Last news in Fakti

5 Декември, 2019 08:39 3 975 16

НАТО в Лондон: Алианс в окото на ураган?

  • нато-
  • лондон-
  • среща-
  • отбрана-
  • разходи

Алиансът даде заявка, че е готов да отговори на предизвикателствата на съвременния свят

НАТО в Лондон: Алианс в окото на ураган? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещата на НАТО в Лондон по случай 70 годишнина от раждането на Алианса показа, че военният съюз е готов да отговори на предизвикателствата на съвременния свят.

В традициите на своята комуникационна стратегия от последните десетилетия военният съюз на Западния свят посочи следващата мисия:

30 батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба ще могат да бъдат разположени в рамките на 30 дни във всяка точка на Земята.

Посланието е недвусмислено не само за Ислямска държава, но и за амбициите на Русия да играе по-значителна роля.

Въпреки разделенията, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, който бе домакин на събитието, определи НАТО като "гигантски щит на солидарност", който "защитава близо милиард души".

"Докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи “, недвусмислено заяви британският премиер.

Доналд Тръмп пък използва събирането на съюзниците, за да поднови натиска за увеличаване на разходите за отбрана. България е на второ място след САЩ с 3.1% от БВП, отделени за отбрана през 2019 г.

По този повод Йенс Столтенберг обяви, че общо разходите за отбрана на страните членки на Алианса ще достигнат $130 млрд. през 2020 г. и $400 млрд. през 2024 г., отбелязва „Свободна Европа“.

От своя страна Тръмп даде ясен сигнал като обядва с представителите на 9-те страни, които покриват изискването за 2% от БВП за отбрана.

На срещата присъстваха представители на САЩ, България, Естония, Гърция, Великобритания, Латвия, Литва, Румъния и Полша.

През последните години тези страни заложиха на американския военно - промишлен комплекс за превъоръжаването на своите армии.

В същото време Франция и Великобритания заедно с Германия показаха, че те ще са водещи при трансформацията на пакта.

Ако преди 70 години в Лондон се роди военен съюз, насочен да сдържа амбициите на Сталин в Европа.

В наши дни в британската столица беше поставено в началото на технологичната трансформация на НАТО.

Водещите в Европа икономики ясно заявиха, че няма да търпят американските технологични гиганти да извличат милиардни печалби от Стария континент, използвайки вратичките в законодателството.

Сблъсъкът между президентите на Франция и САЩ – Еманюел Макрон и Доналд Тръмп беше очакван. Официален Париж през последните години прилага последователна политика спрямо американските технологични гиганти като Google за данъчно облагане.

Макрон обаче получи неочаквана подкрепа от противника си по въпросите на Брекзит – британският премиер Борис Джонсън.

Би Би Си отбелязва, че министър-председателят на Великобритания заяви, че ще продължи да настоява за данък върху цифровите продажби, дори след като САЩ заплашиха да накажат Франция за подобен ход.

По този начин големите

американски онлайн компании са изправени пред данък от 2% от продажбите във Великобритания от април 2020 г.

Борис Джонсън отбеляза, че цифровите компании трябва да дадат „по-справедлив принос“.

Доналд Тръмп вече заплаши, че ще наложи данъци върху френските стоки в отговор на данък върху цифровите услуги, който би засегнал Google, Amazon и Facebook.

Преди срещата на НАТО в Лондон, американският президент заяви, че е Белият дом е обложил с мита френските вина, шампанско и сирена, но и имат намерение те да бъдат разширени.

"Предпочитаме да не правим това, но това е начинът, по който ще работи. Така че или ще се получи, или ще изработим някакъв взаимно изгоден данък", заплаши Доналд Тръмп.

Франция наложи 3% данък за всяка дигитална компания с приходи от над 750 милиона евро (850 милиона долара; 670 милиона паунда), от които поне 25 милиона евро се генерират във Франция.

Данъкът ще се изчислява от началото на 2019 г. и се очаква да вкара във френската хазна около 400 млн. евро през тази година, отбелязва Би Би Си.

Провал и за българския интерес.

Скопие не можа да влезе в НАТО на срещата в Лондон, тъй като Испания, която няма правителство, не можа да ратифицира навреме протокола за влизането на Северна Македония като 30-и член на Алианса, отбелязва „Свободна Европа“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче заяви на заключителната пресконференция, че това ще бъде обявено официално, когато Мадрид депозира документа и договорът бъде ратифициран от македонския премиер.

"Вратата на НАТО е отворена и вярваме, че членството на Северна Македония ще е добро за държавата и региона", увери Столтенберг.

Само след месеци в Скопие ще се проведат парламентарни избори. От техният изход зависи дали сегашният премиер Зоран Заев ще успее да състави ново правителство или на власт ще дойдат партии, които са скептични към членството в Алианса и ЕС.

Преди седмици българският президент Румен Радев предложи българските ВВС да охраняват небето над югозападния си съсед.

Според Радев това може да стане и при сегашното състояние на българските ВВС и това би било не само в български интерес, но и дълг към Северна Македония. Президентът предлага въздушният патрул да се осъществява на ротационен принцип с Гърция.

В момента НАТО извършва патрулиране в небето над трите си прибалтийски членки – Литва, Латвия и Естония.

Патрулите могат да започнат едва, след като Северна Македония стане фактически член на Пакта.

В разгара на срещата в Лондон българското правителство отпусна 16 милиона лева за покупката на нови двигатели за осем бойни самолета МиГ-29.

Тези самолети с нови двигатели ще бъдат ползвани, докато дойдат новите Ф-16, аргументира се премиерът Бойко Борисов.

България е втора по разходи за отбрана в НАТО с 3,1 процента от БВП.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг все пак посочи, че ръководената от него организация ще продължи да предприема мерки по въпросите на енергийната и кибер - сигурност, включително и 5G мрежите. Това беше ясно послание към Пекин.

За първи път НАТО призна и нарастващата сила на Китай като "предизвикателство".

В документа обаче няма конкретни планове на Алианса за действия спрямо Пекин.

70 години от своето създаване Алианса показа, че е запазил духа си. Спорове, разединение, но единни, страните – членки имат ясната амбиция, че член 5 продължава да е жив.

НАТО показа, че е готов да търси и обсъжда решения, а не да чака наготово разрешаването на кризи. Голям или малък гласът на всеки член е важен...


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Във всяка точка

    22 5 Отговор
    на земята където има неква далавера и местният велможа не е наш човек
  • 2 Факт

    40 9 Отговор
    А дали 30 ракети за 30 минути биха стигнали до 30 точки на Северна Америка?

    Коментиран от #12

  • 3 Браво на другаря Дончо

    7 12 Отговор
    Мачкай ги тез говеда алчни
  • 4 Доктор Дре

    28 7 Отговор
    Сега като влязат и македонските фаланги, съставени от двойки хомосексуалисти в съюза, никой не може да ни барне. Като Сашо Великиот ще превземем близкия изток и ще изпедерастим всички диви народи, защото те са изостанали в своето развитие. Македонците са най-върлите гейове на света.
  • 5 Симо

    33 4 Отговор
    Абе, тука пак на грабеж мирише. Разочероващо е защо тези добри хора повече приличат на чичо им Хитлер отколкото на свободна Европа. Много АГИТ ПРОПАГАНДА и мизерия след тях. Всички видяхме какво остана от Ирак,Афганистан,Сирия и много други. В момента гледаме "демократичният" грабеж на Украйна. В близкото минало Българите могат да разкажат за демократизацията и на собствената си страна,за това как демократизираха родителите си и ги превърнаха в изчезващ вид.Без значение кой какво говори и пише. Ще бъде тъжно за тези след нас.
  • 6 Христо Бисеров

    4 19 Отговор
    Боли ли, боли ли като ви вадят зъбките, а тролеи българопродажни?!? Вече целите Балкани ще са в НАТО, без руския анклав Сърбия!

    Коментиран от #7

  • 7 Ивайло Иванов

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Бисеров":

    Какво се радваш бе да не си болен от рак? Ти какво печелиш от това или може би просто си защитаваш заплатата на трол?
  • 8 ПитащСе

    23 1 Отговор
    Сега 1 млрд. "защитавали" ... ами ако почнат 7 млрд. да защитават ... пак ли ще има смисъл от този съюз ? От кой защитават въобще ? Справка Турция и Гърция как не могат едно островче - Кипър да си поделят, ама видиш ли това си е техене проблем, защото и двете били в НАТО :) Така че да си представим след 50 години - НАТО вече Харчи по 10 трлн. долара на година, обхваща 7 млрд души ... и продължава да оправада бюджета си, защото ни защитава тогава от извънземни, нищо че никой още не ги е видял :)
  • 9 NORMALEN

    9 1 Отговор
    NALI SA MNOGO ZAšTO GI E STAH OT EDIN
  • 10 агент08

    15 2 Отговор
    Нагла Агресивна Терористична Организация
  • 11 потребител

    9 2 Отговор
    Струва ми се,че намекът се отнася за Хонконг и Тайван. 30 чешки кораба,30 македонски батальона и 30 български ескадрили за 30 дена ще отидат да защитят правдата,свободата и териториалната цялост на своите братя. Май комунистите бяха прави като говореха едно време за Американския империализъм!
  • 12 МЪДАААА

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Възможно е ако в момента на отваряне на силозите не бъдат изпарени заедно с държавата си от поне десет кратно превъзхождащ го противник . . . във всяко едно отношение ! Да си помислят добре ракетчиците ако посегнат към бутона !
  • 13 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    2 1 Отговор
    Всичко друго е КАПИТАЛИСТИ !
  • 14 сноу

    6 1 Отговор
    Алчни лекета събрани заедно с мекерета...
  • 15 За тези

    2 1 Отговор
    30 кораба са достатъчни 30 ракети "Циркон" и са вече в миналото,а за 30 -те ескадрили ще се използват дузина С400 и С500 и това всичкото в рамките на ден,та натовците ще се придвижат в дълбините и ще се разсеят в небесата на планетата.
  • 16 Blackthorn

    2 0 Отговор
    За 30 дни??? То за има-няма 30 минути всичко ще е приключило! Ха-ха-ха!