Отидете към основна версия

4 001 9

Виетнам: Никога няма да отстъпим територия на Китай

  • нгуен суан фук-
  • виетнам-
  • китай-
  • южнокитайско море

Ханой обвини Пекин, че усложнява ситуацията в спорното Южнокитайско море

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Виетнамският премиер Нгуен Суан Фук обвини Пекин, че усложнява ситуацията в спорното Южнокитайско море. Фук освен това се зарече, че ханойското правителство никога няма да направи териториални отстъпки на Китай, предаде ДПА.

"В последно време обстановката в Южнокитайско море започна още повече да се усложнява", каза Фук пред близо 500-те депутати, присъстващи на осмата сесия на виетнамското Национално събрание, започнала днес.

"Това се дължи на сериозното погазване на морския суверенитет на Виетнам в разрез с международното право, Декларацията за поведението на страните и постигнатия на високо равнище консенсус между Виетнам и Китай", добави той.

"Нашата партия и държава последователно са заявявали, че никога няма да отстъпим това, което е част от нашата независимост, суверенитет и териториална цялост", посочи Фук на заседанието на парламента, което бе излъчено на живо по виетнамската телевизия.

На започналата сесия на виетнамския парламент депутатите се очаква да приемат 13 закона и да разгледат девет законопроекта, а също така и да зададат целта за достигане на брутния вътрешен продукт за 2020 г. Сесията ще продължи месец.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини