Отидете към основна версия

1 497 4

Партията на Орбан заплаши да напусне ЕНП

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • енп-
  • фидес

ЕНП замрази през март членството на партията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарската управляваща партия Фидес може да напусне Европейската народна партия, след като получи смесени сигнали за намеренията на ЕНП. Това каза премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

ЕНП замрази през март членството на Фидес заради опасения от популистките антимиграционни кампании на Орбан и влошаващата се ситуация с върховенството на закона, свободата на пресата и правата на малцинствата при неговото управление. Фидес не бе поканена на конгреса на ЕНП в Загреб тази седмица, на която бе избран новият лидер (Доналд Туск) и неговите заместници.

„Въпросът е дали новият председател на ЕНП може да спре движението си в ляво. Ако може, значи имаме общо бъдеще. Ако не, ще трябва да изградим друга политическа общност“, подчерта Орбан. В речта си в Загреб Туск не спомена поименно Орбан, но обяви, че основната консервативна партийна група няма да възприема крайнодесния популизъм.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Партията на Орбан остава извън ЕНП

    Партията на унгарския премиер Виктор Орбан остава отстранена от Европейската народна партия, съобщи Политико. Това беше обявено от председателя на ...
    29.01.2020
    1 782
    11
  • Как Орбан се бетонира във властта

    Да не си правим илюзии за Виктор Орбан: той ще продължи да подкопава демокрацията в Унгария и да тласка страната към авторитаризъм и диктатура. Комент ...
    12.12.2019
    1 927
    16
Новини по държави: