Отидете към основна версия

3 237 10

Хиляди в Лондон поискаха нов референдум

  • брекзит-
  • референдум-
  • ес-
  • лондон-
  • протест-
  • великобритания-
  • борис джонсън

Протестиращите не искат развод с европейското семейство

Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици хиляди граждани излязоха по улиците на столицата Лондон, искайки нов референдум за Брекзит. Протестът е организиран на фона на разгорещените дебати в парламента.

Борис Джонсън поиска подкрепа от британските депутати за новата сделка, постигната с ЕС. Парламентът провежда подобно извънредно заседание през уикенда за първи път от 37 години насам.

Хората трябва да имат последната дума за Брекзит, заяви лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин. Той беше категоричен, че депутатите не трябва да подкрепят споразумението, договорено по време на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът Борис Джонсън каза на депутатите, че британците очакват от тях да одобрят неговата сделка за Брекзит. Консерваторите на Джонсън нямат парламентарно мнозинство, следователно той ще се нуждае от подкрепата на някои опозиционни и независими депутати, за да спечели гласуването в Камарата на общините по своята сделка. Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин заяви, че неговата партия няма да одобри споразумението, и призова британските избиратели да имат последната дума.

Много депутати на лейбъристите, Либералните демократи и Шотландската национална партия продължават да хранят надежди за нов референдум, по-добро споразумение, избори преди Брекзит или дори отмяна на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Премиерът Борис Джонсън от своя страна на няколко пъти заяви, че страната му ще излезе от блока на 31 октомври тази есен - независимо дали ще е със сделка или без такава.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: