Last news in Fakti

21 Декември, 2019 12:52 2 591 7

В Турция одобриха новия бюджет

  • турция-
  • бюджет

В него е заложено нарастване на държавните приходи, както и по-големи разходи за отбранителни проекти и военни нужди

В Турция одобриха новия бюджет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Турция прие държавния бюджет на страната за 2020 г., съобщи Ройтерс. Бюджетът предвижда увеличаване на разходите за отбрана и дефицит от 138,9 милиарда турски лири (23,4 милиарда долара).

Бюджетът, който според Анадолската агенция е бил приет с 329 гласа "за" и 159 "против", предвижда и по-големи разходи за здравеопазване и образование. В него е заложено и нарастване на държавните приходи, както и по-големи разходи за отбранителни проекти и военни нужди.

За 2019 г. правителството предвижда дефицит от 80,6 милиарда турски лири. През юли финансовият министър Берат Албайрак каза, че дефицитът тази година ще бъде под 3 процента от БВП независимо от забавянето на приходите.

През септември Турция повиши прогнозата си за икономическия си растеж на амбициозните 5 процента през 2020 г. и намали прогнозата за инфлацията на 8,5 процента.

Тогава Албайрак, който е зет на президента Реджеп Ердоган, заяви, че бюджетът ще бъде използван за финансиране на основана на производството трансформация на икономиката.

След гласуването на бюджета в аудиопослание в социалните медии Ердоган го определи като ключова стъпка за постигане на целите на правителството до 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    22 2 Отговор
    Анти турците къде сте, здравеопазване образование отбрана, плюйте и се учете

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 koпа

    18 1 Отговор
    Чакаме Бай Ганьо да коментира,да каже това бюджет ли е, да ни показва бюджета на България за пример.
  • 5 гост

    0 18 Отговор
    Казано честно, ич ма не бОли туранагата за биджета на анадолските шебеци...айде че го местим...

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Джони

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Мести го в задника шебек !!!
Новини по държави: