Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 15:15 959 3

Ливан - все още няма изход от кризата

  • саад харири-
  • ливан-
  • мишел аун-
  • хизбула

Президентът Мишел Аун поиска от кабинета на Харири да остане на власт като служебен

Ливан - все още няма изход от кризата - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Ливанският президент Мишел Аун поиска от кабинета да продължи да изпълнява задълженията си като служебно правителство, докато не бъде сформирано ново управление, предаде Ройтерс.

Вчера ливанският премиер Саад Харири подаде оставка, с което на практика бе сложен край на коалиционното правителство, на което беше начело. Министър-председателят обяви, че е ударил на камък в опитите си да реши кризата, породена от започналите преди 13 дни протести срещу управляващия елит.

Харири е готов да бъде премиер отново, но при определени условия, съобщи добре осведомен неназован източник.

Условието му е кабинетът да включва технократи, които да са способни в кратък срок да осъществят реформи, необходими за излизане от икономическия колапс. Това означава, че в правителството не трябва да влиза цяла група от водещи политици, които участваха в досегашното управление, преди Харири да подаде оставката си, добави източникът.

Ливан - все още няма изход от кризата

Ливанските протестиращи откликнаха на призива на армията да премахнат пътните блокади от важни пътища.

Протестиращи в районите на североизток от Бейрут и други части на Ливан отстраняваха палатковите си лагери и помагаха на булдозерите на военните да разчистят барикадите от пътя.

В град Библос, намиращ се северно от столицата, протестиращите, освен че премахваха палатките си и разчистваха улиците, раздаваха и рози на шофьорите. На магистралата в района на Джал ел Диб обаче, на североизток от Бейрут, някои протестиращи плачеха, защото искаха да останат, докато не бъде съставено ново правителство.

Ливан - все още няма изход от кризата

По-рано армията изтъкна правото на хората на "мирни протести и да изразяват свободно мнението си само по площадите" и посочи, че с оглед на опасните конфликти поради пътните блокади, както и с оглед на актуалните събития в Ливан, командването на войската призовава всички протестиращи да опразнят преградените пътища.

С връчената от Харири оставка на практика беше изпълнено едно от основните искания на протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    1 0 Отговор
    И тия някой ги бута
  • 2 Арабска контрапролет

    2 0 Отговор
    Едно по едно ще почнат да се клатят демократизираните от САЩ режими в БИ.
  • 3 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    В новото време ,след 1945г. трябва да има войни,революции и кланета,без тях воено промишлени комплекс не може..Най вече разруши една държава и на нейното място направи 5-6 нови/ например Косово/ и навсякъде продавай самолети без двигатели и навигация..за идиоти.