Last news in Fakti

29 Ноември, 2019 16:53 18 523 66

Историк: Сърбия да ни върне Западните покрайнини, като иска чиста нация (ВИДЕО)

  • кирил илиев-
  • сърбия-
  • шпионски скандал-
  • западни покрайнини-
  • балкански шенген-
  • югославия

Сърбия иска да възстанови някогашна Югославия, смята Кирил Илиев

Историк: Сърбия да ни върне Западните покрайнини, като иска чиста нация (ВИДЕО) - 1
Кирил Илиев

Сърбите се опитват да изместят проблема от болната глава на здравата. Стара политика на Сърбия е когато не знаят какво да направят, по-добре да ударят българите. Точно това правят и те в момента – т.к. са в изключително неловко положение, решават да изместят проблема към България и по този начин да освободят общественото напрежение, което се натрупа покрай шпионския скандал. Това заяви в студиото на ФАКТИ историкът, докторант към БАН, Кирил Илиев по повод замесването на България в сръбския шпионски скандал.

„Обвиненията са абсолютно безпочвени, замесвайки един български журналист, който нито е на заплата в БНР или БНТ, човек който дори не живее в България, така че намирам обвиненията за неадекватни.

По-интересно е да се разгледа как този журналист се е добрал до тази информация. Разбира се, че това е контролирано изтичане на информация и си има причина за това“, коментира Илиев.

Според него сърбите системно си позволяват провокации, които застрашават добросъседските отношения.

„България категорично сгреши като се опита да приобщи Сърбия към европейското семейство и реакциите на обществото в Сърбия го доказва. Реакцията на обикновения сърбин беше, че дори няма нужда руските агенти да плащат за информация на сръбските, а трябва да я получават безвъзмездно. Един вид прави се опит да се унифицира руското и сръбското разузнаване. Този народ и този политически състав, който в момента управлява Сърбия, не е готов да се присъедини към семейството на демократичните страни в ЕС“, каза Илиев.

„Много сложно е да бъде предвидено геополитическото бъдеще на Сърбия, но може би с активизацията на президента Макрон по отношение на Балканите и опита да наложи логиката отпреди 100 г. на френско-сръбските отношения е такава, че Сърбия ще бъде лансирана за сметка на България в това кой да бъде ментор и да определя политиката по отношение на Западните Балкани, особено Северна Македония и Албания.

В същото време целите на Сърбия в Северна Македония са много последователни за последните 150 години, а именно намаляване до минимум на българското влияние и българския етнически елемент и лансиране на своята външнополитическа програма. Сърбия иска абсолютно доминиране на финансовия пазар в Северна Македония, решаване на проблемите по оста Белград-Скопие“, каза историкът.

„Темелите на балканския шенген бяха поставени на последната среща в Охрид, той ще се разширява. Формулата, въпреки старателното отричане и на Вучич, е Нова Югославия плюс Албания. Поканени са освен Северна Македония и Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, тепърва той ще се разраства. Не вярвам във фасадните призиви за свободна търговия и свободно движение на стоки и капитали. Неговата цел не е такава. Аз бих формулирал целта като тотална доминация на Сърбия и възстановяване на някогашната Югославия“, коментира Илиев.

По повод поредната криза в работата на съвместната българо-македонска комисия, свързана с личността на Гоце Делчев, той заяви, че за съжаление Гоце Делчев не е достатъчно ценен и почитан тук в България.

„В Македония не желаят да приемат как се е декларирал този човек, а той много ясно и категорично се е определил като българин“, каза Илиев.

„За нас най-важното е българският елемент в Македония, т.е. Ние трябва да започнем да засилваме нишките, които ни свързват с хората там. Трябва да започнем да изграждаме мостове и да печелим сърцата на хората, а не да се ядем с политици и да се занимаваме с въпроси, които са нерешими.

Във връзка с призива на сръбския министър Ненад Попович България да спре да признава Косово, историкът заяви:
„По-добре той да се замисли, какви са правата на българите в Западните покрайнини, какви нужди имат те, защо повече от 100 години върху тях се извършва един варварски геноцид и дали да не върнат Западните покрайнини на България, след като искат толкова да бъдат етнически чиста нация.“

Целия разговор с историка Кирил Илиев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    113 16 Отговор
    Браво, ясна и чиста позиция!

    Коментиран от #29

  • 2 А ние ще връщаме ли

    12 116 Отговор
    На Византия заграбеното?

    Коментиран от #4, #11, #30, #53

  • 3 Омг

    38 115 Отговор
    Те вместо да върнат, по добре да вземат цяла България, че нещо живеем в ебаси диктатурата

    Коментиран от #5, #6, #48, #59

  • 4 Алфа Вълкът

    123 7 Отговор

    До коментар #2 от "А ние ще връщаме ли":

    Ми Византия я няма бе пумпал!
  • 5 Алфа Вълкът

    91 24 Отговор

    До коментар #3 от "Омг":

    А ти що не ходиш там, да не те е вързал някой?
    Газ направо за Путиново да се съберете всички путьовци на едно място!

    Коментиран от #12

  • 6 Аве Адолф Хайлллл

    57 7 Отговор

    До коментар #3 от "Омг":

    То от такива болни продажници ,като теб сме в това положение , като не ви слушат главите не се драйфайте тука на метенкото .....

    Коментиран от #13

  • 7 Реалист

    20 119 Отговор
    Ние Българите трябва да си признаем че много лъжем и си вярваме. В Сърбия има 16 малцинства признати с собствени имена собствен език и в училищата учат на Майчиния си език, включително и Българите. Ние на кого сме дали такива права,,,? На Турците им променихме имената, Македонците искаме да ги затрием. Като сме толку честни защо не поискаме права за Българите в Гърция понеже и Гърция е в ЕС и много ги уважават правата на човека. Братя Българи трябва да бъдем честни като Георги Димитров защото Господ ще ни затрие след 30 години ако не се променим.

    Коментиран от #32

  • 8 Отвсякъде

    90 6 Отговор
    България граничи със себе си...
  • 9 Терминатора

    80 7 Отговор
    Че то какво ще остане от Сърбия ако ни върне покрайнините!!!

    Коментиран от #55

  • 10 сссвввввввввв

    58 11 Отговор
    България е длъжна да доминира сърбия с помощта на Албания и Хърватия.
  • 11 Ше връщате на Ердоган заграбеното😂😂😂

    7 21 Отговор

    До коментар #2 от "А ние ще връщаме ли":

    Що нали сте отворенгяси😂😂😂
  • 12 Омг

    15 18 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Бегай ти у Русия у онази беднотия, а не греша там нема те вземат понеже изглеждаш малко като хомосексуалист
  • 13 Омг

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "Аве Адолф Хайлллл":

    Да бе аз съм ти продал България, Аз цял живот работя в общината
  • 14 Ердоган съм вашия кошмар😂😂

    6 49 Отговор
    Аз ше ви оправа и бълхари и срби и секва сган и паплач😂😂😂😂
  • 15 Монгола

    18 36 Отговор
    ПОГЛЕДНЕТЕ САМО КАКВИ ШУТОВЕ ГИ СЪБИРАТ ВЪВ БАН, ДА РАЗТЯГАТ ИСТОРИИТЕ НА ШЕХЕРЕЗАДА 2019Г!!!ОТ ИСТОРИК ПОЧНА ДА СЕ ПРАВИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗАТРОР.

    Коментиран от #24, #58

  • 16 Алфа Путин

    2 9 Отговор
    Аз съм плевел и ще ти подаря самолети за целта
  • 17 КОНТРАТА

    12 63 Отговор
    Що Сърбия да ни връща,, западните покрайнини " Сърбите ли писаха,, Ньойския мирен договор"? Да върнем тогава България на Византия, а ниежда се върнем във Татарстан ( Волушка България)

    Коментиран от #20

  • 18 Хисторик

    23 11 Отговор
    Тогава Турция може да поиска да се възстанови Санстефанска България!
  • 19 КОНТРАТА

    25 41 Отговор
    Добросъседство между България и Сърбия приключи 1999г когато българия даде коридор на НАТО да бомби Сърбия със бомби с обеднен уран! Много късно се е сетил таьи соросоидна персона за добросъседски отношения!
  • 20 213123123

    23 12 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    Ей такива предатели като теб ще висят най-сладко, чу ли?

    Коментиран от #22

  • 21 нали

    14 21 Отговор
    Каква чиста нация на Балканите? Този мушмурок в ред ли е??
    Тука са най-смесените боклуци събрани на едно място.
  • 22 КОНТРАТА

    8 22 Отговор

    До коментар #20 от "213123123":

    А ти си част от необразованата тълпа! Всички знаят кои да предателите от Втората Балканска и от двте Световни войни! Нали не бъркаш алчноста с патриотизма?

    Коментиран от #31

  • 23 Факти

    11 39 Отговор
    Да и аз съм навит да се предадем на сърбите зая 100 г.
    Ще ходим на яки курорти за без пари и ще ядем чисто месо и храни отгледани от тях което ще свали смъртноста в Бг.
  • 24 Borislav Popov

    39 17 Отговор

    До коментар #15 от "Монгола":

    Шут си ти и си руска подстелка, а Кирил Илиев е истински българин с българска позиция. А вие руските подлоги сте толкова долно племе, че сте готови даже и на сърбите свирки да правите, само защото те са приятели с вашите господари руслямците ! Къде са сега,троло-каскетите, Бай Хой, Ххх, Дориан, Бесния Язовец, СССР-Барета ? Ако трябва да се защитят моралните устои, на Рашката с прашката, те първи застават на амбразурата ! А когато трябва да се защитят интеоесите на България, тях ги няма никакви, защото тези хора не са българи, те са си продали душите на дявола, на него и служат, ти си също от тяхната порода. Предаател !

    Коментиран от #43

  • 25 Факти

    21 4 Отговор
    Ако ние Българите не вземем най на края нещата в свой ръце ще духаме супата както се изразяват някой.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 12 Отговор
    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 28 Сложни времена

    10 25 Отговор
    Прекалено младо е това момче за да разсъждава по такъв сложен въпрос. Дори за възрастните които са слушали автентични разкази от родителите и дядовците си за тези времена е ясно, че събитията са много сложни. След княз Александър България има нещастието да попадне под властта на мегаломана Фердинанд и хитрата лисица Борис които ни доведоха само национални катастрофи.
  • 29 ХУ Ю

    7 40 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    ЦЪРВУЛ,АКО НИ МЕТНАТ ЗА 24 ЧАСА СА НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ ,И АРМИЯТА ИМ АРМИЯ Е НАРОДА ИМ НАРОД

    Коментиран от #34, #50

  • 30 Домакин

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "А ние ще връщаме ли":

    А Византия откъде го е получила, цървул?
  • 31 Презвитер Козма

    16 7 Отговор

    До коментар #22 от "КОНТРАТА":

    Единственият предател и комунист с промит мозък тук си ти.
  • 32 Джудже

    34 7 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Скоро ставам на 50, а перез целият си живот съм виждал само двама български граждани определящи се за македонци (и двамата не бяха родом от този край), но познавам доста граждани на Северна Македония определящи се като българи, та не знам за какви македонци бълнувате!

    Коментиран от #56

  • 33 Ал та фанах Атаопънах

    18 7 Отговор
    Ние не трябва да признаваме Косово, обаче те могат да излъжат половината ни народ че са антична Македония.
  • 34 ЗълПрът

    26 3 Отговор

    До коментар #29 от "ХУ Ю":

    Малко ви остава на подлогите! И не се изказвай по Български въпроси, като нямаш един Българин в рода си! Нали не си въобразяваш, че си анонимен!

    Коментиран от #46

  • 35 Тръмп

    27 9 Отговор
    Византия е Създадена от Българина Константин от град Наисус,а преди това Византион е част от Одриското Българско царство!!!:):):)Българите пък винаги са били и ще си остана Траки,каквито са и македонците,румънците,италианците и гърците,доказано е от науката чрез ДНК!!!:):):)Който се има за волжки русофил,да се маха нататък!!!:):):)Племе славяни също няма и не е имало,та който се има за славянин да заминава за Москва където е измислено туй гнило племе!!!:):):)

    Коментиран от #37

  • 36 оня с осела

    10 7 Отговор
    Така се връща земя, глупак.

    Коментиран от #40

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 3 Отговор

    До коментар #35 от "Тръмп":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
  • 38 Бесен Язовец

    7 14 Отговор
    Ще върнат територия на България като през времето на Симеон1 и всички ще станетете милионери и комшиите ще ви се кланят защото българите сме много хубави, почтени и умни, и го задлужаваме особено неосъзнатите соросоиди хахахаха

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бесен Язовец

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "оня с осела":

    Ще върнат и ще тръгнат с колците и призмите и с клетвени декларации: е тука беше на дедо земята щото режеше дърва така разправяше тате!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Уди Кълвача

    4 5 Отговор
    Браво Кире ква си умна гювендия.
  • 43 Великия Путин

    1 11 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Пищиш като сестра ти

    Коментиран от #47

  • 44 Гледач

    11 1 Отговор
    БОЙКО ИМА СМЕЛИ В БЪЛГАРИЯ. А НЕ САМО СТРАХЛИВЦИ КАТО ПАРТИЯ ГЕРБ.ИСТОРИКА Е
    ПРАВ.
  • 45 Алекс

    19 1 Отговор
    Много се "вживяваме" и тормозим за политиката на Сърбия и т.н Северна Македония. Едва ли това е толкова екзистенционално важно за нас. И сърби и македонци наблюдават много внимателно икономическото развитие на страната ни, заплатите и пенсиите тук, социалните ни придобивки. Ако ние вдигнем рязко жизнения стандарт, заплатите и пенсиите, възползвайки се от благоприятното стечение на обстоятелствата с членството ни в ЕС, сърби и македонци ще забравят много бързо "политическите си шпагати" и ще търсят всякакви начини да се установят и ползват благата тук. В Сърбия и Македония разговорите почти винаги свършват с въпроси за това, как може да зе вземе българско гражданство и документи. Това са нагласите на съседите от запад и югозапад.
  • 46 ХУ Ю

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "ЗълПрът":

    чикиджийо насран я марш в обора ,че хайванчетата гладни и жадни много знаеш ти какво е родина, това не е салатка,ракийка ,сашо роман и да пърдиш

    Коментиран от #49

  • 47 Borislav Popov

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Великия Путин":

    Пискаш като кака си.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хитлер

    2 0 Отговор
    Айде Полша да ни върне Данциг и тогава ке говориме!
  • 52 Стефан

    12 0 Отговор
    Г- н Илиев, вместо да правите крайни оценки и да говорите за сръбския шовинизъм по добре е да ги насърчаваме към Русия , ние страдахме от мечешката прегръдка, оставете ги да мечтаят, нито Югославия ще се възстанови, нито хървати, словенци или Босна искат да имат нещо общо с тях, историята им го доказва винаги - ИСКАТ, НО НЕ МОГАТ.
  • 53 Николай

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "А ние ще връщаме ли":

    Всъщност когато българите са имали държавна организация по тези земи не е съществувала нито Византия нито Гърция. Траките на които ние сме преки наследници са били единствения народ в Европа които са имали такава организация, култура и писменост.
  • 54 Арим

    17 0 Отговор
    Сърбия иска да възстанови Югославия,за да се предотврати разпадането на самата Сърбия.България трябва да помага за унищажението на враговете си.
  • 55 Путарина

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Терминатора":

    на стрбите им е предречено че ще се съберат под една слива, толкова много ще са
  • 56 Дон Чичо

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Джудже":

    Защо си мислиш така? Работих две години в Прилеп,определят се като българи само ,за да получгат бг паспорт. Централният булевард е Тито
  • 57 цар Симеон

    18 0 Отговор
    Тя цялата Югославия е основана на Български територии
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 йййййй

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Омг":

    Е те щото много добре живеят.
  • 60 Йейейе

    0 0 Отговор
    Бабабабабс
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мнение

    4 4 Отговор
    Малкия историк да не се изказва по големи теми. Първо западните покрайнини, Сърбия не ги е взела ами са им дадени от великите сили. Второ Сърбия не е виновна, че нашите политици са заставали винаги на грешната страна. Заради грешните си решения и гузната съвест нашите политици ни насройват срещу приятелски славянски народ. Изобщо ако изхождаме от историята е по-добре да копираме Сърбите в геополитиката.

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Некойси

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "Мнение":

    "Мнение" - прост си братле, и то много... Сърбите са всичко, но не и братски народ! В 19-20 век са го доказали многократно, не веднъж са ни забивали нож в гърба - 1885-1886г., 1912, 1913. Сърбите са МРЪСНИ ШОВИНИСТИ - не националисти! Само шовинист се бори за да завладее чужди територии!