Отидете към основна версия

1 813 21

Турция още търси път за сближаване с ЕС

  • турция-
  • ес-
  • рухсар пекджан

Анкара и Брюксел искат да засилят двустранната търговия и инвестициите

Снимка: Shutterstock

Турция и ЕС искат да засилят двустранната търговия и инвестициите, заяви турският министър на търговията Рухсар Пекджан, цитирана от Анадолската агенция.

Пекджан говори на пресконференция в Брюксел след срещи с европейски представители, сред които бе еврокомисарят по търговията Фил Хоган.

Имахме ползотворна среща с еврокомисаря Фил Хоган, с когото обсъдихме редица въпроси от двустранен интерес, посочи Пекджан.

Тя каза, че двете страни са готови да водят диалог, за да може икономическите връзки между Турция и ЕС да разгърнат истинския си потенциал. Пекджан посочи, че тема номер едно на срещата е бил въпросът, свързан с актуализирането на митническия съюз между Брюксел и Анкара.

Турският министър на търговията каза още, че е бил обсъден и проблемът, свързан с мерките на ЕС срещу вноса на стомана. За съжаление турската стоманена индустрия усети най-силно влиянието на мерките на ЕС срещу вноса на стомана, макар да не са насочени директно към родината ѝ, посочи Пекджан.

Тя изтъкна, че с европейските представители са изразили желание търговските отношения между Турция и ЕС да помогнат за "съживяването" на политическите отношения помежду им.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Напрежението между Либия и Турция се покачва

    Силите на маршал Халифа Хафтар обявиха, че са спрели за претърсване турски товарен кораб, плаващ под флага на Гренада, край източното крайбрежие на Ли ...
    22.12.2019
    8 312
    60
  • В Турция одобриха новия бюджет

    Парламентът на Турция прие държавния бюджет на страната за 2020 г., съобщи Ройтерс. Бюджетът предвижда увеличаване на разходите за отбрана и дефицит о ...
    21.12.2019
    2 609
    7
  • ЕК призова за реформа в България

    България трябва да продължи да работи за реформа на съдебната си система. Това заяви говорител на Европейската комисия. Според него това е основен ...
    20.12.2019
    2 844
    8
  • Белград: Новата ЕК носи оптимизъм

    Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви в Рим, където участва в срещата на Централноевропейската инициатива, че на форума е била изразена ясна визия за ...
    20.12.2019
    1 059
    2
Новини по държави: