Отидете към основна версия

2 039 18

Джонсън изпрати неподписано писмо до ЕС

  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • ес-
  • писмо-
  • великобритания-
  • отлагане

Премиерът бе задължен да поиска отлагане на Брекзит

Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският министър-председател Борис Джонсън изпрати неподписано писмо до Европейския съюз, в което иска отлагане на излизането на страната му от блока, предадоха британските медии.

В събота на извънредно заседание британският парламент прие поправка, която задължи премиера да поиска отсрочка на Брекзит от Брюксел. Това бе пореден звучен шамар за плановете на Джонсън да се сбогува с Европейския съюз на 31 октомври тази есен.

Писмото до ЕС обаче не е било подписано от премиера. В същото време той е изпратил и второ писмо, този път подписано, в което пише, че според него ново отлагане на Брекзит ще е грешка. На няколко пъти след избирането си за премиер Борис Джонсън казваше, че напуска ЕС на 31 октомври на всяка цена – със сделка или без.

Председателят на Европейския съвет е получил писма от Лондон, потвърди източник от ЕС. Получено е неподписано от премиера ксерокопие на законодателния текст, задължаващ правителството да поиска отлагане с три месеца. Получено е лично писмо с подписа на Джонсън, в което той заявява, че не желае отсрочка. Освен това е било изпратено и трето писмо - обяснителна бележка от посланика на Великобритания в ЕС Тим Бароу, че първият документ се изпраща изрично по инициатива на парламента.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: