Отидете към основна версия

1 690 2

Дания изпраща нови самолети на НАТО

  • дания-
  • самолети-
  • нато

Това е станало след разговори с американския президент

Снимка: БГНЕС/EPA

Дания ще изпрати още четири самолета за НАТО, съобщи РИА Новости.

Новината беше обявена от датския премиер Мете Фредериксен. Споразумението е било договорено след среща с американския президент Доналд Тръмп.

Американският президент настоява за по-голям принос от страна на европейските държави. Дания ще предостави новите самолети в периода между 2020 г. и 2021 г.

От НАТО са отправили молба за увеличаване на приноса на датската страна. Все още не е ясен типа на самолетите, които ще бъдат изпратени.

Според Фредериксен няма противоречие между нейната страна и САЩ за Гренландия. Тя вече предложи да се повиши наблюдението на Арктическо море и въздушното пространство.

Към момента Дания, Гренландия и Фарьорските острови работят за установяването на по-голямо сътрудничество в Арктическия регион, като САЩ имат участие в разговорите.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Дания приема закон за чист въздух

    Дания подготвя нов закон за чист въздух, съобщи РИА Новости. Законът предвижда действия през следващите 10 години. Тогава правителството ще е длъжн ...
    09.12.2019
    1 356
    1
  • НАТО одобри план за защита на Полша

    Лидерите на страните от НАТО одобриха план за защита на Полша и балтийските страни, съобщи The Telegraph. Новината беше обявена на пресконференция ...
    05.12.2019
    1 781
    33
  • НАТО в Лондон: Алианс в окото на ураган?

    Срещата на НАТО в Лондон по случай 70 годишнина от раждането на Алианса показа, че военният съюз е готов да отговори на предизвикателствата на съвреме ...
    05.12.2019
    4 003
    16
Новини по държави: