Отидете към основна версия

1 881 7

Бейрут се тресе

  • бейрут-
  • ливан-
  • протести-
  • правителство-
  • сблъсъци

Масови протести в Ливан

Снимка: БГНЕС/ EPA

В центъра на Бейрут се стигна до сблъсъци между участници в протестното движение и привърженици на правителството, съобщи телевизия "Ал Хадас", цитирана от ТАСС.

Сблъсъците започнали, след като протестиращите отхвърлиха призива за диалог с властите, изложен в обръщението на ливанския президент Мишел Аун. Според телевизията най-малко един активист е ранен. Силите за сигурност, охраняващи правителствената резиденция, се намесиха и осуетиха сбиванията.

По-рано в обръщение към участниците на протестното движение президентът на Ливан изрази готовност да започне конструктивен диалог с тях, който, по думите му, е най-добрият път за спасение на страната. В понеделник демонстрантите отхвърлиха пакета от антикризисни мерки, разработен от коалиционното правителство на премиера Саад Харири в отговор на масовите протести, обхванали страната, предаде БНР.

Ливанците страдат от високи данъци и тежки икономически условия заради големия дълг на близкоизточната държава. Масови антиправителствени протести предизвикаха безпрецедентна криза в Ливан. Гражданското недоволство ескалира, след като правителството обяви въвеждането на данък върху мобилно приложение за разговори и други апликации за смартфони. Властите са обвинявани и в корупция.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини