Отидете към основна версия

3 717 8

Евростат: 50% от софиянци и бургазлии трудно си плащат сметките

  • евростат-
  • население-
  • пенсионери

Между 40-50% от живеещите в София и Бургас имат проблеми при плащането си на сметките за направените комунални разходи. Това става ясно от последното изследване на Евростат за състоянието на Европейските градове.

По този показател нашите градове са изпреварени само от Неапол и Рига.

Жителите на Ла Валета, Палермо, Атина, Рим, Торино също както софиянци и бургазлии изпитват трудности при плащането на сметките си.

Най-лесно си плащат сметките живеещите в Грац, Копенхаген, Люксембург, Малмьо и Стокхолм.

От изследването на Евростат все пак става ясно, че безработицата в София е една от най-ниските в ЕС около 1,1%. В Бургас тя е 2,4% и 2,6% за Варна. По този показател сме значително добре на фона на нивата на безработица в ЕС.

Успокоителен факт е, че София е на 12 място по най-лесно намиране на работа. По този показател сме в една група с градове като Лондон, Хамбург и Люксембург. Бургас е в средата на таблицата заедно с градове като Страсбург и Букурещ. Желаещите да си намерят препитание най-лесно могат Стокхолм, Копенхаген, Прага, Мюнхен, Амстердам и Варшава.

Най-трудно се намира работа в италианските Палермо, Неапол и унгарския Мишколц.

Според Евростат 40 на сто от населението на ЕС живее в градовете. Ако софиянци си мислят, че столицата ни е една от най-пренаселените, трябва да имат „едно наум“, че в Лондон живее около 12,5 % от населението на Великобритания, а в Париж – 10% от французите. Населението на столиците Рим, Варшава, Берлин и Амстердам е около 5% от това на държавите.

Берлин и Мадрид са останалите столици от ЕС, които са с население от над 3 млн. души. София заедно с Атина и Букурещ са в следващата категория на градове с население между 1 и 2 млн. души.

Изследването на състояниетъо на градовете е много важно, защото Европейската комисия възнамерява да изхарчи между 2014 и 2020 г. около 5% от бюджета си за развитието на градовете. Средствата ще се използват предимно за развитие на инфраструктура, градска среда и транспорт.

Експерти обаче предупреждават, че дълговата криза на Стария континент може да принуди Брюксел да ревизира своите планове. Според тях трябва да се отчитат тревожните тенденции, че безработицата в Андалусия гони 40% сред младежите.

Застаряването на Стария континент е другият основен проблем, който ще има влияние през следващия програмен период.

Особено тежък е този проблем за 18 града в Италия (включително Рим и Милано), 11 града в Германия, два във Франция и един в Гърция. Рекордьор е Триест с 49,8%, следван от Женева – 46,5% и Мюлхайм на Рур с около 40%. В седем града на България 20% от жителите им са възрастни хора, става ясно от статистката на Евростат.  

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: