Отидете към основна версия

3 337 25

Макрон: Турция работи с наемници на "Ислямска държава"

  • нато-
  • ислямска държава-
  • еманюел макрон-
  • турция-
  • сирия

Двойнствеността на Анкара спрямо групировката вреди на борбата на нейните съюзници от НАТО в Сирия и Ирак

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон обвини Турция, че работи с наемници на "Ислямска държава" и каза, че двойнствеността на Анкара спрямо групировката вреди на борбата на нейните съюзници от НАТО в Сирия и Ирак, предаде Ройтерс.

Отношенията между Макрон и турския президент Реджеп Ердоган се влошиха преди днешната среща на върха на НАТО в Лондон, като двамата лидери си разменят язвителни думи по повод на турската военна операция в Североизточна Сирия, насочена срещу кюрдска милиция.

На съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп френският президент Еманюел Макрон свърза пряко Турция с "Ислямска държава".

Общият враг днес са терористичните групировки. Съжалявам да го кажа, но на масата ние нямаме една и съща дефиниция за тероризъм, заяви Макрон пред репортери.

Когато гледам Турция, те воюват срещу тези, които се сражаваха рамо до рамо с нас срещу ИДИЛ и понякога те работят с наемници на ИДИЛ, каза Макрон.

Турция заплашва да блокира план за защита на балтийските държави и Полша срещу руски атаки, ако алиансът не подкрепи Анкара в признаването на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) за терористична групировка.

СЗН дълго време бяха съюзници на САЩ и Франция на терена в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава". Турция обаче ги разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: