Отидете към основна версия

12 331 172

Руската армия ще разбие британската, алармират на Острова

  • война-
  • русия-
  • нато-
  • великобритания-
  • доклад-
  • артилерия-
  • армия-
  • въоръжение

НАТО трябва да вземе спешни мерки

Снимка: БГНЕС/ EPA

Британските сухопътни сили изостават значително по отношение на въоръжението и боеприпасите спрямо руските сили, алармира Кралският институт на обединените родове войски (Rusi), предаде Би Би Си.

Според мозъчния тръст при евентуален конфликт в Източна Европа, британските сили значително ще отстъпят по отношение на въоръжението. Изследването сочи, че на британските въоръжени сили им липсва критична огнева мощ в сравнение с Русия.

От отношение на артилерията и боеприпасите, британските сили отстъпват. Резултатите от проучването се извеждат броени дни преди предстоящата среща на НАТО в Лондон. В британската столица алиансът ще отбележи 70 години и ще обсъди критично важни въпроси за сигурността във времена на несигурност и руска заплаха.

Великобритания, заедно с други членки на НАТО, е разположила военни сили в Източна Европа за възпиране на потенциална руска агресия – особено след анексирането на Крим през 2014 година. Около 800 британски военнослужещи са разположени в момента в Естония. В доклада се казва, че Британия отстъпва по огнева мощ и обхват, което на практика превръща британските части в лесна мишена за вражеската артилерия.

Руската артилерия и ракетни батареи вече доказаха в Украйна, че са ефикасни. Британците и НАТО не само имат ограничен брой артилерия, но и недостиг на запаси от боеприпаси. В доклада се казва, че модернизацията на британската наземна артилерия трябва да е „критичен“ приоритет в този момент. Британското военно министерство отговори на доклада, посочвайки, че „Обединеното кралство не е само, а заедно със своите съюзници от НАТО, които работят заедно по въздух и вода, в киберпространството и ядрената сфера, за да възпрат заплахите и да реагират на кризи“.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: