3 Декември, 2019 11:15 4 499 28

Ердоган: Анкара ще блокира план на НАТО, ако...

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • нато

Турция очаква безрезервна подкрепа в борбата си срещу терористичните заплахи

Ердоган: Анкара ще блокира план на НАТО, ако... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита на балтийските държави, ако Алиансът не признае групировките, срещу които Турция се бори, за терористични, заяви турският президент Реджеп Ердоган, преди да отпътува за Лондон за срещата на НАТО, предаде Ройтерс.

"Ако нашите приятели в НАТО не признаят за терористични организации онези, които ние смятаме за терористични организации..., то ние ще застанем срещу всяка стъпка, която бъде направена там", предупреди турският президент.

Ердоган заяви още, че Турция очаква безрезервна подкрепа в борбата си срещу терористичните заплахи.

Както агенцията съобщи миналата седмица, Турция е блокирала предложение на НАТО за защита на балтийските държави и Полша, докато не получи пълна подкрепа за борбата си срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Според публикации в турските медии Анкара не е подкрепила документа, тъй като няколко държави са блокирали друг план, в който СЗН са упоменати като заплаха за националната сигурност на Турция. Начело на тези държави според турския печат са били САЩ.

Вчера турски източник от сигурността заяви пред Ройтерс, че Анкара не изнудва НАТО с отхвърлянето на плана за защита на балтийските държави и Полша.

"НАТО е институция, в която Турция има пълни права на вето, политически и военно, и има процедури тук", каза източникът. "Няма подобно нещо като изнудване от страна на Турция - подобно изявление е неприемливо", добави той.

Турция, Франция, Германия и Великобритания ще имат отделна среща покрай срещата на върха на НАТО. По думите на Ердоган те ще обсъдят преди всичко плановете на Турция да установи зона за сигурност в Североизточна Сирия, които към момента срещат критиките на европейските съюзници на Анкара.

Отделно Турция има спор с Гърция и Кипър за правата върху природните ресурси в Източното Средиземноморие. Ердоган каза, че ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Лондон.

Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия, но тези сили са подкрепяни от Запада като съюзник в борбата срещу групировката "Ислямска държава". На 9 октомври Турция предприе операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу СЗН.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    17 30 Отговор
    Много шамари ще отнесе геврекчията, много...дано си е взел освен наколенките и резервните топки...

    Коментиран от #2

  • 2 Ердо

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ъхъ, ама ти нямаш думата
  • 3 koпа

    38 13 Отговор
    Браво на Турция знае да си защитава интересите не като Бай Ганьо,само да завижда и да чака на готово някой да му помогне.

    Коментиран от #13

  • 4 Хасан

    27 12 Отговор
    Това се казва национална политика в защита на националния интерес .." един за всички ,всички за един " уж беше принципа на НАТО

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    16 21 Отговор
    Айде сега, рязана дружина, за бой...почвайте да лижете на Ердоган топките и да плюете по България. Нещастници...

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Рошко

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Уж, ама не, западно двуличие
  • 7 стоян георгиев

    10 24 Отговор
    турция се срива,но защо турския народ мълчи?ако тръмп падне турция е чакат много лоши дни,които междувременно започнаха.
  • 8 Ердо

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ами ти отдавна си ги лижеш, на тиквите наведен на клоуна чакайки да ти подхвърлят коматче сух хляб като улична мастия
  • 9 Fate

    20 6 Отговор
    Ислямска държава това е САЩ. Как ще се борят сами със себе си ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    4 9 Отговор
    Мършите се показаха...нормално...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Mustafa

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "koпа":

    Браво на турците, че половин хилядолетие са ви онождали.

    Коментиран от #22

  • 14 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    5 1 Отговор
    Пилците се броят на есен.Ще видим кой на кого ще кляка.Алоо от кухнята на НАТО я лъснете чехлите на Ердо,опънете килимчето и избършете чиниите до като лъснат.Кат не можете друго тогава лъскайте.Който иска афтограф нека си свърши работата след което да се нареди на опашката
  • 15 Аз не мога да си представя

    7 5 Отговор
    България да наложи вето в НАТО въпреки, че има право на това ако нещо не и изнася. А вие?
  • 16 Интересно дали пилотът

    1 2 Отговор
    Си е записал час за аудиенция със султана както това сториха Меркел и макрон?
  • 17 Жеков

    6 11 Отговор
    Тези организации смятани за терористични от Турция автоматично ще се разпуснат когато ООН начертае границите на държавата Кюрдистан. 100 години от разпада на Османската империя само кюрдите останаха без държава и на практика са още робски народ.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Каръл Маркс

    7 5 Отговор
    България ще наложи вето на НАТО когато Ромите вземат властта а това ще е съвсем скоро защото българите са на изчезване а Ромите са поне схарактер не като българите да лижат близалки
  • 19 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "Жеков":

    Ще има кюрдистан когато нашите родопи станат Кърджалистан.Тогава ти ще се радваш на кюрдистан а ние на Кърджалистан

    Коментиран от #27

  • 20 Аферим комши

    11 4 Отговор
    Ей сега на мегдана ще влезе Лъва (Ердоган ) чакалите да си търсят дупки за скиване .
  • 21 Дурхан

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Жеков":

    Крайно време е турците да си приберат версиите от съседите си ..говориме за разширяване на турското влияние а не намаляне ...лошо ли ще е Капъкуке да бъде в Русе ?

    Коментиран от #23

  • 22 А тъй

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Mustafa":

    Ми Мустафа, ти си точно от тези оножданите, от толкова онождане, си станал турчин! А ся иди си направи ДНК тест, и докато отиваш, мисли кой яничар те е правил, и докато чакаш резултата, стой пред огледалото и дерзай, защо турците са толкова черни, а ти си толкова бял!
  • 23 За мен ще е хубаво

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Дурхан":

    за теб не знам! За да не буча като Ром из Европа, ще ми дава помощи Ердо, и няма да плащам данъци! Тоест ще си живея като паша, тебе обаче ще те емне да работиш за да има пари за моите помощи! След време ще се ядосал че малко са парите дето взимаш и си недоволен! И тогава ще видиш султана как ще те прати по Анадола да чукаш камъни, щото си много акъллия! Той най-акълните ги вкара в затвора че на тебе ли ще ти пусне фандък? И като си дойдеш по-късно, ще искаш да се махнеш в Европа, ама йок! Турския ти кетап можеш да ходиш само до Анадола!
  • 24 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    В ПАРЛАМЕНТИТЕ НА ПРИБАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ ИМА ПАРТИИ НА РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЕЩИ В ТЯХ !!! ОТ КОГО ЩЕ БЪДАТ "ОТБРАНЯВАНИ"???
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Момчил войвода

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Високо-Планински джентълмен с 5 букви":

    Има огромна разлика. Кюрдите са отделен народ,дока то вие помаците сте си чисти българи ,продали си вярата. Но иначе сте си наша кръв и ние ви обичаче!
  • 28 Жик

    0 0 Отговор
    Турция и още османската империя от край време я карат с "нагорели бушони", затова и сега както и винаги са прокарвали един кучешки нацизъм като единствена политика, колкото и преуспяващ да е и дълговечен, все пак е пълен боклук.
Новини по държави: