Отидете към основна версия

5 133 46

На Сърбия ще ѝ трябват 30 години, за да настигне страните от Централна Европа

  • сърбия-
  • ес

Растежът през миналата година е бил по-голям от очакваните 3,5 процента

Снимка: Shutterstock

През 2019 г. Сърбия имаше икономически растеж от около четири на сто и ще ѝ бъдат необходими около 30 години, за да настигне страни като Унгария, каза професорът от Икономическия факултет в Белград Милойко Арсич в интервю за агенция "Бета".

Растежът през миналата година е бил по-голям от очаквания растеж от 3,5 процента, като за това до голяма степен е оказал влияние растежът на строителството, конкретно заради изграждането на газопровода "Турски поток", каза професорът. Той напомни, че това е еднократен проект, по-голямата част от който е завършен миналата година и след това Сърбия ще се върне на тенденцията на растеж от 3,5 на сто годишно.

На Сърбия ще ѝ бъдат необходими около 30 години, за да настигне страните от Централна Европа, които сега са с около 80 процента по-развити от Сърбия, каза още Арсич.

Условие за това е през следващите 30 години Сърбия да постигне висок среден растеж от около пет процента, което е оптимистичен сценарий, тъй като малко страни са успявали да постигнат толкова висок среден растеж в период от няколко десетилетия, добави професорът.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: