимка: БГНЕС/EPA

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обяви, че споразумението с Великобритания може да бъде ратифицирано до 31-ви октомври, съобщи Гардиън.

Това стана ясно по време на пресконференция, след като по-рано днес беше обявено, че споразумение е постигнато. Новината беше обявена от председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер и от британския премиер Борис Джонсън.

Споразумението беше постигнато след усилени преговори през целия ден. По-късно днес Джонсън трябва да обяви подробности от договора.

„Днес няма да има ратификация, но Европейският съвет може да излезе с препоръка. Съветът може да приеме споразумението, след като то бъде ратифицирано от Европейския парламент“, заяви Барние.

Според него споразумението дава юридическа сигурност на гражданите, които ще останат приоритет за ЕС. Споразумението предвижда регулациите на ЕС да се прилагат на ирландската граница, а Северна Ирландия да остане в митническата територия на Великобритания и да ползва търговската политика на страната.

Европейските представители вече са информирани, като предвижда още механизъм за съгласие и поддържане на единния пазар, като се удовлетворят дигиталните желания на Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: