Отидете към основна версия

20 208 182

Сърбия към България: Друг избира враговете ви!

  • сърбия-
  • българия-
  • скандал-
  • шпионаж-
  • александър вулин-
  • врагове

Ние сами избираме приятелите си, обявиха от Белград

Снимка: Shutterstock

Дипломатическият скандал с шпионски привкус между Сърбия и България придобива все по-големи размери. Сръбски министър отправи остри думи към България, заявявайки, че тя не е независима държава.

Александър Вулин, министър на отбраната, каза, че България не избира сама приятелите и враговете си, докато Сърбия е независима държава. „България оставя другите да избират нейните приятели и врагове. Сърбия не позволява това и е независима държава, която сама избира приятелите си. България има свои проблеми и нека се грижи за тях”, заяви военният министър, цитиран от сръбското издание „Политика”.

Сръбски депутат заяви по-рано, че България участва в шпионаж срещу Сърбия. София реагира остро и определи тези твърдения като „нелепи”. Външният министър Екатерина Захариева посочи, че „в никакъв случай тези нелепи обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство, което има между двете държави”.

Как се стигна до скандала?

Сръбските медии разпространиха кадри от среща между руски шпионин и сръбски офицер. Президентът Александър Вучич заяви след среща със службите, че не разбира защо Русия би шпионирала неговата страна. Сръбският депутат Милован Дрецун обаче реши да измести фокуса и заяви, че в Скопие е създаден разузнавателен център (с участието на България), който цели провеждането на хибридни операции срещу Белград. Екатерина Захариева посочи, че това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат към България.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: